Avelsnyheter
16 oktober 2018 14:51
Ridsportplus

Nya toppnoteringar: Så ligger SWB och de svenska uppfödarna till internationellt

Hoppningen lyserSWB klättrar på den internationella avelsrankningen med två uppfödare av hopphästar på topp-5 och en uppfödare av dressyrhästar på topp-10. Här kan du läsa mer om SWB:s plats på rankningarna inom de olympiska disciplinerna och se vilka svenska uppfödare som placerar sig bäst i den internationella hetluften.

Nya toppnoteringar: Så ligger SWB och de svenska uppfödarna till internationellt
Svenskfödda SWB-stoet Bianca och Steve Guerdat på VM i Tryon där det blev individuellt brons. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    The World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) publicerar varje år listor över de främsta uppfödarna och stamböckerna i de olympiska ridsportdisciplinerna. WBFSH-listorna baseras på FEI-tävlingspoäng och för stamböckernas placering räknas de sex främsta hästarna in.

    För SWB:s del är Cardento far till två av de sex främsta hopphästarna, Silvano är far till två av de sex bästa dressyrhästarna och därtill är Quite Easy far till en av hopphästarna och två av fälttävlanshästarna.

    Hoppningen starkast

    På årets slutliga WBFSH-listor bekräftas än en gång SWB:s framgångar, inte minst inom hoppningen. SWB rankas som sjätte främsta stambok och det är troligen den bästa placeringen någonsin. SWB kan ännu inte bekräfta rekordet med säkerhet, men klart är att SWB inte har legat så bra till de senaste 15 åren. SWB har klättrat fyra snäpp bara sedan förra året. Det innebär att SWB nu ligger före Hannover, Holstein och Zangersheide i rakningen –  förbund som räknas bland de främsta när det gäller hopphästavel.

    Klättringen beror inte minst på Eamon Hickeys och Kristina Gustafssons uppfödning Bianca (34) (f 2006, e Balou du Rouet-Cardento, uppf Skattagård AB) som ger dem dem en imponerande delad andraplats på uppfödarlistan. Bröderna Hanssons uppfödning Hansson WL (SWB f -08 e Hip Hop-Iowa, uppf Walltorps Lantbruks AB, äg Måsel AB och Astrid Ohlin) placerar Hanssons som delad femma på samma lista efter något av en kometklättring.

    – Det är naturligtvis lika fantastiskt som glädjande, säger SWB:s vd Helen Uddefors om placeringarna och får medhåll av marknadsansvariga Elisabet Ernblad.
    – Helt suveränt. Framförallt Hansson WL har gjort en raketkarriär internationellt och att det är två SWB-uppfödare på topp-5 är otroligt starkt.

    Glad uppfödare

    Bianca har varit med i toppen länge och tog senast VM-brons med Steve Guerdat.
    – Det är otroligt roligt med Biancas framgångar – särskilt med tanke på hur jag köpte Biancas mormor Maxia ute i skogen för 5 000 kronor, säger Kristina Gustafsson.

    Maxia ville inte ens gå över en bom, men Kristina ville prompt ha ett Maratonsto. Maxia har sedermera fått en lång rad dressyravkommor. Hennes dotter Coco, Biancas mamma, beskriver Kristina som medioker.
    – Men sedan kom Bianca. Hon har en hel del från både mamma och mormor i sig. Mormodern kallade vi för ”monstret”, medan mamman var en ängel, säger Kristina.

    Kristina, som nu har återupptagit avelsarbetet och bland annat har kvar Biancas helsyster, följer förstås framgångarna noga.
    – Jag står mest och hoppar upp och ner när Bianca är på banan, säger Kristina och skrattar.

    Deja bästa SWB-dressyrhäst

    På dressyrens lista är SWB nia. SWB har stadigt legat i de krokarna – sjua, åtta, åtta och sjua – de senaste åren. Återigen är Marie Haward på uppfödarnas topp 10 med Deja (SWB, sto f -04 e Silvano-Don Schufro, uppf Marie Harward), som rids på högsta nivå av Patrik Kittel.

    – Nu  har jag varit med som uppfödare ett tag, men det är alltid lika roligt att se SWB-hästarna i toppen. Vi är ju inte så många, säger Marie.
    – Jag är en liten uppfödare och är väldigt stolt, glad och tacksam.

    Marie betonar vikten av att samarbeta med rätt ryttare och att inte stressa.
    – Hästarna måste hamna på rätt ställe och jag har lärt mig på vägen att ta det lugnt. Hästarna måste få vara hästar. Jag har sett hästar bli ledsna och då presterar de inte, säger Marie som som bekant även rör sig i fälttävlanssfären – i veckan går hennes Midas unghäst-VM med Anna Nilsson.

    Ridsport
    Många segrar har det blivit genom åren. Patrik Kittel och Marie Hawards Deja i det traditionella guldtäcket och gehänget på SM 2018. Foto: Roland Thunholm

    Allan bäst inom fälttävlan

    Inom fälttävlan är SWB bättre än på flera år och rankas som elva, vilket är två placeringar bättre än förra året. Den bästa SWB-hästen inom fälttävlan, på plats 44, är VM-reserven Allan V (SWB val f 2007 e Lucky Point-Irco Mena, uppf/äg Per och Miki Josefsson) som rids av uppfödarfamiljens Malin Josefsson.

    – Visst är det kul med sådana här listor och att få ett kvitto på att vi har en fin häst, men rankningar är inget jag tänker på annars. Vi gör det här för att vi älskar det och det är ett sätt att leva, säger Miki Josefsson.

    Hon beskriver Allan som en speciell häst som fortsätter att överbevisa familjen med vad han kan åstadkomma. Allan är äldst i syskonskaran undan Alice G.
    – Allan har bland annat en lillebror som också går trestjärnigt och det är fler på väg upp. Alice har ett stabilt psyke och är skarp i sinnet – och det är viktigt för fälttävlanshästarna eftersom de måste vara modiga, säger Miki om vad Alices avkommor har fått från sin mor.

    Malin Josefsson - Allan V Fj-1606wb
    Malin Josefsson och bästa SWB-hästen Allan V. Arkivbild: Roland Thunholm

    ”Levererar på alla fronter”

    SWB:s vd Helen Uddefors gläds åt listorna med rader av fina SWB-noteringar och stambokens totala placeringar:
    – Vi har sett detta komma och det är ett helt fantastiskt resultat för en stambok av vår storlek. SWB-hästarna leverera på alla fronter.

    Såväl Helen Uddefors som marknadsansvariga Elisabet Ernblad understryker hur bra de svenska uppfödarna är.
    – Vi är otroligt stolta över uppfödarna. Det är uppfödarna, i kombination med bra ryttare, som har lyckats ta fram så pass bra hästar att SWB kan höja sig i listorna, säger Elisabet Ernblad.

    180727pederhanssonsg
    Peder Fredricson har ridit Hansson WL till internationella framgångar under säsongen. Bröderna Hansson är delad femma på uppfödarrankningen. Foto: Mario Grassia

    Topp-tre och SWB på WBFSH Studbooks Rankings 2018

    Listade är de sex främsta SWB-hästarna vars poäng räknas in till SWB:s totalpoäng. Siffran inom parentes är placeringen för respektive häst/uppfödare på WBFSH Breeders Ranking 2018

    Hoppning

    1 KWPN Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland
    2 BWP Belgisch Warmbloedpaard v.z.w.
    3 SF Stud Book du Cheval Selle Français (ANSF)
    6 SWB Swedish Warmblood Association
    (2) Bianca (e Balou du Rouet, uppf Skattagård AB)
    (5) Hansson WL (e Hip Hop, uppf Walltorps Lantbruk AB)
    (49) Zacramento (e Cardento, uppf Björn Mattsson)
    (59) Main Road (e Heartbeat, uppf Marina Björkman, Team AMY HB)
    (118) Flip’s Little Sparrow (e Cardento, uppf Kristina Larsson)
    (164) Miebello (e Quite Easy, uppf Johan Lundh AB).

    Dressyr

    1 KWPN Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland
    2 HANN Hannoveraner Verband e. V.
    3 WESTF Westfälisches Pferdestammbuch e.V.
    9 SWB  Swedish Warmblood Association
    (10) Deja (e Silvano, uppf Marie Haward)
    (24) Paridon Magi (e Don Primero, uppf Niclas Magnusson)
    (175) Vectra (e Silvano, uppf Caroline Ljungcrantz och Håkan Kindblom)
    (213) D Niro (e D-Day, uppf Christina Almström)
    (254) Bukowski (e Briar, uppf Erik Magnusson)
    (295) Mickey M (e Metall, uppf Medorid AB)

    Fälttävlan

    1 KWPN Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland
    2 ISH Irish Sport Horse Studbook
    3 SF  Stud Book du Cheval Selle Français (ANSF)
    11 SWB  Swedish Warmblood Association
    (44) Allan V (e Lucky Point HE, uppf Per och Miki Josefsson)
    (82) Wega (e Irco Mena, uppf Margareta Algotsson)
    (148) Box Qutie (e Quite Easy uppf Therese Örup)
    (169) Stinger (e Spender S, uppf Skånegårdar AB)
    (213) Quite Survivor (e Quite Easy, uppf Anette Berg och Sara Persson)
    (217) Euforian (e Camaro M, uppf Gunnel och Ove Isacsson)

    Länk till kompletta rankningslistor

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden