Sverige
17 februari 2016 08:03

Få till fängelse för djurplågeri

Under 2015 dömde de svenska tingsrätterna till någon form av straff för djurplågeri i 93 fall, varav några få gällde hästar. I tre fall dömdes de åtalade till fängelse och övriga 90 fick mildare straff.

Få till fängelse för djurplågeri
Det är djurrättsorganisationen Peta som ligger bakom avslöjandet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild

Det är ATL som har granskat alla djurplågeridomar från tingsrätterna under förra året. Enligt Tidningen Djurskyddet gällde 51 fall hund eller katt, 30 fall kor, grisar, får eller getter. De övriga tolv gällde hästar, fåglar och smådjur.

I inget av fallen gällande hästar dömdes någon till fängelse. Fängelsestraff utfärdades i två fall för misshandel av hund och i ett fall då en person hade dödat ett större antal katter. Resten av de åtalade i de 93 dömda fallen av djurplågeri fick mildare straff som villkorlig dom, samhällstjänst, skyddstillsyn eller dagsböter.
– Tidigare statistik visar samma sak, att det är ovanligt att rättssystemet dömer till fängelse trots att det ofta handlar om mycket allvarliga brott med stort lidande inblandat, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund, till ATL och fortsätter:
– Det är tråkigt att man fortfarande prioriterar ner den här typen av brottslighet.

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt konstaterar att statistiken bekräftar den bild hon har sedan tidigare. 
– Tyvärr är jag inte förvånad. Dessa brott har aldrig prioriterats särskilt högt, säger hon till organisationens tidning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden