Avelsnyheter
9 april 2021 17:59
Ridsportplus

”Vi såg tidigt att han såg fin ut”

SWB:s bruksprovHur får man fram en bruksprovssegrare? Ridsport har frågat Mia Runesson på Gränsbo Stuteri, vars egen uppfödning Glasgow vann årets bruksprov bland gångartshingstarna.

”Vi såg tidigt att han såg fin ut”
Mia Runesson och Glasgow. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hallå där Mia Runesson på Gränsbo stuteri, vars egen uppfödning Glasgow 1438
  vann bruksprovet bland gångartshingstarna.

  Hur får man fram en bruksprovssegrare?
  – Det börjar med en väldigt bra stostam. Den här stammen lämnar generellt sett bra hingstar, och sedan blev det en supermatch med Grand Galaxy Win, med typen från hingsten och gångarter och ridbarhet från stostammen.

  När förstod ni att detta kunde bli något stort?
  – Vi såg tidigt att han såg fin ut, men vi visade honom inte som föl eftersom det är mitt i avelssäsongen. Som 3-åring nöjde vi oss med 3-årstest, där han fick 50 poäng, eftersom vi ville ge honom lite mer tid. Sedan känner jag lite extra för honom eftersom jag har tävlat mamman Barcelona som bland annat vunnit Breeders Trophy och varit finalist i unghäst-VM som 6-åring.

  Avelssäsongen står för dörren. Hur jobbar ni för att smittsäkra när det gäller hästsmittor?
  – Vi tänker på samma sätt som när det gäller coronapandemin. Vi kommer att hålla avstånd mellan hästarna och ta ett sto i taget. Sedan hoppas vi att stoägarna tar sitt ansvar och har försäkrat sig om att stona är friska när de kommer hit.

  Vilka hingstar kommer från er samarbetspartner Andreas Helgstrand?
  – Tyvärr vet vi inte i nuläget hur det blir med tilltänkta 3-årshingstar från Helgstrand, eftersom de ännu inte har påbörjat sitt 14-dagarstest på grund av EHV-läget i Danmark. Men vi har ett nytt samarbete med Christinelund Dressage som innebär att vi kan erbjuda Janeiro Platinum 1444 i år.

  Fakta

  Bruksprovssegraren

  Namn: Glasgow 1438.

  Född: 2017.

  Stam: e Grand Galaxy Win u Barcelona e Figaro R.

  Betyg: 42 p för sin exteriör, skritt 9, trav 8,5, galopp 8,5 i gångarter under ryttare. Blev favorit även hos testryttarna.

  Gränsbo stuteri startades av Per Runesson på 1980-talet. I företaget finns också Pers sambo Rose Mathisen, Pers dotter Mia, samt Pers bror Ingemar.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden