Hoppning
18 januari 2020 09:37

FEI undersöker hur Mathilda Karlsson kunde OS-kvala

OS-kvalHur gick det egentligen till när Sri Lankas Mathilda Karlsson och Syriens Ahmad Hamcho kvalificerade sig till OS i Tokyo? Detta ska Internationella Ridsporförbundet, FEI, titta närmare på.

FEI undersöker hur Mathilda Karlsson kunde OS-kvala
I sommar är det dags för OS i Tokyo. Foto: Voyata/iStock

Både World of Showjumping och Horsesport har publicerat artiklar där det redogörs för hur Sri Lankas Mathilda Karlsson och Syriens Ahmad Hamcho tog jättekliv på världsrankningen och till synes säkrade sina OS-platser i slutet av 2019.

De båda tidningarna är tydliga med att det inte är frågan om några regelbrott av de båda ryttarna, men att det finns anledning att ifrågasätta hur kvalificeringssystemet är uppbyggt då det bland annat har handlat om små startfält och en del otydligheter kring hur det har bjudits in till tävlingarna.

I Mathilda Karlssons fall handlar det till exempel om att hon gjorde nio starter i tvåstjärniga 1,45-hoppningar i franska Villeneuve-Loubet under perioden 13-29 december. Alla starter gjordes med Chopin VA och perioden gav henne en ordentlig skjuts på världsrankningen och ordnade en OS-plats i hennes grupp.

Mathilda Karlsson bytte 2018 nationalitet från svensk och började rida för sitt födelseland Sri Lanka i satsningen mot OS. 

Tio tävlingar i Syrien

Ahmad Hamcho har tävlat intensivt i syriska Damaskus under hösten. I det krigsdrabbade landet hölls hela tio tvåstjärniga internationella tävlingar under 2019.

Internationella Hoppryttarklubbens Eleonora Ottaviani har enligt World of Showjumping uppgett att klubben har väckt frågan om rättvisa kvalsystem till Internationella Ridsportförbundet FEI. Hon hänvisar bland annat till att ryttare enligt FEI:s föreskrifter ska tävla mot varandra under rättvisa former.

FEI tittar på fallen

I ett mejl till Ridsport bekräftar FEI att de tittar på de båda aktuella fallen efter att de har ifrågasatts. I mejlet förtydligas också att det inte är klart vilka som får de individuella platserna till OS i Tokyo än. De länder som har lag kvalificerade har till den 3 februari på sig att bekräfta om de kommer till start eller inte och detta påverkar vilka individuella ekipage som får starta.

I mejlet påpekas också att antalet rankningspoäng som ekipage får vid kvaltävlingar påverkas om det är små startfält, till exempel ger klasser med färre än fyra startande inga poäng.

Det har även hänt tidigare att kvaltävlingar till OS har ifrågasatts. Det har då handlat om misstankar om att de har arrangerats i skymundan enbart i syfte att ge speciellt utvalda ekipage rankningspoäng.

Ekipage som jagar OS-kval får räkna de 15 bästa resultaten under 2019.

Kvalificeringssystemet inför OS i hoppning 2020

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden