Avelsnyheter
30 maj 2021 18:30
Ridsportplus

Inte beredd på Breederskval

Unghästtest SjonhemJohanna Martell har själv utbildat sin häst och målet var att visa fram henne vid unghästbedömningarna som tre- och fyraåring. Men när Camille E gick och blev högst bedömd vid unghästtestet i Sjonhem och är kvalad till Breeders, har Johanna fått sätta sig in i vad som händer nu. "Jag har försökt googla mig till vad det här innebär", säger den smått chockade ägaren.

Inte beredd på Breederskval
Johanna Martell visade sin Camille E (e Van Vivaldi) som blev högst bedömd vid unghästtestet på Gotland. Foto: Pia Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB Gotland höll under lördagen sina unghästbedömningar i Sjonhem. Exteriör- och gångartsdomare var Madeleine Beckman medan Mikael Nolin satte betygen över hinder. Madeleine Beckman dömde även ridproven, där fem av hästarna visades under ryttare och alla ridprov godkändes.

Vid unghästtestet visades åtta hästar varav en 4-åring. Utdelningen på dressyrsidan blev ett diplom, och i hoppningen ett diplom och en klass I häst.

Hingst med avkomma ur sin första årgång var Crusader Ice, och det var också han som var mest representerad som fadershingst med två visade avkommor.

Ännu en högt bedömd avkomma till Camü E

Dagens högst bedömda häst blev Camille E (e Van Vivaldi), uppfödd av Kicki Månsson och ägd av Johanna Martell. Camille inledde poängraden med en nia, och gångartsbetygen fördelades 9-7,5-8. Totalt blev det 49 poäng (81,7%) för Camille, vilket betyder både dressyrdiplom och kvalificering till 3-årschampionatet. Camilles moder Camü E har tidigare lämnat tre högt bedömda dressyrtalanger, där halvbrodern Camper E utmärkt sig lite extra med inte mindre än 53 poäng och har deltagit vid såväl Breeders som Falsterbo. Camilles helsyster Cilla E belönades också högt som 3-åring.

Det var förra sommaren som Johanna Martell köpte in Camille, och stostammen känner hon väl till då hon hjälpt till att utbilda hästar ur den tidigare.
– Jag hjälper en kvinna här på Gotland att rida sina hästar, och hon har haft flera uppfödningar från Kicki Månsson.
– Men jag har haft ett långt uppehåll i min egen ridning och tävlande och har inte haft en egen häst på tjugo år. Nu kände jag att det passade bra i livet att skaffa mig en egen stjärna, säger Johanna.

Vill visa hästarna själv

Det har varit dressyr som gäller för Johanna, och hon berättar att hon tidigare tävlat ponny på hög nivå och stor häst upp till medelsvår. Hon gillar att ta fram hästarna, och Camille har hon både utbildat själv och visade fram själv i Sjonhem.
– Jag tycker det är roligt att göra själv, men har förstås haft hjälp på vägen.
– Det kändes också bra att visa själv då Camille har ett stort förtroende för mig.

Johanna beskriver Camille som en trevlig och vettig häst med en stor utvecklingspotential, där traven är den gångart som hon behöver jobba mest med.
– Hon travade på bra och har ett bra påskjut bak, men fram hänger hon inte med riktigt så vi behöver gå vidare där.
– Men nu blir det sommarlov med bete så hon får vila upp sig och växa på sig ännu mer.

Inte insatt i visningsvärlden

Målet med Camille var att utbilda henne och kunna visa henne både som 3- och 4-åring. Att det nu blev så höga poäng att stoet är kvalat till Breeders kom som en överraskning för Johanna.
– Ja, jag är inte så jätteinsatt in den här världen så det kom lite som en chock.
– Jag har försökt googla mig till vad det här innebär och funderar lite på hur jag ska göra nu.

Så om det blir Breeders eller ej till hösten är inte klart. Inte heller det där med betäckning, men det lutar åt att Johanna låter betäcka henne senare i livet.
– Vi har pratat lite löst om det och jag vill absolut ha avkommor på Camille i framtiden, men tror jag väntar med det.
– Hon är så mogen av sig redan. Hade hon känts omogen så hade det kanske passat med betäckning så hon fått ett viloår, men jag tror vi väntar med det, säger Johanna.

Cardento-dotter toppade hoppningen

Högst bedömda hopptalang blev Nikkilena (e Cardento) med 8,5 i båda hoppbetygen och totalt 48 poäng (80,8%), och belönades med både hoppdiplom och championatsbiljett. Nikkilena är uppfödd och ägs av Anna Nilsson och Susanne Persson. Hon är andra fölet till Irelena VDL, och förra året belönades även Irelenas första avkomma Marlo VDL med hoppdiplom i Sjonhem, och vid årets ridhästtest blev Marlo högst bedömda hopptalang.

Resultat SWB:s unghästtest, Sjonhem 29 maj 2021

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

Camille E SWB sto 169 cm e Van Vivaldi u Camü E e Münchhausen, uppf Kicki Månsson, äg Johanna Martell. 9 8,5 7 9 8,5 8 = 81,7% diplom C R

HOPPTALANGER

Nikkilena SWB sto 168 cm e Cardento u Irelena VLD e Dallas VDL, uppf/äg Anna Nilsson & Susanne Persson. 8 7,5 8 8 8,5 8,5 = 80,8% diplom C R

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden