Fälttävlan
15 september 2023 05:55

Fälttävlans-EM för unga inlett – tuff start för Sverige

MästerskapItalienska Montelibretti står i veckan värd för EM i fälttävlan för juniorer och young riders, där Sverige har ett lag i den sistnämnda kategorin men endast skickar en junior. Två av de unga ryttarna gjorde sin start på torsdagen och idag fortsätter dressyren - dock med uppförsbacke för svensk del. Här hittar du allt du behöver veta för att följa mästerskapet.

Fälttävlans-EM för unga inlett – tuff start för Sverige
Wilma Nyhlén och rutinerade Stinger, här på junior-EM 2021, rider YREM i Italien. Foto: Roland Thunholm

Juniorernas EM rids i lång tvåstjärnig klass, medan de unga ryttarna gör upp i lång trestjärnig klass. Sverige har totalt fem ekipage på plats, och efter onsdagens besiktning gjorde de första två young rider-ekipagen sin dressyr på torsdagseftermiddagen.

Wilma Nyhlén och rutinerade Stinger, den 16-årige SWB-valacken som bland annat gick VM 2018 med Ludwig Svennerstål, var först ut i det svenska laget och fick en tuff start – ekipaget red ihop 45,8 straff i dressyren och ligger sist efter första dagen.

Det var en väldigt taggad Stinger som äntrade banan, och Wilma hade händerna fulla hela programmet. Även om valacken, som Wilma nu gör sitt tredje internationella ungdoms-EM med, såg ut att vara i fin form så drog galoppinslag i travökningen, taktmissar i skritten och kommunikationsproblem i de enkla bytena ner poängen.

Även Wynja Eriksdotter Rubin och Hakunamatata har samlat på sig en hel del gemensam rutin och nu fick de till en riktig fullträff – deras dressyr på torsdagen resulterade i 29,4 straff och en delad fjärdeplats i halvtid. Sverige ligger dock sist av de sju lagen till start efter att alla haft två ekipage på banan.

Under fredagen startar resterande två svenskar i young rider-klassen, Amanda Andersson/Double Carat och Anna Evertsson Svane/Elektronik, samt junioren Signe Kvarnstrand som är ensam svensk med sin Allan V – även det en 16-årig SWB-valack som gått internationellt mästerskap på seniornivå när han startade EM 2017 med Malin Josefsson.

”Lättgalopperat och platt”

Landslagsledaren Viktoria Carlerbäck har höga förhoppningar på sitt team.
– Jag vet vad de har i sig och de börjar få erfarenhet på den här nivån, sa hon till Ridsportförbundet inför starten, och berättade att det är hett i Italien.

– Det är varmt som skam, långt över 30 grader. Men det är lättgalopperat och platt natur så jag tänker mig inte att det ska vara ett bekymmer. Terrängen är vår starkaste sida, menar Carlerbäck och beskriver banan som ”tuff men fin”.

Svenska laget startar sist

Som mål har teamet en topp tio-placering bland juniorerna, men på young rider-sidan var siktet inställt ännu högre inför EM-starten.
– Laget kan man ha stora förhoppningar på. De har erfarenheten och vi ska rida smart. Och vara redo på söndag när det avgörs, säger Viktoria Carlerbäck.

Efter fredagens dressyr fortsätter mästerskapet med terräng under lördagen, för att sedan avgöras med banhoppning på söndag. Det svenska young rider-laget lottades med startnummer sju bland de sju nationer som kommer till start.

Svenska starttider dressyr fredag

Young rider
16.17 Anna Evertsson Svane/Elektronik
17.51 Amanda Andersson/Double Carat

Wilma Nyhlén/Stinger och Wynja Eriksdotter Rubin/Hakunamatata gjorde sin dressyr under torsdagen.

Junior
08.32 Signe Kvarnstrand/Allan V

Start- och resultatlistor
Livesändning FEI TV/ClipMyHorse

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden