Avelsnyheter
17 augusti 2021 10:09
Ridsportplus

Bianca-släkting hoppade högt

Ridhästtest SmedbyÄven om hon visades löshoppad vid ridhästtestet tror uppfödaren Johanna Eriksson att Min Elliee B (e Elliot VDL) kan vara en häst för de högsta klasserna - och hon har att brås på: Elliees mormor är helsyster till den internationella topphästen Albführen’s Bianca. Vid ridhästtestet i Smedby hoppade Elliee hem högst poäng av alla.

Bianca-släkting hoppade högt
Fölstoet Min Elliee B (e Elliot VDL) kommer ur en glödhet stolinje - mormor är helsyster till Albführen’s Bianca. I Smedby belönades Elliee med ridhästtestets högsta poäng. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under söndagen höll Södra Kalmar Läns Varmblodsklubb sina unghästbedömningar i Smedby. Vid ridhästtestat startade åtta hästar, varav två fölston. Fyra hästar startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – av dem hoppades en under ryttare. En häst visades grenspecifikt som dressyrtalang, och tre hästar visades grenspecifikt som hopptalanger.

  Exteriören dömdes av Jan-Ove Olsson, gångarterna av Niklas Roslund och hoppsiffrorna sattes av Harald Jönsson. Utdelningen i dressyr blev ett diplom och en klass I-häst. På hoppsidan blev det ett diplom och tre klass I-hästar.

  Feelingforu_e285_0064w
  Dressyrdiplom blev det för Feeling for U (e Heston for U). Här visas han av Matilda Adolfsson. Foto: Yvonne Karlsson

  Dressyrdiplom till Feeling for U

  Högst bedömd av dressyrtalangerna blev Feeling for U (e Heston for U), uppföd och ägd av Linnea Sundman. Feeling for U visades vid det allsidiga ridhästtestet, och ångartssiffrorna var åttor rakt igenom utom på galoppen där det blev 7,5 – totalt 7,9 poäng vilket räckte till ett dressyrdiplom.

  Bland hästarna som hoppades uppsuttet var Cool’n Classy (e Corporal VDL) den med högst totalpoäng.8-7,5 i hoppbetyg gav en slutsumma på 7,7 vilket betyder klass I. Cool’n Classy är uppfödd av Kirsten Olsen-Norén och ägs av Eric Larsson.

  Löshoppningshäst högst bedömd

  De allra högsta poängen delades dock ut till en häst som visades löshoppad. Fölstoet Min Elliee B (e Elliot VDL) inledde poängraden med 8,5 på typ, och i löshoppningssiffror blev det 8-9. Totalt 8,2 poäng och hoppdiplom, men något Breeders-kval blir det inte då det måste sitta ryttare på ryggen över hinder för att få den kvalbiljetten.

  Min Elliee B är en egen uppfödning från Johanna Eriksson, som fortfarande äger stoet. Johanna berättar att hon egentligen rider dressyr, men köpte den hoppstammade modern Bandon (e Quintender) till sin hoppintresserade dotter.
  – Mamman gick tyvärr bort i tarmvred för ett tag sedan, men vi har två döttrar till henne och vi ska behålla båda, berättar Johanna.
  – Nu har dottern tappat intresset lite, så jag ska väl försöka hitta en ryttare till Elliee. Det är hen häst som ska ut på tävlingsbanan, och jag får väl sköta markarbetet.

  Modern Bandon beskriver Johanna som lite spretig och svårriden, och hon valde att betäcka med Casall-sonen Elliot VDL för att få mer lugn och ridbarhet. Resultatet har blivit till Johannas belåtenhet.
  – Det här är en häst som vi ska hitta en bra ryttare till. Det skulle kunna vara en häst för de stora klasserna. Hon är lättriden och har en bra exteriör och det är ett jäkla gó i henne.
  – Hon är jättefin och hon riktigt suger mot alla hinder.

  Mormodern helsyster till Bianca

  På moderns sida är Min Ellie B besläktad med en av de allra mest internationellt framgångsrika SWB-hästarna: Albführen’s Bianca (e Balou du Rouet), som tävlade oerhört framgångsrikt med Steve Guerdat innan hon avled i somras (läs mer om hur Bianca kom till här).
  – Elliees mormor Blanca är en av fyra helsyskon från Kristina Gustafsson och Eamon Hickey, där Bianca också ingår i syskonskaran.
  – Blancas mamma Coco lämnade totalt åtta avkommor, där sju av dem gått 1,40 eller högre.

  Med de stora framgångarna som Bianca har haft på tävlingsbanorna, är det en eftertraktad stolinje som Min Elliee B kommer ifrån. Johanna berättar att hon sålt Elliees son Min Dante Donatello (e Crown Z) tillbaka till Blancas uppfödare Kristina.
  – Hon köper tillbaka allt hon kan från den här linjen nu, säger Johanna.
  – Men Ellie och hennes lillasyster är inte till salu.

  På frågan varför Ellie visades löshoppad i Smedby, svarar Johanna att hon inte var färdig att visas under ryttare ännu.
  – Vi hoppade henne i vintras, men det beror på tidsbrist att vi inte fått henne färdig ännu.
  – Jag har precis öppnat en blomsterbutik med ett fik, så det har varit fullt upp med det hela våren och sommaren.
  – Nu fick hon en positiv upplevelse och nu ska hon få smälta allt innan vi tar nya tag. Vi vill hitta en bra ryttare till henne som tar ut henne på tävlingsbanorna, säger Johanna.

  Resultat SWB:s ridhästtest, Smedby 15 augusti 2021

  Hästar med minst 77,5 procent.
  C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

  DRESSYRTALANGER

  Feeling for U SWB val 167 cm e Heston for U u Whammy e Wolkentanz I, uppf/äg Linnea Sundman. (8 8 7,5 8) = 79% diplom

  Stacey SWB sto 163 cm e Sibelius u Shakira e Hightlight, uppf Stable Millegarne AB, äg Margareta Gehrig, Sabine Blixt. (7,5 8 7,5 7,5) = 77%

  HOPPTALANGER

  Uppsutten hoppning

  Cool’n Classy SWB val 170 cm e Corporal VDL u One’n Only e Oramé, uppf Kirsten Olsen-Norén, äg Eric Larsson. (8 7,5) = 77%

  Löshoppning

  Min Elliee B (34) (fölsto) SWB sto 170 cm e Elliot VDL u Bandon e Quintender, uppf Cheval Ridsport, äg Johanna Eriksson. (8 9) = 82% diplom

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden