Avelsnyheter
26 maj 2021 15:59
Ridsportplus

Linn Hörnvall tog chansen

Ridhästtest AskersundHon har ridit två äldre syskon som hon tyckt mycket om, så när Linn Hörnvall fick chansen att gå in som delägare i Heartbeat-sonen Lucky Larry tog hon den. Nu blev den bussiga hingsten högst bedömd vid ridhästtestet i Askersund, och fortsätter han på det här spåret blir det kanske bruksprov till våren.

Linn Hörnvall tog chansen
Linn Hörnvall lovordar sin Lucky Larry, som blev högst bedömda SWB vid ridhästtestet i Askersund. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB Örebro höll sina unghästbedömningar i Askersund under helgen, och vid ridhästtestet startade nio hästar – alla 4-åringar men en startade i öppen klass. Fem av hästarna startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – bland dessa hoppades fyra under ryttare. De fyra övriga hästarna startade grenspecifikt som dressyrtalanger, och ovanpå dessa bedömdes en ASRP-registrerad ridponny i båda grenarna.

Domartrion bestod av Ove Stenson på exteriör, Bo Jenå på gångarter och Mikael Nolin som hoppdomare. I dressyr blev utdelningen ett diplom och sex klass I-hästar. På hoppsidan blev det ett diplom utdelat.

Högst bedömd bland SWB-hästarna blev Lucky Larry (e Heartbeat), uppfödd av Nissekalles Hovslageri och ägd av NKH Breeding and Sport AB och ryttaren Linn Hörnvall. Lucky Larry bedömdes med jämna åttor rakt igenom för exteriören och galoppen, och vid den uppsuttna hoppningen blev betygen 8-8,5. Totalt 8,1 poäng vilket gav såväl hoppdiplom som kvalificering till 4-årschampionatet.

Inget svårt val

Lucky Larry kom till Linn Hörnvall första gången i januari förra året, och i samband med det gick hon också in som delägare i honom tillsammans med uppfödaren Nisse Gustafsson och Hanna Larsson.
– Jag har sedan tidigare ridit två äldre syskon som jag tyckt mycket om, så det var inget svårt val när jag fick chansen, säger Linn om ägarskapet.
En av syskonen är Hello Lucky (e Balou du Rouet) som Linn red hem till toppoäng vid ridhästtestet i Smedstad för två år sedan (läs mer här).

Lucky Larry har sedan förra året bott växelvis hos Linn och uppfödaren, men sedan i höstas har han varit hos Linn permanent. I vintras fanns en tanke om bruksprovet för Larry, men han kom inte till visning.
– Han är försiktig och väldigt ambitiös så vi har tagit det lugnt med honom och vi tyckte inte han var redo, förklarar Linn om strykningen.

En snällare häst är svår att hitta

Till vardags går Larry mest i hagen och rids i skogen, och Linn lovordar honom som en fantastisk individ.
– Larry är en av de mest begåvade och ridbara hästar jag haft.
– En snällare och mer välvillig häst är svårt att hitta, han är alltid glad och oerhört ambitiös.

I hoppningen kanske inte Larry är den mest spektakulära hästen, förklarar Linn, men att han ger en fantastisk känsla.
– Han är försiktig, noggrann, hinderklok och med ett bra avstamp.
– I höst siktar vi på Breeders, och om han fortsätter att utvecklas fint är det inte omöjligt att vi visar honom på bruksprovet nästa år.

Raymond belönades med sitt andra diplom

På gångartssidan blev Raymond (e Skovens Rafael), uppfödd och ägd av Klara Hedermo,  högst bedömd. Han visades grenspecifikt som gångartstalang av Emelie Aldenfalk och belönades med höga, jämna exteriörsiffror där 8,5 för typen blev högsta notering. Gångartsbetygen blev 7,5-7-8-8 vilket gav totalt 7,8 poäng och dressyrdiplom. Detta är Raymonds andra dressyrdiplom – han fick ett på Strömsholm förra året också.

191585575_4005057476275609_5770106693884261184_n
Ridponnystoet Exsus Pandora blev högst bedömd av alla vid ridhästtestet i Askersund. Foto: Lisbeth Svedberg

ASRP-ponny fick högst poäng

Högst bedömda hopptalang av samtliga 4-åringar blev ridponnystoet Exsus Pandora (e Dirco Hästak), uppfödd och ägd av Stuteri Exsus och visad av Linn Hörnvall. Avelsföreningen Svensk Ridponny erbjuder sina registrerade ponnyer att visas vid SWB-bedömningar och få ett avelsvärdesgrundande resultat, och även om det inte är många ridponnyägare som nappar på denna möjlighet finns det då och då de som gör det. Exsus Pandora belönades med åttor rakt igenom för exteriören, och vid löshoppningen blev det 9-9 i betyg. Totalt 49,5 poäng (82,5%) vilket ger hoppdiplom.

Exsus Pandora är efter SWB-hingsten Dirco Hästak som lämnat många högt meriterade ponnyer i toppsporten. Modern är efter elithingsten Verona’s Gerswin och har ett welshsto som mamma. Linn berättar att hon inte har Pandora stående hos sig, utan att hon fick frågan om att visa Pandora vid testet.
– Det är ju alltid roligt att visa begåvade hästar även om det är ponnyer, säger Linn.
– Hennes utbildning har hittills skötts av ägaren Anna Björkman och ett par av hennes elever, men tanken är att jag ska fortsätta vara involverad i hennes utbildning framåt.

Förhoppningen är att Pandora ska bli en framtida tävlingsponny till ägarens dotter Klara, och Linn tror att Pandora kommer passa alldeles perfekt för ban att rida på och tävla i framtiden.
– Pandora är inte bara väldigt begåvad utan har också ett fantastiskt temperament, säger Linn.

Resultat SWB:s ridhästtest, Askersund 22-23 maj 2021

Siffrorna inom parentes anger disciplinpoängen. För dressyrtalangerna är det gångartsbetygen i ordningen trav-skritt-galopp-temperamentsbetyg. För hopptalangerna är det de två hoppbetygen i ordningen teknik-temperament.
Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

Raymond SWB val 169 cm e Skovens Rafael u Kopparkulla Mayona e JJ RayBan, uppf/äg Klara Hedermo. (7,5 7 8 8) = 78% diplom

Sparkly ES SWB val 174 cm e Blue Hors St. Schufro u Giovanna e Gigolo, uppf/äg Elin Johansson. (6 7,5 8,5 8) = 77%

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Lucky Larry SWB hingst 165 cm e Heartbeat u Lucky Star e Cassini II, uppf Nissekalles Hovslageri, äg NKH Breeding and Sport AB, Stall Linn Hörvall. (8 8,5) = 81% diplom C

Resultat SWB:s ridhästtest, ASRP-registrerad ponny, Askersund 23 maj 2021

ASRP-registrerade ponnyer med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

Exsus Pandora ASRP sto 146 cm e Dirco Hästak u Phoolia e Verona’s Gerswin, uppf/äg Stuteri Exsus. (7 7 8 8) = 77%

HOPPTALANGER

Exsus Pandora ASRP sto 146 cm e Dirco Hästak u Phoolia e Verona’s Gerswin, uppf/äg Stuteri Exsus. (9 9) = 82,5%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden