Hoppning
7 juli 2020 06:30

Extra viktigt med rutin vid årets unghäst-VM

HopptalangerNu är uttagningarna till unghäst-VM i hoppning i full gång. I år blir tävlingsresultaten inte det enda som avgör.
− Vi kommer att lägga ännu mer vikt än vanligt på att det är rutinerade ryttare som kan förbereda sina hästar, säger Lasse Berglund, en av de ansvariga.

Extra viktigt med rutin vid årets unghäst-VM
Anders Lagergren och Point Break tog placering vid UVM 2019. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Med en tävlingssäsong som just kommit i gång ska de mest lovande unga SWB-hästarna sållas ut och få möjlighet att åka till unghäst-VM i hoppning, som enligt planen ska arrangeras 16-20 september i Zangersheide, Belgien.

Svenska Ridsportförbundet och SWB ställer upp fyra kriterier:

– Ekipagets resultat på internationella och svenska tävlingar som håller kvalitet och standard jämförbar med FEI World Breeding Jumping Championships for young horses

– Ekipagets förmåga att prestera på banor av internationell karaktär

– Ekipaget ska vara goda representanter för svensk ridsport och svensk avel

– Ekipaget ska vara väl förtroget med att hoppa vattengrav/öppet vatten

I år läggs dessutom extra stor vikt vid att det är rutinerade ryttare som tas ut, ryttare som har förberett sina hästar för uppgiften trots tävlingsuppehållet, säger Lasse Berglund, som tillsammans med Ann-Catrin Carlsson och Helena Holm sköter uttagningarna.
− Det är större, tuffare och snabbare i Zangersheide än vad vi är vana vid, och ekipagen måste vara förberedda på vad som väntar. Det räcker inte med en jättefin häst och en duktig ryttare. Det krävs ryttare med rutin och erfarenhet.
− Ett bra sätt att förbereda sig är att tävla på svenska banor med internationell kvalitet, som Sundbyholm och Åby, och vi i uttagningskommittén kommer också att besöka olika tävlingsplatser för att se ekipagen, fortsätter han.

Intresseanmälan är öppen, och intresset är stort, säger Lasse Berglund.
Men ännu är det inte hugget i sten att unghäst-VM verkligen blir av.
− Zangersheide planerar för det, och det kommer inte att vara möjligt att senarelägga det, som skett med unghäst-VM i dressyr, säger Lasse Berglund.

Sista dagen för intresseanmälan är 3 augusti. Förutom SWB-hästar kan även ett antal utlandsfödda hästar tas ut, beroende på hur många wild cards Sverige får.
Läs mer på Svenska Ridsportförbundets sida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden