Avelsnyheter
18 augusti 2021 06:25
Ridsportplus

Welshponny blev högst bedömd

Unghästtest TimråFå startande och mediokra resultat - inga SWB-hästar gjorde några större avtryck vid unghästtestet i Timrå. Däremot glänste den welshvalack som visades utom tävlan - hade det varit en officiell bedömning för Exzentrics Gigolo hade han belönats med dubbla utmärkelser.

Welshponny blev högst bedömd
Högst bedömd i Timrå blev Exzentrics Gigolo - en welshponny som startade utom tävlan. Foto: Annika Östman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Mellersta Norrlands Hästavelsförenings unghästbedömningar i Timrå under söndagen visades tre hästar vid unghästtestet – bland dem en 4-åring och en ponny som visades utom tävlan.

Ulrika Jacobs dömde såväl exteriör, gångarter och ridprov. Hoppsiffrorna sattes av Susanne Axén.

Inga diplom till SWB-hästarna

Högst bedömd bland SWB-hästarna blev 4-årsstoet Rebecca (23) (SWB e Skovens Rafael-Topaasch, uppf/äg Marie-Louise Johansson). Rebecca belönades med 45,5 poäng (75,8%) och klass I som dressyrtalang, med en åtta på skritten som högsta gångartsbetyg.

I hoppningen fick Accra (SWB sto e Van Vivaldi-Gracieux, uppf Helena Widell & Åsa Goop, äg Heléne Hansson) högst betyg med dubbla åttor över hinder. Med blott 155 centimeter över manken blev det blott en sexa i typbetyg, vilket inte räckte till klass I-poäng totalt för Accra.

Ponny belönades med högsta poängen

Dagens högsta siffror tilldelades annars ponnyn som startade utom tävlan, där Svenska Welshponny & Cobföreningen hade givit dispens till ägaren att visa hästen vid SWB-arrangemanget. Exzentrics Gigolo (SWF val 132 cm e Simberg Hobnob-Eyarth Rio, uppf Marie Nilsson, äg Anna Mikaelsson) inledde med en åtta på typen, fick en sjua för huvud/hals/bål och en åtta för benstället. Gångartsbetygen landade på 9-8-8 och det blev dubbla åttor över hinder.

Totalt 48 poäng som gångartstalang och 47 poäng som hopptalang – detta innebär poäng som skulle räckt för utmärkelse i båda grenarna. Då det inte är ett SPAF-arrangemang blir det dock inga utmärkelser eller några kval till ungponnyfinalerna, men såväl Gigolo som hans föräldrar får tillgodoräkna sig resultatet vid avelsvärdesbedömingar.
– Huvudsaken är att uppfödaren Marie Nilsson får det hon behöver, säger ägaren Anna Mikaelsson, om att Gigolo inte kvalade till final.
– Det är ju rätt långt att åka ändå, men kanske har vi fått blodad tand nu. Vi hörde med arrangören i Timrå att de kanske skulle arrangera ponnybedömningar nästa år.

Behövde en tredje häst

Exzentrics Gigolo köptes in av Annas familj redan när han var föl. Anna hade två hästar hemma och behövde en tredje när den ena storhästen var på tillridning.
– Jag tänkte att då kan jag ju köpa något jag kan ha nytta av.
– En liten häst är det mindre bekymmer med, och jag har alltid varit intresserad av ponnyer och ponnyavel och hållit koll på stammar och uppfödare. Man kan väl säga att jag är ”internet-kunnig”, säger Anna med ett skratt.

Det var den trevliga uppsynen på Gigolo och hans läckra färg som gjorde att Anna slog till. Dessutom hade han blivit guldbelönad på utställning.
– Jag hoppade själv under ponnytiden och jag gillade att han hade hoppbetonad stam. Jag kände till både pappa och morfar, och jag är glad att Marie vågade sälja honom till oss utan att jag ens var och tittade på honom.

Tanken är nu att fortsätta utbilda Gigolo. Till sin hjälp har hon Susanna Huethorst vid HStables som varit en stor del i framgången.
– Jag är själv inte så lång så jag kan också rida honom lite, säger Anna.
– Förhoppningsvis blir barnen intresserade också, den äldsta är fem år nu.

Uppmärksam och lättlärd

Till sättet beskriver Anna sin ponny som förnuftig, pålitlig och snäll. Dessutom är han modig och följer alltid med.
– Han är också väldigt uppmärksam och har hela tiden varit lättlärd. Gör man en sak med honom så fattar han direkt. Samtidigt är det ingen mjäkig häst – det är lite gó i honom, förklarar Anna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden