Avelsnyheter
31 maj 2021 08:21
Ridsportplus

Blev för bra för hobbyryttaren

Ridhästtest SöderhamnAnette Larsson sökte en ny häst till sig själv, och föll pladask för den unga Flambeau-sonen My Hawk's Magic Mike. Men nu när han vuxit upp tycker hobbyyttaren att hästen blivit alldeles för bra för henne själv - och Anette har istället blivit hästägare på distans. Vid ridhästtestet i Söderhamn blev Mike högst bedömd, och nu väntar Breeders Trophy.

Blev för bra för hobbyryttaren
Therese Tällberg visade My Hawk's Magic Mike (e Flambeau) som blev högst bedömd vid ridhästtestet i Söderhamn. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Gävleborgs Hästavelsförening höll under helgen sina unghästbedömningar i Söderhamn. Vid ridhästtestet startade sex hästar – samtliga födda 2017. Fyra av hästarna visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, av dessa visades tre under ryttare. Två hästar visades grenspecifikt som hopptalanger.

Hans Wallemyr dömde exteriören, Vanja Wallemyr satte gångartssiffrorna och Marie Filipsson-Wallén var hoppdomare. Utdelningen blev ett diplom och två hästar med klass I som dressyrtalanger, samt en hopptalang med klass I-poäng.

My Hawk’s Magic Mike (e Flambeau) blev högst bedömd vid ridhästtestet. Valacken är uppfödd av My’s Stuteri och Kennel AB, och ägs av Anette Larsson. Mike belönades med åttor rakt igenom på exteriören, och gångartsbetygen blev 8,5 för traven, 7 på skritten och 8,5 för såväl galopp som temperament. Totalt 8,1 poäng vilket gav dressyrdiplom och poäng som räckte för kvalificering till 4-årschampionatet.

193773422_285310573246015_4704720341551353974_n
My Hawk’s Magic Mike som föl med sin mamma Whinnie KLT. Foto: Privat

Blev eld och lågor över annonsen

Anette köpte Mike som 1-åring från uppfödaren My Håkansson. Anette berättar att hon då på kort tid hade behövt ta bort både sitt älskade sto De Nina och den unga egna uppfödningen Cerleone, när hon i sin sorg såg en annons på Mike.
– Jag satt där med min kaffekopp och nördade med hästannonser och blev eld och lågor när jag såg honom. Han hade precis rätt stam, säger Anette, som älskar Donnerhall-blodet.
– Vi var några stycken som åkte till Katrineholm och tittade på flera hästar hos My, och jag fastnade verkligen för Mike.

Tanken när Mike köptes var att Anette egentligen skulle ha en ny häst till sig själv, men den tanken har hon fått omvärdera under resans gång.
– Jag har fått vara hästägare på distans, för den här hästen ska inte till någon hobbykärring som jag, säger Anette med ett skratt.
– Jag såg kvalitéerna på honom redan från början och tänkte ”gud vilken häst”. Han är så himla fin och har verkligen blommat ut. Han är alldeles för bra för mig så han ska ut i sporten, och det blir väl att jag säljer honom så småningom.

Utbildats av Therese Tällberg

192540905_393159581893119_2489481123825475996_n
Therese Tällberg visade My Hawk’s Magic Mike i Söderhamn. Foto: Privat

När Anette köpte Mike var han ett år gammal, och hon har låtit honom gå kvar hos uppfödaren där han också har grundutbildats.
– Vi skippade 3-årstestet förra året när det blev corona och allt, istället har jag låtit honom gå på lösdriften hos My med alla sina kompisar, och jag hämtade honom i höstas. Jag har varit där med jämna mellanrum och hälsat på.
– Här hemma är det Therese Tällberg som har fortsatt utbildningen på honom och även visade honom i Söderhamn. Hon driver TT Dressage i Röste mot Bollnäs, så det är nära Delsbo där jag bor.
– Hon har gjort det så himla bra med Mike, hela familjen Tällberg har varit fantastiska, lovordar Anette.

Själv har Anette tränat dressyr upp på medelsvår nivå, men tävlat har hon inte gjort – det är hon alldeles för nervös för. Mike har hon inte provat att rida på ännu.
– Nej, jag ska inte upp på den fina hästen, han är för fin för en hobbyryttare.
– Jag rider hos min bästa kompis istället, hon får upp mig på sina hopphästar.

Nu blir det vila och sommarbete för Mike, men efter det fina resultatet i Söderhamn är nu målet att starta vid Breeders Trophy.
– Om han håller hela vägen så är det kul om vi kommer iväg.
– Det är så himla kul för alla att han kvalade till Breeders, inte minst för uppfödaren My som egentligen föder upp hopphästar, men har ett dressyrstammat sto som hon avlar på, berättar Anette.

Bästa hopphästen blev klass I

Högst bedömda hopptalang blev Landheart (SWB val e Heartbeat-Landcapitol, uppf Alva Aulin) som visades grenspecifikt som hopptalang. Med en nia på typen och 7-8 i hoppbetyg kom Landheart upp i klass I-poäng som hopptalang. Landheart blev högt bedömd vid unghästtestet förra året, detta kan du läsa om här.

Resultat SWB:s ridhästtest, Söderhamn 29-30 maj 2021

Siffrorna inom parentes anger disciplinpoängen. För dressyrtalangerna är det gångartsbetygen i ordningen trav-skritt-galopp-temperamentsbetyg. För hopptalangerna är det de två hoppbetygen i ordningen teknik-temperament.
Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

My Hawk’s Magic Mike SWB val 166 cm e Flambeau u Whinnie KLT e Dalwhinnie, uppf My’s Stuteri och Kennel AB, äg Anette Larsson. (8,5 7 8,5 8,5) = 81% diplom C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden