Avelsnyheter
21 juni 2021 17:07
Ridsportplus

Dubbla diplom till problemhästen

Ridhästtest BodenPå veterinärintyget stod det att hon hade lynnesfel, och Emma Sannelind spontanköpte stoet som en problemhäst. Med mycket träning och med hjälp av en förlängd arm i form av en handske på en pinne har Emma på mindre än ett år byggt upp ett sådant förtroende att Maze Runner F belönades med dubbla diplom vid ridhästtestet i Boden.

Dubbla diplom till problemhästen
På mindre än ett år har Emma Sannelind fått problemhästen Maze Runner F att acceptera beröring och till att bli totalbäst i båda grenarna vid ridhästtestet i Boden. Foto: Linnéa Isaksson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Norrbottens Hästavelsförening har under helgen hållit sina unghästbedömningar i Boden. Vid ridhästtestet startade fem hästar, alla födda 2017. Fyra av hästarna visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – samtliga dessa hoppades under ryttare. En av hästarna startade grenspecifikt som hopptalang.

Exteriör och gångarter dömdes av Elisabeth Ljungstorp och hoppningen av Eva Gudmundsson. Utdelningen blev ett dressyrdiplom och två hästar med klass I-poäng som dressyrtalanger, samt ett hoppdiplom och två klass I-hästar i hoppning. Båda diplomen tilldelades samma häst, som också blev årets första att ta emot dubbla diplom vid årets säsong av ridhästtest.

Maze Runner F (e Radisson VDL) toppade bland både dressyr- och hopptalangerna. Det resliga stoet belönades med en nia på typen, fick 7-7-8,5-8,5 i gångartssiffror och 8,5-8 i betyg över hinder. Totalt blev det 7,9 poäng och diplom som dressyrtalang, och 8,3 poäng med diplom och kvalificering till 4-årschampionatet i hoppning. Maze Runner är uppfödd av Frida Jansson, och ägs av Emma Sannelind som även visade stoet i Boden.

Köptes som problemhäst

Emma Sannelind berättar att hon i juli förra året köpte Maze Runner som en problemhäst. Det var en ren chansning och ett spontanköp, och det Emma fastnade för var stammen.
– Även om det inte skulle gått att rida på henne hade vi kunnat ha henne i avel om vi bara hade fått till så det gick att hantera henne, säger Emma.
– Hon var inte inriden och gick då inte att hantera. Hon har varit på flera ställen och det måste ha hänt henne något för hon var så rädd för människor.
– Maze accepterade inte att man rörde på henne längre bak än bogbladet. Hon var snäll och trevlig så länge man stod framför henne, men när det blir nya situationer där hon inte vet vad som förväntas av henne blir hon arg och kickar. På veterinärintyget stod det att hon hade lynnesfel.

Sakta men säkert har Emma byggt upp ett förtroende hos Maze, och när det väl var etablerat gick sedan inridningen snabbt.
– Vi har lagt ned mycket träning på henne. Vi började med att bygga upp en hand av en handske som vi fyllde med bomull. Den satte vi på en lång pinne som en förlängd arm så vi kunde börja röra henne över kroppen utan att riskera att bli sparkade.
– När vi sedan kommit så långt att vi kunde lyfta bakhovarna använde vi grimskaft som höll kvar benet även när hon kickade, och så har hon fått mycket godis när hon har gjort rätt.

Ville bara ha en bedömning

Att det skulle bli dubbla diplom i Boden var Emma inte beredd på, speciellt när Emma själv inte tyckte att Maze visade sig från sin bästa sida vid bedömningen.
– Hon var väldigt pigg och lite väl taggad i Boden.
– Men jag är väldigt nöjd, jag visade henne främst för att få en bedömning om vi i framtiden skulle ta något föl på henne.

När Emma ska beskriva hur Maze är idag, tycker hon att stoet på många plan är så gott som normal. Men när det tillkommer nya moment blossar de gamla rädslorna upp hos Maze igen. Vid tävlingsdebuten i maj skulle hon till exempel tempas innan start.
– Vi har inte lyft på svansen så jättemycket på henne, så då blev det protester igen och hon skulle sparka.
– Men hon har ändå blivit ganska lättövertalad och vi löste det genom att ställa henne med bakändan mot en boxdörr så vi kunde tempa på det sättet.

I dagsläget har Emma två hästar som hon tävlar upp till 1,40 respektive 1,30 med, och tanken är nu att Maze ska bli ytterligare en av hennes tävlingshästar. Någon försäljning är inte aktuell.
–Jag tycker om henne supermycket, och hon är mycket av en enmanshäst som har fått ett stort förtroende för mig.
– Om det blir någon resa till Breeders eller inte har jag inte hunnit tänka på ännu, det är ju en bit att åka, säger Emma som håller till i Piteå.

Breedersbiljett till Calinda CJ

Ytterligare en häst fick ihop poäng så det räckte för kvalificering till Breeders. Det var Calinda CJ (e Contant Q), som med dubbla åttor i betyg över hinder fick ihop totalt 7,9 poäng. Det slutresultatet ger inte hoppdiplom, men för att kvala till 4-årschampionatet är det hoppsiffrorna som gäller och där uppfylldes kravet.

Resultat SWB:s ridhästtest, Boden 19 juni 2021

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

Maze Runner F SWB sto 175 cm e Radisson VDL u Mockingjay e Careful, uppf Frida Jansson, äg Emma Sannelind. (7 7 8,5 8,5) = 79% diplom

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Maze Runner F SWB sto 175 cm e Radisson VDL u Mockingjay e Careful, uppf Frida Jansson, äg Emma Sannelind. (8,5 8) = 83% diplom C

Calinda CJ SWB sto 172 cm e Contant Q u Leonora CJ e Zalmiyac x, uppf Caroline Jeppsson, äg Carina Vikström. (8 8) = 79% C

Bolt SWB val 175 cm e Mr Vain GJ u Bellatrix e Ronaldinho H, uppf/äg Liselott Granberg. (7,5 8,5) = 78%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden