Sverige
21 oktober 2018 08:45

Färgen på hösilageplast kan påverka foderkvalitén

GrovfoderPlastens färg kan påverka grovfodrets kvalitet. I iallafall om det balarna står soligt och varmt. Det visar en undersökning som ett plastföretag har gjort.

Färgen på hösilageplast kan påverka foderkvalitén
Vit hösilageplast är kanske lite tråkig, men den är faktiskt den färg där det är minst risk för att kvaliteten på fodret påverkas. ArkivFoto: Fredrik Jonsving

Det är Grovfoderbloggen som publicerar en undersökning om hur färgen på hösilage/ensilageplast påverkar innehållet i balarna.

Bakgrunden är att det nu för tiden finns plast i olika färger att använda, till exempel rosa, ljusblå och grön. De olika färgerna signalerar att ägaren till balarna stödjer olika saker, till exempel rosa-bandet-kampanjen.

Att de olika färgerna kan påverka innehållet i balarna beror på att olika färger reflekterar solljuset på olika sätt och därmed påverkas också innehållets temperatur.

Vit plast reflektera solljuset och därmed hålls temperaturen inne i balen på en låg nivå. Mörkare plast absorberar däremot solljus och höjer temperaturen inne i balen. Svart plastfilm absorberar mest solljus.

Högre temperatur innebär i sin tur ökad aktivitet hos de smörsyrabildande bakterierna inne i balen, vilket leder till sämre kvalitet på fodret. Detta visar en undersökning som ett plastföretag har gjort och som Grovfoderbloggen refererar till.

Vit färg har högst ljusreflektion, därefter kommer rosa, gul, blå, ljusgrön, mörkgrön och svart. Om man ändå vill använda en mörkare färg på plasten är det bättre ju senare på året detta görs då solens strålar påverkar mindre.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden