Avelsnyheter
26 maj 2021 06:25
Ridsportplus

Förhoppningsvis en ny mästerskapshäst

Ridhästtest LillerudSom junior- och YR-ryttare ingick Emelie Ahlin i landslaget och representerade Sverige vid mästerskap. I Fürst Lady (e Fürstenball) har hon nu kanske sin nya mästerskapshäst. Stoet blev högst bedömd vid ridhästtestet i Lillerud, och har de kvalitéer som Emelie tror behövs för att ta sig vidare. "Men det är också en lång bit att ta sig dit", tillägger Emelie.

Förhoppningsvis en ny mästerskapshäst
Högst bedömd vid ridhästtestet i Lillerud blev Fürst Lady (e Fürstenball), riden av Emelie Ahlin. Foto: Ulrika Jacobs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vid Wermlands Hästavelsförenings unghästbedömningar i Lillerud startade åtta hästar vid ridhästtestet – bland dem en 5-åring i öppen klass. Hälften av hästarna visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, och alla dessa löshoppades. Den andra halvan visades grenspecifikt som dressyrtalanger.

  Ann-Kristin Karlsson dömde exteriören, Ruth Börjesson gångarterna och Susanne Axén hoppningen. Utdelningen blev fyra dressyrdiplom och fyra klass I-hästar i dressyr. Total Hope hade två avkommor som visades, i övrigt var alla efter olika fäder.

  Högst bedömd vid ridhästtestet blev Fürstenball-dottern Fürst Lady, uppfödd av Britta G Simberg och ägd av Emelie Ahlin. Stoet visades grenspecifikt som dressyrtalang av sin ägare och fick genomgående höga gångartspoänge. Totalt blev det 8,1 poäng, dressyrdiplom och kvalificering till 4-årschampionatet.

  Breeders Trophy-premiär för båda

  Modern Lady Topaasch har tidigare lämnat Sir Uphill (e Damino SD) som visats med dressyrdiplom både som 3- och 4-åring och belönats med en finalplacering i 3-årsfinalen, och även Fürst Lady belönades med diplom som 3-åring. Emelie Ahlin köpte stoet i slutet av november förra året.
  – Det här var vårat första uppträdande tillsammans, och jag är supernöjd med Lady, säger Emelie.
  – Jag har haft unghästar tidigare och tävlat dem, men aldrig kvalat någon till unghästchampionatet tidigare. Så nu blir det Breeders Trophy-premiär både för mig och Lady och det känns jättespännnade!

  När Emelie Ahlin var junior och young rider ingick hon i landslaget tillsammans med Glenn Grant, bland annat red hon ett NM i Finland och tävlade även i Holland. Nu har hon höga mål och förhoppningar på att Fürst Lady är hennes nya lilla stjärna.
  – Lady är en fantastisk individ, lugn och cool men ändå otroligt energisk och kan explodera på ett bra sätt.
  – Hon har bra ridbarhet och är som en gummiboll, men också med i huvudet. Dessutom är hon så söt så man blir helt kär, skrattar Emelie.

  Sommarsemester på Gotland

  Närmast väntar nu sommarledighet för Lady på Gotland där Emelie har sin familj.  Som ett långsiktigt mål hoppas Emelie på att Lady kan bli en ny mästerskapshäst.
  – Hon har de kvalitéerna som behövs så visst finns de tankarna.
  – Kvickheten och energin har hon, och hon är både lätt och spänstig. Men det är också en lång bit att ta sig dit.
  – Hon är så jämn med tre bra gångarter där galoppen är fantastisk.

  Vandraimg_0268
  Van Vivaldi-dottern Vandra var en av diplomhästarna. Foto: Ulrika Jacobs
  Thiagoimg_0234
  Thiago (e Skovens Rafael) belönades med dressyrdiplom. Foto: Ulrika Jacobs
  Taleyimg_0237
  5-årige Taley (e Total Hope) visades i öppen klass och belönades med dressyrdiplom. Foto: Ulrika Jacobs

  Ytterligare tre dressyrdiplom

  Övriga dressyrtalanger som belönades med diplom var Vandra (e Van Vivaldi) på 8,0 poäng, Thiago (e Skovens Rafael) på 7,9 poäng och 5-åringen Taley (e Total Hope) som visades i öppen klass på 7,8 poäng.

  Ingen häst kom upp i klass I-poäng som hopptalang. Högst bedömd i hoppning blev First Fairytale SB (46) (SWB sto e Fürsten-Look-Bocelli, uppf Stall Bondéus HB, äg Sara Granholm) som med belönades med 7-7,5 i löshoppningsbetyg.

  Resultat SWB:s ridhästtest, Lillerud 23 maj 2021

  Siffrorna inom parentes anger disciplinpoängen. För dressyrtalangerna är det gångartsbetygen i ordningen trav-skritt-galopp-temperamentsbetyg. För hopptalangerna är det de två hoppbetygen i ordningen teknik-temperament.
  Hästar med minst 77,5 procent.
  C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

  DRESSYRTALANGER

  Fürst Lady (67) SWB sto 164 cm e Fürstenball u Lady Topaasch e Topaasch, uppf Britta G Simberg, äg Emelie Ahlin. (8 8 8,5 8,5) = 81% diplom C

  Vandra SWB sto 169 cm e Van Vivaldi u Divine e Blue Hors Don Romantic, uppf Ann-Sophie Mannerfelt, äg Tobias Kåberg. (7,5 7,5 8 8,5) = 80% diplom

  Thiago SWB hingst 173 cm e Skovens Rafael u Silva e Sir Oldenburg, uppf/äg Maria Hutchinson. (8 7,5 8 8 ) 79% diplom

  Taley SWB val f-16 164 cm e Total Hope u Vildry e Vivaldi, uppf/äg Sara Uggelberg. (7 8,5 7,5 8) = 78% diplom

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden