Avelsnyheter
6 juni 2021 18:17
Ridsportplus

Tilldelades toppoäng – men inget diplom

Unghästtest Tärnö SäteriVid unghästtestet på Tärnö Säteri delades det ut toppoäng i hoppning till Nautilus HZ - men något diplom blev det inte då inget ridprov gjordes med KWPN-valacken. "Bra hästar är ofta speciella, och det är inklusive den här", säger Klara Winkler från Stall Ålspånga, och förklarar varför de valde att inte visa den lovande hopptalangen under ryttare.

Tilldelades toppoäng – men inget diplom
Nautilus HZ belönades med 9,,5-9,5 i hoppsiffror, men något hoppdiplom blev det inte. Foto: SWB Södermanland

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB Södermanland höll under lördagen sitt unghässtest vid Tärnö Säteri. Sex hästar visades – alla födda 2018.

Exteriör och gångarter dömdes av Ann-Kristin Karlsson, hoppningen av Eva Gudmundsson och ridprovsdomare var Kerstin Bindekrans. Fyra hästar visades ridna och alla ridprov godkändes. Utdelningen blev ett dressyrdiplom och tre klass I-hästar som dressyrtalanger, samt två klass I-hästar i hoppning.

Hingst med avkomma ur sin första svenska årgång var fullblodshingsten White Soxs, och inga fadershingstar fanns representerade med mer än en häst.

Klass I-häst på 50 poäng

Dagens högst bedömda häst blev KWPN-valacken Nautilus HZ (e Impressive VDL), uppfödd av DHR. Van der Weg och ägd av Stall Ålspånga. Nautilus inledde med två åttor, fick en åtta på galoppen och hinderbetygen blev 9,5 för såväl teknik och förmåga som temperament och samarbetsvilja. Totalt 50 poäng (83,3%), men då något ridprov inte gjordes slutade Nautilus som klass I-häst.

Nautilus HZ är född i Holland, men han har ett svenskt uppfödarprefix. Anni Oveson var den som köpte in Nautilus och hans mamma Carabel VDL till Sverige.
– När jag fick lov att köpa Carabel så gjorde jag en deal med dåvarande ägaren, säger Anni.
– Han skulle få stå som uppfödare till Nautilus, mot att han ombesörjde betäckning och uppstallning och så vidare, då jag för tillfället inte hade möjlighet att ta hem henne till Sverige.
– Men Nautilius skulle få heta mitt ”uppfödarpredix” HZ, och så fort han var gammal nog att transporteras till Sverige så kom han hit tillsammans med Carabel.

Moderns helsyster har gått världscupfinal

Carabel har varit avelssto i hela sitt liv och är som sådan högt belönad i Holland. Hennes helsyster VDL Nantes är en av VDL:s fråmgångsrika uppfödningar och har bland annat startat i världscupfinalen med Denis Goueva för Brasilien. Flera av Carabels tidigare avkommor har hittat vägen till Sverige och totalt finns sex stycken hollandsfödda avkommor efter henne registrerade i SWB.

Stall Ålspånga i Bettna köper in hästar för utbildning och försäljning, och Nautilus köptes in av dem i december förra året. Sedan tidigare äger Stall Ålspånga en två år äldre halvbror med samma mamma, så entusiasmen över Nautilus var stor.
– Jag har sett att han har det där lilla extra, säger Klara Winkler som är beridare vid Stall Ålspånga och är den som väljer ut vilka hästar som ska köpas in.
– Han har ett pannben av stål och teknik så det heter duga.

Men Klara är också tydlig med att Nautilus är en känslig häst, och han är sent tagen.
– Bra hästar är ofta speciella, och det är inklusive den här.
– Redan när vi köpte honom hade vi i åtanke att det kanske inte var aktuellt att göra ett ridprov med honom, det här är en häst som behöver tid.
– Båda Nautilus och hans bror Lupus SW är trygga i sig själva men känsliga och behöver tid. De behöver förstå vad som väntas av dem, så vi har valt att fokusera på löshoppning med dem så de ska få växa både kroppsligt och i huvudet.

Inget får gå fel

Nautilus är uppsutten och riden i både skritt och trav, men även om inget ridprov skulle gå att göra ville de gärna visa honom på unghästtestet.
– Det var inte aktuellt med ridprov för inget får gå fel med en så här känslig häst, säger Klara, och tillägger tydligt att det inte var ett beslut som togs på plats.
– Vi ville visa ändå för vi hoppades på de här poängen i hoppningen.
– Planen var att han skulle tas fram för försäljning på ett halvår, och nu är han till salu. Vi är ett nystartat litet utbildningsstall och vi önskar att vi kunde behålla en sådan här häst, men vi måste sälja.

Lisa Kjellén driver Stall Ålspånga tillsammans med sin man, och för henne var det första gången hon åkte på en unghästbedömning – och den gav mersmak.
– Det var helt fantastiskt att få de poängen, det var helt sjukt – vi firade hela kvällen, säger Lisa.

Sibelius-sto belönades med dressyrdiplom

Högst bedömda dressyrtalang blev Dagmar BG (e Sibelius), uppfödd av Hanna Viklund, ägd av Sara Hernvall och visad av Anna Freskgård. Dagmars gångartsbetyg blev 7,5 på skritten och 8,5 för såväl trav som galopp. Totalt 47,5 poäng (79,2%) vilket betyder dressyrdiplom. Modern har tidigare lämnat bland annat Banksy (e Total Hope), som blev en av de högst bedömda dressyrtalangerna vid ridhästtest förra året.

Resultat SWB:s unghästtest, Tärnö Säteri 5 juni 2021

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

Dagmar BG SWB sto 167 cm e Sibelius u Bigley e L’Acteur, uppf Hanna Viklund, äg Sara Hernvall. 8,5 7,5 7 7,5 8,5 8,5 = 79,2% diplom

BY Highlife SWB sto 166 cm e Highcruiser u Florence Lady e Florestan I, uppf Maria Nordebrim, äg Stall TMD AB. 8 8 8 7,5 7 8,5 = 78,3%

Lexington S SWB hingst 166 cm e Dragon Welt u Topless e Tip-Top, uppf/äg Susanne Åbrink & Folke Persson. 8 8 7,5 8 7,5 7,5 = 77,5%

HOPPTALANGER

Nautilus HZ KWPN val 165 cm e Impressive VDL u Carabel VDL e Emilion, uppf DHR. Van der Weg, äg Stall Ålspånga AB. 8 8 7 8 9,5 9,5 = 83,3%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden