Sverige
13 december 2021 14:59

Hästvälfärd på ridskolor och fång i nya studier

ForskningNu är det klart att fem nya forskningsprojekt får pengar från Stiftelsen Hästforskning. Detta ska leda till ny kunskap om bland annat fång och hästvälfärd på ridskolor.

Hästvälfärd på ridskolor och fång i nya studier
Ridskolornas roll i samhället är ett område som det ska forskas på. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det handlar om två svenska forskningsprojekt och tre samverkansprojekt mellan Sverige och Norge.

Två av projekten är samhällsvetenskapliga och där är ridskolan i fokus. Det här berättas i ett pressmeddelande från Stiftelsen Hästforskning. Det ena projektet ska undersöka hur vetenskapligt baserad kunskap om hästens beteende och inlärning bättre kan inkluderas i undervisningen på landets ridskolor. Detta för förbättrad hästvälfärd och kommunikation mellan människa och häst.

Det andra projektet handlar om hur ridskolan kan användas som center för lärande för en miljömässigt hållbar hästsektor.

Tre av de nya forskningsprojekten finns inom området veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Ett av dem handlar om att optimera dosen av substansen canagliflozin för att bland annat motverka fång. I ett annat studeras arvsmassans mångfald inom och mellan olika nordiska hästraser med liten population. Detta som hjälpmedel för hållbar avel inom respektive ras men också för att undersöka hur lika eller olika raserna är varandra genetiskt.

Det tredje handlar om utfodring av travhästar, med frågeställningen om förhöjd muskelenzymaktivitet, alltså ett tecken på muskelskada som ofta ses i blodprov efter träning, kan bero på en foderstat som är rik på stärkelse.

Nya projekt som får anslag

  • Förstärka ridskolors kunskapsbas för att förbättra hästvälfärd och kommunikation mellan människa och häst (Elke Hartmann, Sveriges Lantbruksuniversitet.
  • Ridskolan som framtida lärandecenter för en miljömässigt hållbar hästsektor och för samhället i stort (Susanna Hedenborg, Malmö Universitet och Aage Radmann, Norges Idrettshøgskole.
  • Utfodrar vi travhästar på ett sätt som orsakar muskelskada? (Malin Connysson, Wången AB).
  • Optimera dosen av canagliflozin – motverka hyperinsulinemi och förebygga fång (Carl Ekstrand, SLU och Cathrine Fjordbakk, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet).
  • Genomisk kartläggning som redskap för hållbart avelsarbete i inhemska nordiska hästraser (Susanne Eriksson, SLU och Peer Berg, NMBU)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden