Avelsnyheter
23 augusti 2021 14:30
Ridsportplus

Lillerud bjöd på högklassiga Revolution-avkommor

Ridhästtest LillerudDet blev bara två deltagare vid ridhästtestet i Lillerud, men vilka poäng de fick! De båda Revolution-avkommorna kvalade båda till Breeders, och för poängtoppen Buskhagas Ramayana var det inte första gången han stod i rampljuset – valacken har redan hunnit vinna 4-årsfinalen i Falsterbo.

Lillerud bjöd på högklassiga Revolution-avkommor
Lillerud bjöd på två högpoängare: Linnéa Holmgren visade Buskhagas Ramayana, och Claudia Jacobs visade Rendezvous. Foto: Ulrika Jacobs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I samband med fölbedömningarna hos Wermlands Hästavelsförening i söndags, arrangerade även föreningen sina andra unghästbedömningar. Startfältet var litet med två hästar till visning vid ridhästtestet – båda födda 2017 och båda efter Revolution.

  På grund av det lilla antalet fick föreningen dispens och kunde använda sig av bara en domare. Ann-Kristin Karlsson dömde såväl exteriör och gångarter på de startande, som båda visades grenspecifikt som dressyrtalanger. Det lilla startfältet höll dock hög klass och utdelningen blev två dressyrdiplom.

  Img_3620
  Höga poäng blev det för Buskhagas Ramayana. Foto: Ulrika Jacobs

  Toppbetyg till Ramayana

  Högst bedömd blev Buskhagas Ramayana, uppfödd och ägd av Buskhaga HB. Ramayana belönades med höga gångartsbetyg rakt igenom – åttakommafemmor på allt utom skritten där det blev en nia. Totalt 8,4 poäng vilket tangerar årets högsta betyg bland dressyrtalangerna. Resultatet gav förutom dressyrdiplom även en biljett till 4-årschampionatet. Det här är inte första gången Buskhagas Ramayana visar framfötterna. Redan förra året blev det dressyrdiplom som 3-åring – dessutom snubblande nära dubbeldiplom. Ramayana och Linnéa Holmgren vann dessutom 4-årsfinalen i Folksam Open i Falsterbo tidigare i år (läs mer här).

  Egentligen var det inte alls tänkt att Ramayana skulle visas i Lillerud. Hela familjen var på Flyinge där Linnéa red YR-SM tillsammans med QC Sir Dennis. Trots två kvalsegrar blev det ingen final för ekipaget.
  – Vi fick helt oplanerat lämna SM då Linnéas häst inte gick igenom besiktningen inför finalen, säger Malin Holmgren från Buskhaga HB.
  – Han var ojämn och hade lite puls i en hov, och när sulan togs bort hittades det skräp som kommit in där. En timme senare var han helt fräsch igen, men det tillåts ingen ombesiktning vid SM så det var en väldig otur.

  Åkte hem i full fart från SM

  Eftersom familjen mer eller mindre bor granne med Lillerud, blev det i stället hastigt och lustigt så att Ramayana anmäldes till ridhästtestet.
  – Linnéa och min man åkte hem i full fart tidigt på morgonen. De schamponerade och förberedde Ramayana och även om han hade vilat en hel vecka innan.
  – Det är en otroligt ridbar och fantastisk häst, men vi bestämde ändå att han skulle ridas väldigt försiktigt och bara jogga runt. Vi tänkte nog att han skulle klara sitt Breeders-kval utan att Linnéa red på för fullt.

  Malin är medveten att en sådan här talangfull och mogen häst är lätt att gå fram för fort med, att risken är att den pushas för hårt. Därför är det väldigt viktigt för familjen att de inte hamnar där.
  – Han har fått vila mycket, både före och efter Falsterbo, och han är inte hårt tagen alls.
  – Vi är bara glad att han är så ridbar, och vår grundtanke är att han ska kunna gå hela vägen till Grand Prix tillsammans med Linnéa.
  – Han är en riktig ”ja-sägare”, så glad och positiv. Han var lite explosiv i vintras så visst finns det nerv i honom, men han är också så samarbetsvillig och klarade till exempel av den stora arenan i Falsterbo.
  – Nu ska han gå Breeders, och han är redan klar för Elmia. Men till Elmia får vi se om vi åker till, det kan bli för mycket med såväl Falsterbo, Breeders och Elmia. Tanken är sedan att han ska gå årgångschampionaten de kommande åren med Linnéa.

  Modern Beverly Beach har Malin tagit ett stort antal föl på, där flera tävlar upp till medelsvår nivå i dressyr. I år har hon ett stoföl vid sidan efter Jovian, och är dräktig igen med Freetown.
  – Jag önskar jag hade behållit några ston från henne, men nu har jag Samvarta efter Suarez som är ett år och årets stoföl efter Jovian. De blir kvar på gården, säger Malin.

  Img_3607
  Claudia Jacobs och Rendezvous fick ihop 8,1 poäng. Foto: Ulrika Jacobs

  Andra diplomet till Rendezvous

  Högt bedömd blev även Rendezvous, uppfödd och ägd av Ulrika Jacobs. Jämna gångartsiffror med åttor rakt igenom utom galoppen som spetsades med 8,5 gav totalt 8,1 poäng, dressyrdiplom och biljett till 4-årschampionatet. Detta är andra diplomet för Rendezvous, som belönades med 50 poäng förra året. Stoet är en egen uppfödning i flera generationer från Ulrika Jacobs, där stona i de tre senaste generationerna alla belönats med diplom.  Rendezvous visades i Lillerud av uppfödarens dotter Claudia Jacobs.

  Resultat SWB:s ridhästtest, Lillerud 22 augusti 2021

  Hästar med minst 77,5 procent.
  C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

  DRESSYRTALANGER

  Buskhagas Ramayana SWB val 170 cm e Revolution u Beverly Beach e Del Piero, uppf Buskhaga HB, äg Stall Buskhaga & Malin Holmgren. (8,5 9 8,5 8,5) = 84% diplom C

  Rendezvouz SWB sto 167 cm e Revolution u Filiocus e Floricello, uppf/äg Ulrika Jacobs. (8 8 8,5 8) = 81% diplom C

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden