Avelsnyheter
13 juni 2021 10:13
Ridsportplus

Feliné familjens favorit

Unghästtest TranemoHon är andra generationens egen uppfödning för Ulrika Berg, och med sitt fina temperament är hon lite av favoriten hemma i stallet. Nu blev det hoppdiplom och kvalificering till 3-årschampionatet för Feliné vid unghästtestet i Tranemo, men om det blir något championat vet inte Ulrika - först och främst ska stoet betäckas.

Feliné familjens favorit
Favorit Ask-dottern Feliné belönades med hoppdiplom i Tranemo. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Södra Älvsborgs läns Hästavelsförening höll under lördagen sitt unghästtest i Tranemo. Totalt visades 14 hästar varav två 4-åringar. Hans Wallemyr dömde exteriör och gångarter, hoppdomare var Magnus Dyrendahl och ridprovsdomare Vanja Wallemyr – alla åtta registrerade ridprov godkändes.

  Springbank II VH var den hingst som fanns representerad med avkommor ur sin första årgång. Med två visade avkommor var han tillsammans med Franklin också mest representerad som fadershingst.

  Utdelningen blev två dressyrdiplom och sex klass I-hästar som dressyrtalanger. På hoppsidan blev det två diplom och tre hästar som nådde klass I-poäng.

  Hoppningen toppades av Feliné (e Favorit Ask), uppfödd och ägd av Ulrika Berg. Det flotta stoet belönades med en nia på typen, och i hoppning blev siffrorna 8,5-8. Totalt landade Feliné på 48 poäng (80%) och belönades med såväl hoppdiplom som en kvalificering till 3-årsfinalen. Stoet visades av Unni Stjernström, som också är den som har utbildat henne.

  Egen uppfödning i andra generationen

  Feliné är andra generationens uppfödning hos Ulrika Berg. Mormodern Lady Amina köpte Ulrika in när hon bestämde sig för att göra en satsning på aveln.
  – Jag har fött upp på hobbynivå och tagit något föl då och då, men 2008 bestämde jag mig för att satsa lite mer, säger Ulrika.
  – Lady Amina är efter Vivaldi som är en dressyrhingst, men jag såg exteriören och såg henne hoppa, och jag tycker hästarna båda ska vara fina och kunna hoppa.

  Mamma till Feliné heter Miss Bellamore, hon belönades med 9-9 i hoppsiffror som 3-åring, och även om hon är född hemma hos Ulrika är hon grundregistrerad i Oldenburg.
  – Jag betäckte med Baltimore som inte var godkänd i Sverige då, så jag fick registrera henne i den stamboken. Sedan är hon förstås tilläggsregistrerad i SWB.
  – Baltimore godkändes sedan året därpå och blev bruksprovsvinnare i Sverige, säger Ulrika.

  Två kvalade på två möjliga

  Miss Bellamores första avkomma La Belle fick också en avkomma 2018; La Colline (e Calido’s Son). Hon visades för en månad sedan i Vänersborg och fick precis som sin moster både hoppdiplom och poäng som räckte för championatskval.
  – Så det har blivit två kvalade för oss i år på två möjliga, säger Ulrika glatt.
  – Feliné var inte riktigt där vi ville i maj, och jag hade sett att hon hade potential. Därför ville jag inte stressa henne och visa i Vänersborg, utan hon fick mogna en månad till. Jag har sett otroliga språng på henne.

  Nu ska Feliné få varva ned lite och gå på bete någon vecka, sedan är det dags för betäckning. Systerdottern är redan betäckt med Warrant, och om det blir någon resa till 3-årschampionatet med de här stona har Ulrika inte tänkt på.
  – Vi ska fundera på det, men om de blir dräktiga så vet jag ju hur försiktig man blir med dem.
  – Feliné tror jag att jag kommer behålla som avelssto. Hon är en fantastisk häst, helt underbar och står som ett ljus i transporten. Man kan slänga upp grimskaften över henne på gången och hon bara står helt lugn och sansad. Hon är lite favoriten måste jag säga.
  – Jag har haft flera Favorit Ask-avkommor och de har alla varit lätta att göra med, de har ett fantastiskt lynne.

  Högsta betyg över hinder gick till Märta af Hjärtared (e Careful) som med en åtta för teknik och förmåga samt nio på temperamentet kom upp i 47 poäng (78,3%) och diplom som hopptalang.

  Springstar-aw-7726
  Springstar AW (e Springbank II VH) blev högst bedömda dressyrtalang i Tranemo. Foto: Pernilla Hägg

  Springbank-avkomma toppade dressyren

  48 poäng och diplom blev det till dagens högst bedömda dressyrtalang Springstar AW (e Springbank II VH). En nia på huvud/hals/bål var högsta betyget för Springstar, och gångartssiffrorna landade på 7-8-8, detta innebär att genomsnittspoängen för gångarterna inte blev tillräckligt hög för någon championatsbiljett även om totalen blev 48 poäng (80%). Springstar AW är uppfödd och ägd av Anna-Karin Wedenstam, som också visade hästen.

  Näst högst bedömd bland dressyrtalangerna blev Gazonline (e Grand Galaxy Win), som med 8,5 på skritten som högsta gångartsbetyg kom upp i 47,5 poäng (79,2%) och belönades med dressyrdiplom. Gazoline var en av totalt fyra hästar i Tranemo som såldes vid elitfölsauktionen 2018 – de övriga Fious (e Franklin), In Touch (e Frankling) och Sensibel (e Springbank II VH) belönades alla med klass I-som dressyrtalanger. Registrerad ägare till samtliga dessa fyra hästar är Equi of Sweden AB.

  Resultat SWB:s unghästtest, Tranemo 12 juni 2021

  Hästar med minst 77,5 procent.
  R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
  C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

  DRESSYRTALANGER

  Springstar AW SWB val 164 cm e Springbank II VH u Allison Star e Floréstar, uppf/äg Anna-Karin Wendestam. 8 9 8 7 8 8 = 80% diplom

  Gazoline SWB hingst 174 cm e Grand Galaxy Win u Zaasai G-E.P. e Negro, uppf Camilla Persson, äg Equi of Sweden AB. 8 8 8 8,5 8 7 = 79,2% diplom

  Ace Of Spades SWB hingst 169 cm e Emmerton u Unolia e Oramé, uppf/äg Lisbeth Claesson. 8 8 8 7 7,5 8 = 77,5%

  In Touch SWB hingst 168 cm e Franklin u Touch’n Go e Royal Touch Stone, uppf Berit Zamuhl-Jansson, äg Equi of Sweden AB. 8 7,5 7,5 7,5 8 8 = 77,5%

  HOPPTALANGER

  Feliné SWB sto 167 cm e Favorit Ask u Miss Bellamore e Baltimore, uppf/äg Ulrika Berg. 9 8 7,5 7 8,5 8 = 80% diplom C R

  Märta af Hjärtared SWB sto 161 cm e Careful u Mea Culpa e Corporal VDL, uppf/äg Amanda Forsman. 8 7,5 7 7,5 8 9 = 78,3% diplom

  Ace Of Spades SWB hingst 169 cm e Emmerton u Unolia e Oramé, uppf/äg Lisbeth Claesson. 8 8 8 8 7,5 7,5 = 78,3%

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden