Avelsnyheter
3 januari 2019 16:00
Ridsportplus

En världsstjärna blir till – Biancas uppfödare berättar

InternationelltFör 20 år sedan var hon på jakt efter ett avelssto e Maraton. Hon köpte en oriden 6-åring som kallades Monstret. Nu har stoet varit med och skrivit SWB-historia som mormor till världsstjärnan Bianca som såldes till grekiska köpare som 3-åring. "Plötsligt dök Bianca upp i tv med Steve Guerdat på ryggen," berättar Kristina Gustafsson.

En världsstjärna blir till – Biancas uppfödare berättar
Så här såg det ut när Bianca gjorde sitt 3-årstest. ArkivFoto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sverigefödda SWB-stoet Bianca  (f 2006 e Balou du Rouet-Cardento, uppf Skattagård AB) och Steve Guerdat, Schweiz, har haft otaliga framgångar. Ekipaget tog bland annat individuellt brons på VM i Tryon i september. Bianca utsågs till årets häst i Schweiz förra året och kom nyligen tvåa i Topp 10-finalen i Geneve.

    Vi har de klassiska kriterierna, de tekniska kvaliteter som behövs för att klara sin uppgift, men till syvende och sist sitter det mesta i huvudet hos hästen. Kristina Gustafsson.

    Grunden till det framgångsrika hoppstoet, som är en sto anledning till att SWB har klättrat på världsrankningen inom hoppaveln, lades för ungefär 20 år sedan.

    Det var då Biancas uppfödare Kristina Gustafsson började leta efter ett avelssto.

    Kristinagustafsson
    Kristina Gustafsson. Foto: Privat

    – Vi hade väldigt många utbildningshästar på gården, men jag hade alltid drömt om att hålla på med avel och få föl, säger hon.

    Då var hon tillsammans med den välkände unghästutbildaren Eamon Hickey och det paret födde upp Bianca tillsammans.

    När Kristina Gustafsson och Eamon Hickey gick skilda vägar för ungefär sex år sedan stannade Kristina Gustafsson kvar på gården Skattegård en mil söder om Falkenberg där hon föder upp hästar igen efter ett uppehåll.

    Ville ha Maratonsto

    Hon visste precis vad hon ville ha för avelssto att börja sin uppfödning med.
    – Jag ville ha ett sto efter Maraton, det var en hingst jag alltid hade gillat. Han var superelastisk, hade en otrolig utstrålning och många avkommor med goda kvaliteter.

    Det blev napp nästan direkt. Fyra mil bort fanns Maxia, e Maraton (e Utrillo-Caracas) 156 cm hög.
    – Hon var sex år och inte riden, och hon såg ut som ett russ, berättar Kristina Gustafsson som betalade runt 5 000 kronor för stoet.

    Maxia skulle visa sig ha många egenheter, hon vägrade till exempel att löshoppa – inte ens bommar på marken tilltalade henne.
    – Hon var helt vild när jag var och tittade på henne, skenade runt och bockade som en tok. Det enda hon egentligen visade talang i var en enorm elasticitet.

    Img_2652
    Biancas mormor Maria köptes för ungefär 5 000 kronor och hade många egenheter. Foto: Privat

    Att få in Maxia i en hästtransport från säljaren var inte heller det enklaste. Väl hemma fostrade Eamon Hickey henne, men hon orsakade honom även ett benbrott. När Maxia var på betäckningssationen Ågård så utmärkte hon sig igen.
    – Hon var vild och ville inte gå in i en vanlig seminspilta utan allt fick bli specialare…

    Maxia fick snabbt smeknamnet ”Monstret” på stationen.
    – Det var många som skakade på huvudet och undrade vad i hela friden vi skulle med henne till. Men hon var trots all sin vilja eller ovilja en väldigt kär och go häst, säger Kristina Gustafsson.

    Betäckt med Cardento

    Maxia blev betäckt med Cardento.
    – Valet var enkelt, Cardento hade allt. Mod, kapacitet och rätt temperament och inställning, säger Kristina Gustafsson.

    1999 föddes Maxias föl Contradiction, ”Billy”, som gick årgångstävlingar och såldes till USA. Valet föll på Cardento igen och 2000 föddes Coco – och det var Coco som senare blev mamma till Bianca. Maxia var långt i från en hönsmamma.
    – Hon brydde sig inte nämnvärt om hennes föl rymde till grannen, säger Kristina Gustafsson.
    – De kunde försvinna helt utom synhåll och Maxia lyfte inte ens blicken.

    Coco betäcktes med Balou de Rouet flera gånger i rad och tredje gången blev resultatet stofölet Bianca.
    – Hon var liten och spenslig, mycket vacker och gudasnäll, minns Kristina Gustafsson.

    Föddes ute

    Bianca föddes ute och blev kvar ute till dess att hon såldes som 3-åring. Eamon Hickey var inspirerad av hästhållningen från sitt tidigare hemland Irland.
    – Många nätter gick jag ut i hagen när det var regnstorm eller iskyla med 25 minusgrader för att se till om Bianca var okej. Coco var inte så intresserad av de vindskjul vi hade utan kunde lätt stå ute i regn och storm. Men vi hade bestämt oss för att föda upp hästar på det irländska sättet. De skulle härdas så att de blev starka och friska individer.

    Bianca
    Bianca vid 3-årstestet där hon visades av Eamon Hickey och blev bästa hopphäst. ArkivFoto: Yvonne Karlsson

    Maxias hetlevererade temperament hade inte smittat av sig till Coco som var lätthanterad på alla sätt. Hon gick 3-årstest med diplom i hoppning.
    – Hon var en häst men med rätt inställning och massa klokskap. En fantastisk mor som lätt kunde ta sig an två föl samtidigt som hon vaktade hela flocken. Hon var ledarsto och styrde och ställde med alla, säger Kristina Gustafsson.

    Img_2653
    After Eight halvsyskon till Bianca e Diarado. Han som såldes till Arthur Gutavo da Silva. Foto: Privat

    Bianca var en snäll, lugn och lite känslig som unghäst. Eamon Hickey red in henne och på sitt 3-årstest blev hon bästa hopphäst. Hon såldes till grekiska Elias Stud Farm på auktionen i Flyinge där hon verkligen visade hon verkligen sin talang. Priset blev 370 000 kronor.
    – Efter att Bianca såldes hörde vi inte något om henne förrän hon dök upp i tv med Steve Guerdat på ryggen. Den glädje vi kände då var nästan obeskrivlig, säger Kristina Gustafsson.

    Har bytt namn

    Även Eamon Hickey har berättat om glädjen och om hur han följer stoets framgångar.

    Elias Stud Farm har ägt Bianca fram tills nyligen då stoet såldes och också bytte namn. Numera heter hon Albführens Bianca.

    Det ena av Biancas helsyskon, stoet Belle Rock, är kvar hos Kristina som avelssto och är dräktig med Calido´s Son. Ett annat helsyskon, Bombay, blev Sveriges första andelshäst.
    – Vi tyckte Balou du Rouet hade allt. På den tiden var han inte godkänd i Sverige, så jag kontakatde stall Schockemöhles stall själv och fick köpa semin.

    Maxia såldes efter att hon hade fått Biancas mamma Coco och hon fick ytterligare nio avkommor efter olika dressyrhingstar och blev så småningom elitpremierad. Coco fick många avkommor, och blev också mormor. Flera har tävlat högre klasser med framgång.

    Img_2018-12-30_18-20-15
    Biancas mamma Coco med sitt första fölet Belle Rock, en helsyster till Bianca som nu är avelssto hos Kristina Gustafsson. Foto: Privat

    Kristina Gustafsson arbetar som foderchef på Lantmännen i Malmö och har återupptagit sin avel igen och har i år fyra dräktiga ston. Förutom Biancas helsyster är det ett e Robin Z–Alpen Furst, ett e Cardento- Telescop, ett e Maraton- Ganesco samt en 7-åring tillsammans med Sara Nilsson e Balou de Rouet-Cardento-Maraton – dock med annat möderna än Belle Rock och Bianca men med ett annat lite speciellt Maratonsto som också köpts för en spottstyver.

    – Alla är mycket speciella individer, säger Kristina Gustafsson som också nyligen köpte ett 2-årigt sto e Corporal VDL-Carentan-Carolus1.
    – Hon är nästan en kopia av Bianca i sätt och utseende.

    Kristina Gustafsson samarbetar numera tillsammans med Sara Nilsson när det gäller både ägarskap och utbildning av en del av unghästarna.

    Baincaslakt2
    Biancas helsyster och hennes föl från 2018 e Calido`s son. Foto: Privat

    Letar avelsston

    Kristina Gustafsson följer Biancas karriär noga.
    – Det är otoligt roligt för både mig och Eamon att ha fått vara med om hennes resa och att få vara uppfödare till en av världens bästa hästar. Hon har ju haft den otroliga turen att få en av världens bästa ryttare på ryggen också.
    – Samtidigt är det väldigt roligt att fått vara med och marknadsföra svensk avel på det här sättet.

    Kristina Gustafsson fortsätter att leta efter bra avelsston.
    – Vi har de klassiska kriterierna, de tekniska kvaliteter som behövs för att klara sin uppgift, men till syvende och sist sitter det mesta i huvudet hos hästen.
    – Det är tjusningen att kunna hitta de individer som har rätt mindset för att klara det där lilla extra och har den klokskap och intelligens som krävs för att nå den yttersta eliten, säger Kristina Gustafsson..

    Fakta

    Albführens Bianca

    Stambok: SWB
    Född: 2006
    Härstamning: e Balou du Rouet u Coco e Cardento u Maxia e Maraton-Rex
    Uppfödare: Stall Hickey (Eamon Hickey och Kristina Gustafsson)
    Ägare: Steve Guerdat och Hofgut Albführen.
    Ryttare: Steve Guerdat, Schweiz.
    Meriter: Individuellt VM-brons 2018, lagbrons EM 2017, tvåa i Topp 10-finalen 2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden