Avelsnyheter
28 maj 2021 06:25
Ridsportplus

Cascadello-sonen uppfyllde förväntningarna

Unghästtest VännäsMy Widmark fastnade för Cascadello-avkommornas galopp och teknik när hon arbetade i Tyskland, och bestämde sig för att tillverka en själv. I Vännäs levde hennes Cascarreau upp till förväntningarna när han blev dagens högst bedömda häst - och toppoängen satt just på galoppen och tekniken.

Cascadello-sonen uppfyllde förväntningarna
Högst bedömda hopptalang i Vännäs blev Cascarreau (e Cascadello I). Foto: Johan Wesslen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Västerbottens Hästavelsförening höll sina unghästbedömningar i Vännäs under söndagen. Vid ridhästtestet startade tretton hästar – bland dem tre 4-åringar. Bo Holmlund dömde exteriör och gångarter, Harald Jönsson hoppningen, och ridproven bedömde de två domarna tillsammans. Tio av hästarna visades under ryttare och alla ridprov godkändes.

Det delades ut ett dressyrdiplom och sex hästar belönades med klass I som dressyrtalanger. I hoppningen blev det tre diplom och tre klass I-hästar.

Mest representerade som fadershingstar var Diarado och Gammelenggårds Zappa med två avkommor vardera.

Dagens högst bedömda hopptalang blev Cascarreau (e Cascadello I), uppfödd och ägd av Åsa Hagner. Cascarreau visades av Carolina Määttä, fick en nia på galoppen och 8,5-8 i betyg över hinder. Totalt blev det 49 poäng (81,7%) vilket gav både hoppdiplom och biljett till 3-årsfinalen.

Tillverkad i Tyskland

Även om Åsa Hagner står som uppfödare och ägare, så är det hennes dotter My Widmark som är den som både planerat Cascarreau och planerar att rida honom i framtiden. Mamman Arizona var Mys första egna häst och hon tävlade henne upp till 1,30. Stoet hade hon även med sig när hon var elev vid ett avels- och tävlingsstall i Tyskland.
– Jag red en del avkommor till Cascadello när jag jobbade i Tyskland, och tyckte att de hade en bra galopp, berättar My.
– Så när jag skulle ta ett föl på Arizona valde jag Cascadello. Det var så himla smidigt där i Tyskland, veterinären kom på morgonen och den färska sperman hämtades från grannbyn. Det var lite skillnad i utbudet mot hur vi har det i Umeå.

Även om My själv blev kvar i Tyskland, fick Arizona åka tillbaka till Sverige när hon var betäckt. Cascarreau är Mys och Åsas första föl, men han är född hos Carolina Määttä där han också bott i hela sitt liv.
– Han blir kvar där i Vännäs i alla fall ett år till, medan jag fortsätter mina studier, säger My som nu pluggar till byggnadsingenjör i Stockholm.
– Just nu ser jag bara hästarna på distans, men planen är att jag ska ha kvar honom. Vi får se hur det blir i framtiden. Men det var kul att det gick så bra och att han hade en bra dag.

Någon resa till Breeders tror My inte att det blir, det är alldeles för långt. Istället gläds hon åt att hon har en personlig och mysig häst som det inte varit några problem med under de här åren.
– Han är vaken av sig och checkar av läget innan han gör något.
– Rörelserna är trevliga, han har framförallt en bra galopp och hoppar med bra teknik. Det var just det jag kände när jag red Cascadello-avkommorna i Tyskland – en bra galopp och bra teknik över hinder.
– Cascarreau blev som jag minns dem, avslutar My.

Ytterligare två diplombelönade hopptalanger

Carolina Määttä var även inbladad i visningen av de två andra diplombelönade hopptalangerna Sirado Ray (e Diarado) och Raider LJ (e Mr Vain GJ). Familjeuppfödningen Sirado Ray blev äst högst bedömd med 8,5-8 i hoppsiffror och totalt 48,5 poäng, och belönades med både diplom och Breeders-biljett. Raider LJ (e Mr Vain GJ) hoppade 8-8 över hinder och belönades med diplom på 47 poäng (78,3%).

Höga hoppsiffror belönades även Constantine FEB (e Contant Q) med, men 6,5 på benstället satte stopp för ett hoppdiplom även om siffrorna i övrigt räckte till.

Midnight Dream högst bedömda dressyrtalang

Högst bedömda dressyrtalang blev Midnight Dream (e Gammelnggårds Zappa), uppfödd och ägd av Marita Birgersson. Modern till Midnight Dream är själv diplombelönad vid unghästbedömning – men i hoppning. Midnight Dream belönades med 8,5 på typen och en nia på huvud/hals/bål. Åttor blev det rakt igenom på gångartsbetygen vilket gav 49 poäng (81,7%), dressyrdiplom och kvalificering till 3-årschampionatet.

Resultat SWB:s unghästtest, Vännäs 23 maj 2021

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

Midnight Dream SWB sto 162 cm e Gammelnggårds Zappa u Aqvarell e Akribori, uppf/äg Marita Birgersson. 8,5 9 7,5 8 8 8 = 81,7% C R

Canterlot (47) SWB sto f-17 169 cm e Canterbury u Zoe e JJ RayBan, uppf/äg Therese Ahlqvist. 9 9 8 8 7 7,5 = 80,8%

Cascarreau SWB hingst 163 cm e Cascadello I u Arizona e Salvatore, uppf/äg Åsa Hagner. 8 8 7,5 7 7 9 = 77,5%

HOPPTALANGER

Cascarreau SWB hingst 163 cm e Cascadello I u Arizona e Salvatore, uppf/äg Åsa Hagner. 8 8 7,5 9 8,5 8 = 81,7% diplom C

Sirado Ray SWB hingst 171 cm e Diarado u Mingla Ray e Careful, uppf/äg Yvonne Määttä. 9 8 7 8 8,5 8 = 80,8% diplom C

Raider LJ SWB val 163 cm e Mr Vain GJ u Buttercup LJ e Heslegård’s Rubin, uppf Liselotte Johansson, äg Sandra Rosengren. 8 8 8 7 8 8 = 78,3% diplom

Nice Girl D KWPN sto 156 cm e Diesel GP du Bois Madame u Victoria e Ircolando, uppf Reinink, äg Alexandra Boström. 7,5 8 8 7 9 8 = 79,2%

Constantine FEB SWB hingst 165 cm e Contant Q u Niobe e Bourbon, uppf/äg Birgitta Lövgren. 8 8 6,5 8 8,5 8 = 78,3%

Midnight Dream SWB sto 162 cm e Gammelnggårds Zappa u Aqvarell e Akribori, uppf/äg Marita Birgersson. 8,5 9 7,5 8 6,5 7 = 77,5%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden