Avelsnyheter
16 augusti 2021 08:37
Ridsportplus

”Har alla egenskaper en ryttare letar efter”

Ridhästtest TingsrydSensommarens unghästbedömningar har dragit i gång. Tingsryd var först ut, och där glänste Kannan-sonen Chiaro med Thomas Fasteus på ryggen. Chiaro har att brås på: han är inte bara son till en av världens bästa hopphingstar – modern har lämnat såväl Fendi som Crusader Ice.

”Har alla egenskaper en ryttare letar efter”
Thomas Fasteus klassar Chiaro som den bästa 4-åring han haft. Foto: Gert Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu har sista delen av unghästbedömningarna satt i gång igen efter sommaruppehållet. Kronobergs Varmblodsförening höll sitt ridhästtest i Tingsryd under lördagen, där 14 hästar genomförde bedömningen – bland dessa fanns ett fölsto.

Exteriören dömdes av Karl-Henrik Heimdahl, Jan-Ove Olsson satte betyg på gångarterna och Mikael Nolin var hoppdomare. Två av visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, båda dessa hoppades under ryttare. Fem hästar startade grenspecifikt som dressyrtalanger och sju hästar visades grenspecifikt som hopptalanger. Utdelningen blev ett diplom och en klass I-häst i dressyr, i hoppningen blev det två diplom och fyra klass I-hästar.

Kannatol fanns representerad som fadershingst till två av hästarna, i övrigt var alla deltagare efter olika hingstar.

Andra diplomet till Black Surprise

Högst bedömd bland dressyrtalangerna blev Black Suprise (e Vincent Maranello), uppfödd av Monica Müller och ägd av Anna Kathrine Reilly Hansson. Han visades grenspecifikt som dressyrtalang, och med dubbla åttor i inledningen av exteriörprotokollet och på traven, samt 8,5 för såväl skritt som galopp blev det flera höga poäng, men en sjua på temperamentsbetyget drog ned totalen till 7,8 poäng. Med det belönades Black Surprise med såväl dressyrdiplom som kvalificering till 4-årschampionatet.

Detta blir andra diplomet till Black Surprise, som i fjol toppade unghästtestet i Värnamo med 49,5 poäng (läs mer här).

Kannan-sonen toppade hoppningen

Dagens högst bedömda häst blev hopptalangen Chiaro (e Kannan), uppfödd av Susanne Wallentinsson och ägd av uppfödaren tillsammans med Toso i Helsingborg AB. Chiaro visades grenspecifikt som hopptalang, och belönades med åttor för såväl typ som huvud/hals/bål. På benstället blev det 7,5, och över hinder blev det 8,5 dubbelt upp. Totalt 8,3 poäng med hoppdiplom och kvalificering till 4-årschampionatet.

Thomas Fasteus och Sofie Thurdin är namnen bakom Toso i Helsingborg, och Thomas berättar att de fick upp ögonen för Chiaro förra ett år sedan
– Förra året blev vi kontaktade av uppfödaren om en 6-åring efter Diamantino som vi åkte och tittade på. Jag såg då Chiaro i hagen, och tyckte redan då att han såg fantastisk ut – bara av att gå i hagen.
– Vi köpte 6-åringen som heter Docile, och han har kommit att utvecklas jättefint, bland annat blev han sjua i Falsterbo. Vi har hållit kontakten med uppfödaren, och när Docile i början av året gjorde fina resultat i Spanien blev det så att det ena gav det andra. Uppfödaren ville gärna ha ett samarbete med Chiaro, så vi köpte halva hästen av uppfödaren.
– Målsättningen med Chiaro är nu att han ska tävlas och vi ska producera honom för de större klasserna. Det här är en häst för toppsporten och vi har valt att inte gå så fort fram utan har tagit det försiktigt med honom.

Välmeriterad syskonskara

1ccc90fe-3611-452a-bc5c-84bb2709ce3a
Om allt går vägen tror Thomas att Chiaro kan bli en häst för toppsporten. Foto: Privat

Både Docile och Chiaro har samma mamma, elitstoet Tarusa (e Corland). Hon har tidigare lämnat hästar med höga poäng vid unghästbedömningar, bland annat Vera Wang (e Ludwigs Champion) som tidigare toppat hoppningen i just Tingsryd med 8,75 poäng och Vitra (e Careful) som både själv är högt bedömd vid kvalitetsbedömning och har lämnat Valentino (e Diamantino VDL) som var en av årets högst bedömda 3-åringar i hoppning för några år sedan.

Vera Wang, Vitra och även Tarusas son Quicksilver (e Silverstone) har tävlat framgångsrikt och startat i unghästfinaler och elitallsvenskan, och likaså är Thomas och Sofies 8-åring Docile är på väg upp i klasserna. Men trots dessa framgångsrika ättlingar är Tarusa främst känd som mamma till Fendi (e For Feeling) – topphästen som sedan blev omdöpt till Fibonacci och reds av Meredith Michaels Beerbaum vid OS i Rio. Och inte nog med det, Tarusa är även mamma till Crusader Ice (e Cabachon), även han med resultat i svår klass och dessutom godkänd hingst i SWB. Hans första avkommor har visats vid unghästtesten i år med en lång rad diplomhästar som resultat. Thomas Fasteus berättar att han har stora förhoppningar på Chiaro, och han beskriver hästen som en mycket lovande individ.
– Han har alla de egenskaperna som en ryttare letar efter, han har storleken, exteriören och ridbarheten – ja alla ingredienserna som behövs till en fantastisk häst.
– Vi vet alla att det är en jättelång väg att gå, men han har det som behövs för att bli en toppsporthäst, och han är en av de allra bästa hästarna jag någonsin har haft. Här och nu bedömer jag honom som fantastiskt lovande.

Ska med till Spanien

Tanken är nu att Chiaro med Thomas på ryggen ska matchas fram och tävlas uppåt i klasserna – i alla fall de kommande tre åren. Närmast i planeringen ligger Champions of the Youngsters på Grevagården, sedan en Youngster-klass på Henriksdal och så Breeders förstås.
– I Henriksdal tror jag även det är kval till Elmia, så om han lyckas där och han känns redo blir det kanske Elmia också.
– Sedan brukar vi ta med våra bästa unga hästar till Spanien på våren, där de brukar utvecklas fantastiskt. Vi har redan bestämt att vi tar med Chiaro på den touren nu till våren.

Thomas själv både hoppas och tror att Chiaro kan ta sig upp till 1,60. Utöver de ingredienserna han redan nämnt till hästens fördel lägger han till temperamentet, och även den stora kapaciteten i hoppningen.
– Hans bästa egenskap är nog att han har en sådan stor kapacitet över höga hinder. Det känns väldigt viktigt för framtiden.
– Jag har producerat många unghästar, men den här är den mest kompletta 4-åring jag har haft. De andra har alltid haft något som fattas, men den här har allt. Ja, han är väldigt komplett.
– Men sedan är det ju så att det finns en viss begränsning i vår verksamhet, så fortsätter han att utvecklas som vi tror så får vi ta nya beslut allt eftersom, säger Thomas.

Beslut behöver även tas om ett eventuellt bruksprov. Chiaro är hingst och ska så förbli. Något bruksprov fanns inte kalkylerat i agendan innan ridhästtestet.
– Men Tingsryd var en bra värdemätare, säger Thomas.
– Även om bruksprovet inte fanns med i planeringen får vi ta och prata med uppfödaren om det. Ska han visas fram är det ett gemensamt beslut vi tar med uppfödaren.

Fler hopphästar med åttor

Ytterligare två hästar hoppade ihop poäng över hinder så det räckte till Breeders Trophy – båda med 8-8 i hoppbetyg. Accepterade avelshingsten Rollcat (e Copycat) belönades med sitt andra hoppdiplom när han slutade på 8,0 poäng, och Krokus (e Kannatol) fick ihop 7,8 poäng.

Resultat SWB:s ridhästtest, Tingsryd 14 augusti 2021

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

DRESSYRTALANGER

Black Surprise SWB val 170 cm e Vincent Maranello u Welttänzerin e De Niro, uppf Monica Müller, äg Anna Katherine Reilly Hansson. (8 8,5 8,5 7) = 78% diplom C

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Chiaro SWB hingst 168 cm e Kannan u Tarusa e Corland, uppf Susanne Wallentinsson, äg Susanne Maria Vallentinsson, Toso i Helsingborg AB. (8,5 8,5) = 83% diplom C

Rollcat 9524 SWB hingst 169 cm e Copycat u Caro’ll e Troll, uppf Nils-Erik Söderström, äg Alf Jord & Skog, Albin Alf. (8 8) = 80% diplom C

Krokus SWB val 163 cm e Kannatol u Zell am See e Cellestial, uppf Hannetorp Gård AB, äg HSO Stabels AB, Björn Jacobsson. (8 8) = 78% C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden