Hoppning
20 januari 2020 20:27
Ridsportplus

Mathilda Karlsson försvarar sin OS-plats

Uppdaterad"Vad jag kan förstå har jag inte gjort något fel. Vi har också pratat med FEI och ingen av dem vi fått tag i kände till att det pågår någon utredning." Så säger hoppryttaren Mathilda Karlsson, en av de ryttare som varit omdiskuterad efter att på kort tid ha lyckats samla ihop rankingpoäng som räckte till en OS-plats.

Mathilda Karlsson försvarar sin OS-plats
Mathilda Karlsson och Chopin VA i Stockholm. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Flera ridsportmedier berättade i helgen om att två ryttare tog stora kliv på världsrankingen under de sista veckorna av 2019. En av dessa var Mathilda Karlsson, uppvuxen i Sverige men tävlande för Sri Lanka. Klättringen på rankingen innebar att Sri Lanka och därmed Mathilda tog en OS-plats.

− Reglerna för OS-kval finns på FEI:s sida för vem som helst att läsa. Vi läste dem när de kom 2018, och har följt de reglerna. Hade det varit på något annat sätt är jag säker på att FEI hade hört av sig, säger Mathilda Karlsson när Ridsport når henne på måndagskvällen. Hon konstaterar också att ingen annan har hört av sig till henne och bett om en kommentar.

Små startfält även på Friends

För Ridsport berättar hon att hennes förstahäst Chopin VA, som gått femstjärnigt under året och deltagit i Global Champions Tour, varit sjuk i borrelia under hösten och då inte kunde tävla som vanligt.
− När han blev sjuk låg vi tvåa på rankinglistan i vår grupp, och sedan föll vi ner till sjunde plats. Min ursprungliga plan var att tävla tre- och femstjärniga tävlingar i december, men av hänsyn till hästen valde vi en tvåstjärnig tävling i Frankrike med 20 inbjudna ryttare.

Jag har inte medvetet gjort något fel, och det är snarare så att jag blir triggad av att människor tvivlar på att jag har förtjänat en OS-plats.

Att det inte skulle bli fulla startfält i alla klasser i Frankrike visste Mathilda inte i förväg, och det var dessutom en nackdel eftersom färre rankingpoäng delas ut i små klasser.
− Tävlingen i Frankrike är inte ensam om små startfält. På Friends bjuds 18 ryttare in och 16 av dessa får rankingpoäng, säger Mathilda Karlsson.

190624_shw_jennycheielerstaaf_mathildakarlsson_img_6905
Mathilda Karlsson och Chopin VA hoppade i Global Champions League i Stockholm. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Ryttare med få rankingpoäng riskerar också att hamna i en ond cirkel, eftersom de inte bjuds in till de stora tävlingarna. Därmed får de inte chansen att ta rankingpoäng, vilket innebär att de hamnar ännu längre ner på listan.

”Blev uthängd lite väl mycket”

Mathilda Karlsson ville göra de sista tävlingarna för året utomhus, och då stod valet mellan Frankrike och tävlingar i Förenade Arabemiraten.
− Tävlingen i Frankrike var godkänd enligt alla FEI-regler, och tekniskt och banmässigt höll den hög standard.

En del har reagerat på att du gjorde nio starter på 16 dagar, vad säger du om det?
− 1.45-klasser är normalt uppvärmningklasser för Chopin VA. Jag har haft honom sedan han var föl och vet vad han kan och inte kan. Vi red nio klasser i Oliva i början på året också, och då var det ingen som sa något.

Att Mathilda Karlsson blir ifrågasatt tar hon trots allt med visst lugn.
− Man kan inte alltid få positiv respons, även om jag på några ställen blev uthängd lite väl mycket, utan att få ge min syn på saken.
− Detta går över. Jag har inte medvetet gjort något fel, och det är snarare så att jag blir triggad av att människor tvivlar på att jag har förtjänat en OS-plats. Så lätt är det inte att kvala till OS, och jag och Chopin har sedan ett bra tag uppnått FEI:s krav som bekräftar att man är kapabel att rida OS.
− Så jag är väl förberedd, och fortsätter också samarbetet med Sylve Söderstrand som coach fram till OS.

Ridsport har gett Sylve Söderstrand möjlighet att kommentera, men han har avböjt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden