Nyheter
2 mars 2021 08:14

FEI ställer in alla tävlingar i Europa

TävlingsstoppDet dödliga virusutbrottet i Valencia får nu effekter på den internationella tävlingskalendern i stort. FEI har med omedelbar verkan ställt in alla internationella tävlingar i tio länder på det europeiska fastlandet.

FEI ställer in alla tävlingar i Europa
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Istock

FEI meddelade sent under måndagen att alla tävlingar på det europeiska fastlandet nu ställs in. Tävlingsstoppet gäller direkt och till och med den 28 mars. Anledningen är den snabba smittspridningen av den aggressiva stammen av EHV-1, den neurologiska formen, som tog sin början i Valencia. Virusutbrottet har redan resulterat i ett antal relaterade utbrott i minst tre andra europeiska länder.

Beslutet gäller alla grenar, men för att undvika att ett stort antal hästar samtidigt lämnar hopptourerna på Iberiska halvön, i Italien och Belgien, som har pågått under ett antal veckor, kommer dessa tourer att fortgå i individuella ”bubblor”. Detta så länge inga nya hästar ankommer och inga positiva fall av EHV-1 bekräftas.

Hopptourerna i spanska Vejer de la Frontera och portugisiska Vilamoura samt i italienska San Giovanni in Marignano och Gorla Minore kommer att följa strikta biosäkerhetsprotokoll och ytterligare veterinära delegater från FEI kommer att finnas på plats. Hästar kommer endast att få lämna tävlingsplatserna i närvaro av ett officiellt hälsodokument som utfärdats av lokal veterinärexpertis. Hästar som lämnar utan denna dokumentation kommer att blockeras i FEI:s databas. Det är också olagligt att transportera hästar utan officiella hälsodokument.

Oliva Nova meddelade tidigare under måndagen att man ställer in den planerade vårtouren Spring MET III. Detsamma gjorde Sentower Park i belgiska Opglabbeek, där tävlingar skulle ha hållits med start nu på torsdag.

Ett antal länder, bland andra Frankrike, har redan ställt in alla tävlingar för att minimera smittspridningen av viruset.

Beslutet om tävlingsstoppet, som gäller tävlingar i Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Italien, Österrike, Polen, Nederländerna, Tyskland och Slovakien, har fattats i enlighet med FEI:s regelverk, artikel 112.3. Denna säger att generalsekreteraren har befogenhet att ta bort tävlingar och event från kalendern, om omständigheterna så berättigar.

”Vi måste skydda våra hästar”

– Det var inget enkelt beslut att ställa in tävlingarna på det europeiska fastlandet, särskilt inte med tanke på det omfattande avbrott som pandemin inneburit för FEI:s tävlingskalender, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez.
– Men det här utbrottet av EHV-1 är förmodligen det allvarligaste vi har haft i Europa på många årtionden, och vårt beslut bygger på tydligt identifierade epidemiologiska riskfaktorer.

– Den här stammen av EHV-1 är särskilt aggressiv och har redan orsakat flera hästars död samt ett mycket stort antal allvarliga sjukdomsfall på klinik. Vi måste skydda våra hästar.

– Vi är också medvetna om att ett stort antal hästar lämnade Valencia utan officiella hälsodokument, vilket innebär att deras hälsostatus var okänd. Vissa hästar var redan sjuka och det finns stor oro kring smittorisken gällande dessa hästar.

– Genom att ställa in tävlingarna på det europeiska fastlandet, med undantag för de pågående hopptourerna på Iberiska halvön och i Italien, begränsas mängden hästar som reser internationellt och risken att detta farliga viruset sprids i ännu vidare omfattning minskar. Vi rekommenderar också starkt att påverkade ridsportförbund även ställer in sina nationella tävlingar.

– Vi är väl medvetna om att detta både är påfrestande och oroande, och att detta försvårar för idrottare som försöker kvala till OS i Tokyo. Men vi undersöker lösningar som gör det möjligt för ekipage att kvala när tävlingarna på det europeiska fastlandet återupptas igen.

FEI arbetar nu med att kontakta alla idrottare som redan har anlänt till olika tävlingsplatser i Europa, eller som är på resande fot.

Tidigare FEI-information gällande virusutbrottet hittar du här, om du scrollar ner till nyheter från FEI:s veterinära avdelning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden