Avelsnyheter
8 juli 2021 14:48
Ridsportplus

Årets högsta poäng till Nintender-sto

Ridhästtest OsbyNinnie da Carma (e Nintender) levererade vid ridhästtestet i Osby. Hon blev inte bara högst bedömd på plats, utan med sina toppbetyg i hoppning är hon så här långt landets högst bedömda 4-åring för i år.

Årets högsta poäng till Nintender-sto
Charlotte Strid red Ninnie da Carma (e Nintender) till årets högsta poäng i Osby. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid den andra omgången av unghästbedömningar hos SWB Norra Skåne i Osby visades 18 hästar vid ridhästtestet – samtliga födda 2017. Ann-Kristin Karlsson dömde exteriör, kompletterad av Harald Jönsson. Niklas Roslund dömde gångarterna under ryttare och Harald Jönsson satte hoppsiffrorna.

Elva av hästarna visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – av dessa hoppades alla utom en under ryttare. Fem hästar visades grenspecifikt som dressyrtalanger, och två hästar visades grenspecifikt som hopptalanger.

Bland dressyrtalangerna delades det ut två diplom och sex hästar belönades med klass I-poäng. På hoppsidan blev det tre diplom och fem klass I-hästar. Flest visade avkommor hade Diarado med två stycken.

Sjätte generationens uppfödning

Dagens högst bedömda häst blev även årets högst bedömda häst så här långt vid ridhästtesten: Ninnie da Carma (e Nintender), sjätte generationens uppfödning från Häglinge Nygård AB, ägd av uppfödaren tillsammans med Karolina Strid och riden av Karolinas syster Charlotte Strid. Ninnie da Carma hoppades uppsuttet vid det allsidiga ridhästtestet och belönades med höga betyg rakt igenom på exteriören och 9,5-9 i hoppsiffror. Detta gav totalt 9,0 poäng som hopptalang och såväl hoppdiplom som kvalificering till 4-årschampionatet.

Karolina och Charlotte har ett stall tillsammans på Maglasäte Gård, där de har ungefär 20 hopphästar – de flesta i egen verksamhet men även lite träning och avel. Ninnie da Carma kom till dem i november förra året för träning.
– Vi rider inte in några hästar så hon var redan inriden när hon kom, berättar Karolina Strid.
– Uppfödaren Maria Olsson hade tyckt att hon inte varit färdig för 3-årstest förra året och inte velat visa henne då. Sedan hade hon försökt betäcka henne men hon hade inte tagit sig, så nu var tanken att hon skulle vidareutbildas.

Ville göra något tillsammans med uppfödaren

Karolina berättar att både hon och Charlotte fastnade direkt för stoet och beskriver hur båda gillade Ninne de Carma jättemycket.
– Hon var hemma hos Maria ungefär en och en halv månad för vila över jul. Men sedan när hon kom tillbaka frågade vi om kunde göra något ihop med henne.
– Då blev det bestämt att vi blev delägare i henne, och att vi ska satsa på den här hästen. Hon ska stanna hos oss och är ett långsiktigt projekt. Visst kommer vi kanske att sälja henne någon gång i framtiden, men om det inte dyker upp något orimligt bud som det inte går att säga nej till är tanken att hon ska säljas tidigast vid sju års ålder.

Att Ninnie da Carma är en bra hopphäst visste Karolina, men att poängen skulle bli så höga kom som en total överraskning.
– Jag har älskat den här hästen från första början, och även om jag i princip aldrig behöver lägga upp några bommar efter henne – hon river aldrig – så är det också en känslig häst.
– Men samtidigt som hon är känslig är hon också modig. Hon är till exempel helt otittig och det är inga problem med vattenmattor och liknande.

Karolina kunde inte rida själv i Osby då hon är gravid med sitt andra barn, men hon var på plats vid bedömningen tillsammans med uppfödaren och delägaren Maria.
– Man hoppas ju alltid på höga poäng, men när domarna började läsa upp kritiken började vi gråta båda två.
– Nu är tanken att Ninnie ska gå Breeders i höst, och så hoppas vi på att starta vid Champion of the Youngsters om vi lyckas anmäla, säger Karolina.

Även om stoet inte tog sig vid betäckningen i fjol, är det inte aktuellt med något nytt försök i år. Istället blir det kanske så att det tas ett embryotranfer på Ninnie nästa år.
– Det känns bättre så vi inte riskerar att det händer något med henne vid fölningen, menar Karolina.

En av höjdpunkterna i karriären

Ridsport får även en pratstund med uppfödaren Maria Olsson, som trots att hon fött upp hästar sedan 80-talet säger att det var en riktigt stor känsla vid bedömningen i Osby.
– Det här var helt klart en av höjdpunkterna jag varit med om, och det är inte ofta man får kalla kårar vid en bedömning, säger Maria.
– Extra kul är det då det är så mycket känslor med i det hela. Jag köpte hennes mormors mormorsmor som föl, och jag har kvar både mamma och mormor, det här är verkligen min familj.

Om bara Ninnie da Carma får vara frisk tror Maria att stoet kan gå hur långt som helst – förutsättningarna finns där i alla fall.
– Domaren sa också att det här är en häst som har kapacitet för det allra största, säger Maria stolt.
– Hennes mormors mormor Caramell lämnade Contendo de Carma som gick två unghäst-VM och tävlades upp till 1,50 innan han skadade sig som 9-åring. Och mormorsmor Flamma belönades med 10-10 i hoppning på sitt 3-årstest, så det finns i generna.

Fler högt bedömda hopptalanger

Ytterligare fyra hopptalanger kom upp i poäng som kvalificerade till 4-årschampionatet. Frost (e Diarado) hoppade ihop 8-9 i betyg och landade med 8,2 poäng på sitt andra hoppdiplom. Merlot (e Hip Hop) fick 8,5-7,5 i hoppsiffror med diplom och totalt 8,0 poäng. Vintersaga (e Diarado) och Mr Countach (e Mr Vain GJ) slutade båda på 7,9 poäng vilket inte gav något hoppdiplom, men 8-8 i betyg över hinder gav ändå hästarna varsin championatsbiljett.

Reezlingth_e279_0298w
Ida-Linn Lundholm visade Reezling TH, som tangerade årets högsta dressyrpoäng. Foto: Yvonne Karlsson

Toppbetyg bland gångartstalangerna

Även på dressyrsidan delades det ut toppoäng, då Reezling TH (e Dragon Welt) tangerade årets toppbetyg bland dressyrtalangerna vid årets ridhästtest: 8,4 poäng. Reezling TH är uppfödd av Christian Hansson, ägs av By Jolinn AB och visades grenspecifikt som dressyrtalang av Ida-Linn Lundholm. Gångartsbetygen blev en nia på skritten, 8,5 på traven, en åtta på galoppen och nio i temperamentsbetyg. Med dessa poäng blev det ett andra dressyrdiplom till Reezling, samt kvalificering till 4-årschampionatet.

Höga poäng blev det även för KWPN-hingstn Moonlight (e Expression), som visades vid SWB:s bruksprov i våras och godkändes med AC. Även Moonlight visades grenspecifikt som dressyrtalang, och siffrorna var genomgående jämna – gångartsbetygen blev 8,5-8-8-8,5 och totalt 8,2 vilket betydde dressyrdiplom.

Resultat SWB:s ridhästtest, Osby 4 juli 2021

Hästar med minst 77,5 procent.

C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet
* = hästen har uppnått poäng för årgångschampionat, men är ej grundregistrerad i SWB och därmed inte kvalificerad

DRESSYRTALANGER

Reezling TH SWB val 166 cm e Dragon Welt u Metallica TH e Chirlon, uppf Christian Hansson, äg By Jolinn AB. (8,5 9 8 9) = 84% diplom C

Moonlight KWPN hingst 167 cm e Expression u Gravin e Uphill, uppf G W. van Norel, äg Skillinge Dressyr AB. (8,5 8 8 8,5) = 82% diplom * 

Predator FWB val 159 cm e Conquistador S u Symfoni Pan e Sack, uppf/äg Maria-Kristina Virta. (8 7,5 7,5 8) = 78%

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Ninnie da Carma (63) SWB sto 166 cm e Nintender u Stella da Carma e Carmargue, uppf Häglinge Nygård AB, äg Karolina Strid, Häglinge Nygård AB. (9,5 9) = 90% diplom C

Frost SWB val 168 cm e Diarado u Lissabon e Jaguar Mail, uppf/äg Tommy Ahlbeck. (8 9) = 82% diplom C

Merlot SWB val 165 cm e Hip Hop u Flame af Tora e Ludwigs Champion, uppf Annika Kentander, Jakob Hagström, Anna-Lena Olsson, äg Anna-Lena Olsson. (8,5 7,5) = 80% diplom C

Vintersaga SWB sto 162 cm e Diarado u Annie Oakley xx e Eighty Eight Keys xx, uppf/äg Tommy Ahlbeck. (8 8) = 79% C

Mr Countach SWB val 162 cm e Mr Vain GJ u Lambourgini Miura e Lambourgini, uppf/äg Lina Andersson. (8 8) = 79% C

Sabaton TE SWB val f-17 166 cm e Diero Lux N u Sibanta e Monaco, uppf Thomas Lundgren, äg DS Easy Trading AB. (8 7,5) = 78%

Löshoppning

Predator FWB val 159 cm e Conquistador S u Symfoni Pan e Sack, uppf/äg Maria-Kristina Virta. (7,5 8) = 77%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden