Avelsnyheter
14 maj 2021 17:16
Ridsportplus

Skulle bara låna – köpte häst med toppoäng

Ridhästtest GrevagårdenMaria Vikingsson var inte alls på jakt efter en ny häst, men blev övertalad till en lånehäst för att ha något att rida på när hennes andra häst var skadad. "Det visade sig att Romancia var en sådan supersocial arbetsmyra att det inte gick så bra att lämna tillbaka henne", säger Maria om stoet som belönades med 8,4 poäng vid ridhästtestet på Grevagården.

Skulle bara låna – köpte häst med toppoäng
Maria Vikingssons oldenburgsto Romancia (e Radisson) blev högst bedömd vid ridhästtestet på Grevagården. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med start på torsdagen håller Ädla Hästen Skaraborg årets unghästbedömningar i dagarna tre på Grevagården. Ridhästtestet arrangerades under den första dagen, där nio hästar kom fram till bedömning – bland dem ett fölsto och två hästar i öppen klass. Fem hästar startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, alla dessa hoppades under ryttare. Fyra av hästarna startade grenspecifikt som dressyrtalanger.

Karl-Henrik Heimdal dömde exteriören, Vanja Wallemyr satte gångartssiffrorna och Marianne Leffler var hoppdomare. Utdelningen blev ett dressyrdiplom och två dressyrtalanger med klass I, samt två hoppdiplom och en klass I-häst i hoppning.

Ridhästtestets högst bedömda häst blev oldenburgstoet Romancia (e Radisson), uppfödd av Bernd Boeckmann. Romancia inledde med en nia på typen, åtta på huvud/hals/bål och en sjua på benstället. Gångartssiffrorna var genomgående höga med en nia på skritten som högsta notering – totalt blev det 8,4 poäng och ett dressyrdiplom. Eftersom Romancia inte är grundregistrerad hos SWB blev det dock ingen kvalbiljett till championatet.

Behövde egentligen ingen ny häst

Romancia visades av sin ägare Maria Vikingsson, som köpte stoet för ett halvår sedan. Egentligen var Maria inte alls på jakt efter någon ny häst, men då hennes Dimaggio-son Du Coeur skadade sig vid championatet i höstas och behövde vila i ett antal veckor, blev hon kontaktad av Harald Prince som hon köpte Du Coeur av.
– Harald undrade om jag inte ville låna en häst att rida på medan Du Couer vilade, berättar Maria.
– Jag var inte speciellt intresserad, men Harald erbjöd sig att köra upp hästen till mig, och det visade sig att Romancia var en sådan supersocial arbetsmyra att det inte gick så bra att lämna tillbaka henne, säger Maria med ett skratt.

Maria berättar att Romancia köptes från Tyskland som föl av Harald Prince, och att hon gick unghästtest förra året med dressyrdiplom. Därefter hade stoet mest gått och vilat hemma på Orust, men när Maria satte igång henne visade sig Romancia vara riktigt pigg och härlig att rida. Ovanpå det har hon de förutsättningar som Maria behöver hos sina hästar – Maria lider av artros och det har tidigare varit osäkert om hon ens kunnat fortsätta rida.
– Jag behöver smäckra hästar som inte är så breda över ryggen, och att de har en egen vilja att gå framåt, förklarar Maria, och tillägger att det då känns tryggt att köpa en till häst från samma säljare – en som vet vad hon är ute efter.
– Och att komma från det läget att jag kanske behövde sluta rida till att jag nu står med två riktigt fina hästar, ja det gör mig lycklig varenda dag.

Hoppas kunna starta på Elmia

Marias sjukdom är bättre och sämre i perioder, men hon tycker att så länge hon håller igång med ridningen så går det bra, och hon får även noga vid sitt val av sadel.
– Det är nästan sämre i kroppen om jag inte rider, om jag mest sitter i bilen eller så.
– Nu ska jag fortsätta utbilda de här hästarna, Du Coeur ska matchas med sikte på 7-årschampionatet som liknar Prix St Georges.
– Romancia ligger två år efter så det är helt perfekt utbildningsmässigt. Tanken är att båda ska bli mina tävlingshästar i framtiden.
– Vi får ju inte starta på Flyinge, men om det blir något på Elmia i höst så hoppas jag att jag kan rida Romancia där.

Bland övriga dressyrtalanger blev det championatskval för Kopparkulla Toscana (e Heston for U) även om stoet inte tilldelades något diplom. Regelverket för championatskval och diplom följer sig i stort, finns det några skillnader. Kopparkulla Toscana fick betyget 6,5 på sina ben – vilket grusar möjligheten för diplom – men då hennes gångartssiffror är så höga med en nia för galoppen som högsta betyg, blir det en championatsbiljett för henne med sina 8,2 poäng.

Två hoppdiplom delades ut

Bland hopptalangerna toppade två hästar med identiska hoppbetyg och samma totalsumma – 8-8,5 över hinder och totalt 8,0 poäng, vilket betyder hoppdiplom för båda. För Vazall (e Zavall VDL) blev det andra hoppdiplomet då han tog emot ett även förra året med höga poäng.

För 5-åriga Come Passion and Joy (e Comfortuna VDL) blir det däremot det första diplomet, men då stoet startade i öppen klass är det inte aktuellt med något championatskval. Uppfödaren och ägaren Emelie Wedenberg berättar att Come Passion and Joy var sen i sin utveckling, och reds in först förra året.
– Hon gick sitt unghästtest som 4-åring och nu ridhästtest som 5-åring, förklarar Emelie.
– Hon har utvecklats mycket fint och känns nu definitivt redo för större uppgifter.

Emelie berättar att hon är mycket stolt över sin hästs prestation och diplomet, speciellt eftersom hon har tävlat mamman upp till 1,40, varit med vid fölningen och utbildat Come Passion and Joy helt på egen hand.

Resultat SWB:s ridhästtest, Grevagården 13 maj 2021

Hästar med minst 77,5 procent.
Siffrorna inom parentes anger disciplinpoängen. För dressyrtalangerna är det gångartsbetygen i ordningen trav-skritt-galopp-temperamentsbetyg. För hopptalangerna är det de två hoppbetygen i ordningen teknik-temperament.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet
* = hästen har uppnått poäng för årgångschampionat, men är ej grundregistrerad i SWB och därmed inte kvalificerad

DRESSYRTALANGER

Romancia OLD sto 168 cm e Radisson u Romana e Fürst Romancier, uppf Bernd Boeckmann, äg Maria Vikingsson. (8 9 8,5 8,5) = 84% diplom *

Kopparkulla Toscana SWB sto 176 cm e Heston for U u Wenezia e Blue Hors Don Romantic, uppf Monica & Sören Björkedahl/AB Kopparkulla Gård, äg Anita Moliis Larsson & AB Kopparkulla. (8,5 7,5 9 8,5) = 82% C

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Come Passion and Joy (öppen klass) SWB sto 162 cm e Comfortuna VDL u Pamela du Buisson Z e Poor Boy, uppf Elizabeth & Emelie Wedenberg, äg Emelie Wedenberg. (8 8,5) = 80% diplom

Vazall SWB hingst 169 cm e Zavall VDL u Levara Z e Levantos I, uppf/äg Magnus Johansson. (8 8,5) = 80% diplom C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden