Avelsnyheter
22 juni 2021 08:16
Ridsportplus

Följde dressyrtoppen från bröllopsfesten

Unghästtest BodenDet blev en splittrad helg för Paulina Mannberg. Hennes två nyköpta dressyrtalanger skulle visas vid unghästtestet i Boden, samtidigt som hon skulle vara brudtärna vid sin systers bröllop i Göteborg. Men det var spännande att följa hästarna på håll från bröllopet - inte minst när Valentino LVST (e Van Vivaldi) slog till med toppoäng som dressyrtalang.

Följde dressyrtoppen från bröllopsfesten
Valentino LVST (e Van Vivaldi) överraskade sin ägare med dressyrdiplom. Foto: Linnéa Isaksson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Norrbottens Hästavelsförenings unghästbedömingar i helgen visades nio hästar vid söndagens unghästtest – alla födda 2018. Elisabeth Ljungstorp bedömde exteriör och gångarter medan Eva Gudmundsson satte hoppsiffrorna. Elisabeth tittade även på de sex ridproven som alla godkändes.

Bland dressyrtalangerna blev det ett diplom och fyra klass I-hästar. I hoppningen delades det ut ett diplom och fem hästar fick klass I.

Ingen hingst med sin första årgång fanns representerad, och alla visade hästar var efter olika fadershingstar.

Dagens högst bedömda häst blev Valentino LVST (e Van Vivaldi), uppfödd av Eva Hedlund och ägd av Paulina Mannberg. De höga gångartsbetygen landade på 9-8,5-8,5 och totalt blev det 49,5 poäng (82,5%) med dressyrdiplom och Breeders-biljett.

Köptes i början av maj

Paulina har inte haft Valentino speciellt länge, utan köpte honom och en annan 3-åring i början av maj.
– Jag ville ha en häst som jag kan utbilda långt upp i dressyren, förklarar Paulina.
– Båda visades i Boden och den andra kom en poäng från diplom. Förhoppningsvis blir båda bra, eller kanske bara en av dem.

Egentligen var Valentino redan tingad av någon annan, men Paulina åkte till Bollnäs med släpet för att titta på hästarna och fick med dem hem.
– Jag gillar svarta, fina hästar, säger hon om köpet av de två mörka herrarna.
– Valentino hade varit ivägskickad på inridning i december och vilat därefter. Det var bara för mig att ta vid och fortsätta.

Men vid unghästtestet kunde inte Paulina vara med. Hennes syster gifte sig i Göteborg samma helg, och Paulina var brudtärna.
– Jag anlitade ett team som visade båda hästarna. Hippologen Pernilla Eriksson red honom medan Jenny Engelmark och Emma Strandberg visade vid hand och vid löshoppningen.
– Det var jättespännande att följa visningen från Göteborg och jag hade inte förväntat mig de höga siffrorna. Egentligen trodde jag mer på den andra, Valentino är så stor i sina rörelser och behöver tid på sig, den andra är mer som en gummiboll.

Inte uteslutet med Breeders

Temperamentsmässigt beskriver Paulina Valentino som lugn och cool.
– Men han leker mycket med sin kompis i hagen, välter badkar och sådant.
– Nu blir det sommarvila för hästarna, jag tror inte vi åker till Breeders Trophy, det är för långt. Men jag har en kompis i Västerbotten som kvalat en 4-åring så vi har sagt att vi inte bestämmer oss förrän efter sommaren.
– Annars är tanken att han visas igen som 4-åring om han är i fas då, annars får vi komma ut på tävlingsbanorna som 4- 5- och 6-åring.

Jämna betyg för Casarado

Hoppningen toppades av Casarado (e Casanova Hästak), uppfödd av Annelie Ivarsson och ägd av Caroline Sundqvist. Med en oerhört jämn poängrad på idel åttor förutom 8,5 för galoppen som spetsbetyg, landade Casarado på 48 poäng (80,8%) och belönades med både hoppdiplom och kvalificering till 3-årschampionatet.

Hög totalpoäng som hopptalang blev det även för Skrophults Conthalos (e Conthargos), men även om det blev 48 poäng (80%) totalt räckte inte hoppbetygen till annat än klass I.

Vid unghästbedömningarna arrangerades även ungponnybedömning i SPAF:s regi. En ponny var anmäld till 3-årstestet, men denna fullföljde inte bedömningen och inga poäng delades ut.

Resultat SWB:s unghästtest, Boden 20 juni 2021

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

Valentino LVST SWB val 163 cm e Van Vivaldi u She’s a Lady e Sandro Hit, uppf Eva Hedlund, äg Paulina Mannberg. 8 8 7,5 9 8,5 8,5 = 82,5% diplom C

Casarado SWB val 166 cm e Casanova Hästak u Odorado e Indorado, uppf Annelie Ivarsson, äg Caroline Sundqvist. 8 8 8 7 7 8,5 = 77,5%

HOPPTALANGER

Casarado SWB val 166 cm e Casanova Hästak u Odorado e Indorado, uppf Annelie Ivarsson, äg Caroline Sundqvist. 8 8 8 8,5 8 8 = 80,8% diplom C

Skorphults Conthalos SWB val 169 cm e Conthargos u Skorphults Centala e Centadel, uppf Skorpults Hästar AB, äg Maria Lindström. 9 8,5 7 8,5 7,5 7,5 = 80%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden