Avelsnyheter
27 maj 2021 06:20
Ridsportplus

Topphästen kom till Brolöten genom ponnyaffär

Unghästtest AskersundVid unghästtestet i Askersund blev Emelie Brolins BY Benicio (e Benetton Dream FRH) högst bedömd av alla. Hur han som 1-åring hamnade hos Emelie beskriver hon som en rätt kul historia. "Det var en uppfödare som ringde på en annons vi hade om en C-ponny", säger Emelie om ponnyaffären som slutade win-win för alla.

Topphästen kom till Brolöten genom ponnyaffär
BY Benicio blev högst bedömd i Askersund. Foto: Lisbeth Svedberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB Örebro höll sina unghästbedömningar i Askersund under helgen. Vid unghästtestet startade 16 hästar varav två 4-åringar – dessutom startade en ASRP-registrerad ponny. Ove Stenson dömde exteriör och gångarter, Mikael Nolin var hoppdomare och Bo Jenå tittade på de fjorton ridproven där alla utom ett godkändes.
– Vädret var inte helt med oss och gjorde en del hästar något spända framförallt på söndagen då treåringarna visades, berättar Lena Gävert från arrangörsföreningen.
– Men domarna gjorde ett fantastiskt jobb och fick mycket beröm för arbete av deltagarna.

Bland dressyrtalangerna blev utdelningen tre diplom och åtta klass I-hästar. I hoppningen blev det två diplom och tre hästar med klass I-poäng. En häst belönades med dubbla diplom.

Domare
Domartrion Mikael Nolin, Ove Stenson och Bo Jenå berömdes för sitt jobb i regnet. Foto: SWB Örebro.

Hingstar med avkommor ur sin första årgång var Ironman H och Jardonnay VDL. Mest representerade fadershingstar var Ike med fyra avkommor och Benetton Dream FRH med två. En intressant notering bland den hoppstammade Ikes avkommor var att det visserligen blev ett hoppdiplom och två klass I-hästar i hoppning, men avkommorna erhöll även två dressyrdiplom och de övriga belönades med klass I som dressyrtalanger.

Två högpoängare från Brolöten

Emelie Brolin från Brolöten visade två egna hästar, och båda dessa kom upp i testets högsta slutpoäng: 49 (81,7%). Främst placerades BY Benicio (e Benetton Dream FRH), uppfödd av Maria Nordebrim. Benicios poängrad var oerhört jämn med idel åttor utom på traven där det blev en nia. Poängen räckte till både diplom och championatskvalificering.
– Hur han hamnade hos oss är en rätt kul historia, berättar Emelie som haft hästen sedan han var 1-åring.
– Det var en uppfödare som ringde på en annons vi hade om en C-ponny, en connemara. Och de undrade om jag var intresserad av att förädla deras uppfödningar.

Det hela slutade med en win-win-situation med att ponnyn hamnade på Gotland och fortfarande är ute och levererar på hoppbanorna – och Benicio flyttade hem till Emelie där han växt upp och ridits in. Emelie ville förstås först se vad det var för häst, men det var inget svårt beslut.
– När han sedan var svart också med fyra vita strumpor så gjorde ju inte det saken sämre.
– Jag brukar ju prata så mycket om att hästar med De Niro i härstamningen är så ridbara, och han hade ju De Niro så det här var bara superkul.

Fick vara hingst länge

Emelie är tydlig med att hon gärna vill välja sina unghästar tidigt, och arbetet går ut på att förvalta och förädla de unga talangerna. Målet med Benicio har varit att han ska bli en blivande tävlingshäst till Emelie. Men under resans gång har han varit lite liten, och funderingarna om han blir tillräckligt stor väckts.
– Därför fick han vara hingst länge, han kastrerades först i höstas.
– Sedan blev det komplikationer i samband med kastreringen och behövde få läka, så vi fick börja sent med inridningen.
– Nu mätte han 165 centimeter vid testet så han har vuxit i sig och det känns som han vill bli en tävlingshäst. Han blommade bara ut lite sent, säger Emelie, som också lovordar sin unga häst.
– Han var inte riden många gånger innan testet men han är verkligen bussig, berömmer Emelie.

Img_4191
Emelie Brolin köpte in Modora V från Holland förra året. Nu ska stoet betäckas med Faithful. Foto: Privat

Köptes in vid KWPN-auktion

Den andra hästen som Emelie visade var ett 4-årigt KWPN-sto, Modora V (e Hennessy) – även detta en häst med De Niro i stammen. Modora inledde sin poängrad med två gånger 8,5, och gångartsetygen toppades av en nia på traven. Något ridprov gjordes inte så det blev inget diplom för Modora.
– Jag och min mammas väninna Gunilla Karis köpte henne vid KWPN-auktionen i höstas, det är ett sto med otroligt fina kvalitéer, berättar Emelie.

Tanken med Modora är att hon ska betäckas med Emelies hingst Faithful, som står stationerad på Markebäck. Valet av Askersund som visningsplats var noga utträknad.
– Då kunde jag passa på att träna Faithful under tiden, och så lämnade jag kvar Modora där på betäckning.
– Och eftersom Modora skulle in i avelsboxen har jag inte fokuserat på ridprovet, förklarar Emelie, som nu hoppas på en riktigt fin avkomma från Modora och Faithful.

191213673_4005124792935544_35940683389563586_n
Hoppstammade Caskoj’s Hilarious belönades med dubbla diplom. Foto: Lisbeth Svedberg

Hoppstammade dressyrtalanger

De övriga två dressyrdiplomen i Askersunds tilldelades avkommor till hopphingsten Ike – båda med gedigen hoppstam. Mike och Caskoj’s Hilaroius tilldelades båda 47,5 poäng (79,2%) som dressyrtalanger och fick motta sina diplom.

Caskoj’s Hilarious, uppfödd och ägd av Johanna Westholm, belönades dessutom även med ett diplom i ”rätt” disciplin. Åttor rakt igenom gav 48 poäng (80%) som hopptalang, och i hoppningen blev det inte bara ett diplom utan även kvalificering till 3-årschampionatet. 8-8 i hoppsiffror blev det även för Alléno F (e Carême), totalt 47,5 poäng och hoppdiplom.

Dubbeldiplom till ridponnysto

Den ASRP-registrerade ridponnyn Roxette ER (e Gasque), uppfödd och ägd av Madeleine Bergwall, visades av Lina Perkovic. Roxette fick ihop 47,5 poäng (79,2%) och diplompoäng både som dressyr- och hopptalang.

Ungswb
Fyra unga visare fick varsin Ung-SWB-rosett och mycket beröm för sina visningar. Här ses två av dem: Izabella Bosäter och Matilda Weiderman. Foto: SWB Örebro

Resultat SWB:s unghästtest, Askersund 23 maj 2021

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

BY Benicio SWB val 165 cm e Benetton Dream FRH u Nova e Laurentio, uppf Maria Nordebrim, äg Brolöten AB. 8 8 8 8 9 8 = 81,7% diplom C

Mike SWB val 161 cm e Ike u Eleisa M e Everest, uppf/äg Maud Olausson. 8 8 8 8 7,5 8 = 79,2% diplom

Caskoj’s Hilarious SWB sto 169 cm e Ike u Billie Jean e Cartier, uppf/äg Johanna Westholm. 8 8 8 7,5 8 8 = 79,2% diplom

Modora V KWPN sto f-17 e Hennessy u Wodora e Rousseau, uppf E. Veenstra, äg Brolöten AB. 8,5 8,5 7,5 7,5 9 8 = 81,7%

Arya Mejj’s SWB sto 165 cm e Cooper vad Heffinck u Khaleesi e Crelido, uppf/äg Jenny Karlsson & Jörgen Widestrand. 8 8 8 7,5 7 8 = 77,5%

Phoenix SWB val 166 cm e Ironman H u Pica e Epson, uppf/äg Therese Wennberg. 8,5 8 8 7 7,5 7,5 = 77,5%

HOPPTALANGER

Caskoj’s Hilarious SWB sto 169 cm e Ike u Billie Jean e Cartier, uppf/äg Johanna Westholm. 8 8 8 8 8 8 = 80% diplom C R

Alléno F SWB hingst 160 cm e Carême u Actrice W e Ars Vivendi, uppf/äg Eva Gudmundsson (Flemminge Gård). 7,5 8 8 8 8 8 = 79,2% diplom

Arya Mejj’s SWB sto 165 cm e Cooper vad Heffinck u Khaleesi e Crelido, uppf/äg Jenny Karlsson & Jörgen Widestrand. 8 8 8 8 7,5 8 = 77,5%

Resultat SWB:s unghästtest, ASRP-registrerad ponny, Askersund 23 maj 2021

ASRP-registrerade ponnyer med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

Roxette ER ASRP sto 147 cm e Gasque u Heisselagers Roxanne e Robin, uppf/äg Madeleine Bergwall. 8 8 8 8 8 7,5 = 79,2%

HOPPTALANGER

Roxette ER ASRP sto 147 cm e Gasque u Heisselagers Roxanne e Robin, uppf/äg Madeleine Bergwall. 8 8 8 7,5 8 8 = 79,2%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden