Avelsnyheter
4 juni 2021 06:25
Ridsportplus

Bergamo högst bedömd i Bullersta

Ridhästtest BullerstaFörra året blev det dressyrdiplom, och i år upprepade Benetton Dream-sonen Bergamo bedriften. Tillsammans med Malin Hamilton blev valacken högst bedömd vid ridhästtestet i Bullersta - och i år är siktet ställt mot Breeders.

Bergamo högst bedömd i Bullersta
Magnus Hamilton och Bergamo, högst bedömd vid ridhästtestet i Bullersta. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Södermanlands Hästavelsförening höll sina unghästbedömningar i Bullersta, Nyköping under söndagen. Tre hästar visades vid ridhästtestet – alla födda 2017. Två hästar startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – båda löshoppades. En häst startade grenspecifikt som dressyrtalang.

Exteriören dömdes av Elisabeth Ljungstorp, gångarterna av Kerstin Bindekrans och hoppningen av Harald Jönsson. Utdelningen blev två dressyrdiplom och en häst med klass I-poäng i hoppning.

Högst bedömd vid ridhästtestet blev Bergamo (e Benetton Dream FRH), uppfödd och ägd av Vallentuna Ridskola AB. Bergamo reds av Malin Hamilton och visades grenspecifikt som dressyrtalang. Han belönades med en nia på typen, följde upp med 8,5 på huvud/hals/bål, och gångartsbetygen blev åtta på skritt, 8,5 för trav och en nia på galoppen. Temperamentsbetyg åtta i gångarter, och totalt 8,3 poäng gav både dressyrdiplom och kvalificering till 3-årschampionat.

Siktar på 4-årschampionatet

Bergamo blev belönad med dressyrdiplom även som 3-åring, och kvalade även förra året till Breeders. Men det blev aldrig någon resa förra året till Flyinge.
– Nej det är lite långt att åka med en 3-åring, tycker Malin Hamilton, som tillsammans med Magnus Hamilton driver Vallentuna Ridskola och är både ägare och uppfödare till Bergamo.
– Han blev högst bedömda gångartshäst i Linköping, och sedan fick han ha semester. Vi började jobba på med honom under hösten igen.
– Men i år hoppas vi på att åka till championatet om allt stämmer, både med corona och att både hästar och människor håller sig friska.

Modern Soraya IV skulle egentligen bli Malins tävlingshäst, men en tidig skada satte stopp för de planerna och hon blev avelssto istället.
– Hon har en bra härstamning och hon låg i framkant med Donnerhall-blodet, säger Malin.
– Vi har inte råd att köpa in sådana färdiga hästar, så köpte in henne redan som föl.

Alla syskon har diplom

Ännu så länge har alla avkommor till Soraya belönats med dressyrdiplom och modern är klar för Elit, och Bergamos syster Dannice är en av dem som belönats med höga poäng vid unghästbedömning (läs mer om Dannice här). Bergamo hoppas Malin ska bli en bra tävlingshäst.
– Ja, storleksmässigt passar han mig bra och det är en sådan häst som blir flottare under ryttare. Det är en fin häst och han fick en rättvis bedömning vid testet.
– Han är en snäll, självsäker och ännu så länge okomplicerad häst, och han taggar till framåt i ridningen. Förra året fick han en nia på skritten, så vi hoppas kunna höja den.

Innan 4-årschampionatet väntar nu sommarbete för Bergamo. Han går i flocken med 45 lektionshästar på Vallentuna Ridskola.
– Vi har 30 hektar mark och hästarna går tillsammans i stora hagar. Det gör hästarna snälla på lektionerna.
– Vi har haft våra unghästar med i den stora flocken tidigare, det är en bra uppfostran för dem. Men Bergamo är den första som fått fortsätta vara kvar i flocken och leka med kompisarna även när han blivit lite äldre.
– Alla hästar passar inte i stora flockar, men med Bergamo fungerar det.

Diplom blev det även för R’Amina (e Skovens Rafael) som belönades med åttor på alla gångartsbetyg utom traven där det blev 7,5. Totalt 7,8 poäng gav ett dressyrdiplom.

Klass I-poäng till BE Afrodite

Högst bedömda hopptalang blev BE Afrodite (e Zuidenwind), uppfödd av Eva och Bo Pettersson och ägd av Rebecka Karlsson. Med Löshoppningssiffrorna 7,5-9 kom Afrodite upp i totalt 7,7 poäng och belönades med klass I.

Resultat SWB:s ridhästtest, Bullersta 30 maj 2021

Siffrorna inom parentes anger disciplinpoängen. För dressyrtalangerna är det gångartsbetygen i ordningen trav-skritt-galopp-temperamentsbetyg. För hopptalangerna är det de två hoppbetygen i ordningen teknik-temperament.
Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

Bergamo SWB val 171 cm e Benetton Dream FRH u Soraya IV e Sir Donnerhall, uppf/äg Vallentuna Ridskola AB. (8,5 8 9 8) = 83% diplom C

R’Amina (23) SWB sto 168 cm e Skovens Rafael u Aniara e Briar, uppf Dorota Leopoldson, äg Isolde Andersson. (7,5 8 8 8) = 78% diplom

HOPPTALANGER

Löshoppning

BE Afrodite (71) SWB sto 165 cm e Zuidenwind u Akribola e Akribori, uppf Eva & Bo Pettersson, äg Rebecka Karlsson. (7,5 8) = 77%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden