Sverige
14 november 2021 06:15

Studie om vallfoder ska ge bättre hästhälsa

UtfodringNu är det klart att en grupp forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, får medel för att samla kunskap om vallodling ur ett hästperspektiv.

Studie om vallfoder ska ge bättre hästhälsa
Det för hästen så viktiga vallfodret står i fokus för en ny studie. Arkivbild: Mona Gladden

Det är Stiftelsen Hästforskning som berättar om projektet i ett pressmeddelande.

Det handlar om att stiftelsen har beslutat att ge en forskargrupp från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, pengar för ett projekt om vallodling.

Projektet är indelat i tre delar; näringsvärde i vallfoder för hästar, konservering och lagring av vallfoder till hästar samt hygienisk kvalitet och fodersäkerhet i vallfoder för hästar.

Det blir en kunskapssammanställning som fokuserarpå befintliga forskningsresultat och syftar till att nå ut till hela den svenska hästnäringen.

– Med en ökad kunskap kring näringsinnehåll och egenskaper vid till exempel olika vallfröblandningar och skördetidpunkter, kan projektet ge stor nytta för att förebygga ohälsa i dagens hästpopulation, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare på Stiftelsen Hästforskning i pressmeddelandet.

Syftet med projektet är att sammanställa kunskap som behövs för att kunna erbjuda en balanserad foderstat som täcker hästens olika näringsbehov utan att ge överskott och som har god hygien samt avsaknad av giftigt eller ohälsosamt oavsiktligt innehåll.

Målet är att den här kunskapen ska komma till nytta för både grovfoderproducenter och hästhållare samt olika typer av rådgivare.

Projektet ska samordnas med motsvarande projekt hos Stiftelsen Lantbruksforskning, SLF.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden