Sportnytt
18 april 2021 08:52

FEI:s expertgrupp: ”Återgången till tävling är under kontroll”

AvstämningIsoleringsprinciper, tester vid avvikande fall och framtida forskningsprojekt diskuterades när FEI:s veterinära expertgrupp nyligen hade möte för att överblicka nuläget gällande EHV-1 och återgången till tävling. Läs mer här.

FEI:s expertgrupp: ”Återgången till tävling är under kontroll”
Virusutbrottet av EHV-1 är det allvarligaste i Europa på decennier. Foto: FEI/Gonzalo Arroyo Moreno

FEI:s särskilda veterinärgrupp med fokus på EHV-1 och smittskydd har haft sitt femte möte, där man överblickade nuläget gällande EHV-1 på det europeiska fastlandet. Isoleringsprinciper, tester vid avvikande fall och framtida forskningsprojekt diskuterades.

Inga ytterligare fall med koppling till utbrottet i Spanien har rapporterats i Frankrike, inte heller några fall bland de hästar som återvänt till Irland. Ett antal hästar i Sverige är under uppföljning och testresultaten skickas för analys till det irländska referenslaboratoriet.

Återgången till tävling, som startade den 12 april, har fungerat bra liksom användningen av FEI:s speciella app för ändamålet; FEI Horse App. FEI följer upp hur väl smittskyddsåtgärderna följs av tävlingsarrangörer och veterinärdelegater.

Ett projekt gällande uppföljning av de hästar som varit i Valencia initierades.

Principer för isolering och tester av avvikande fall diskuterades med hänsyn till ett fall där en häst testat negativt vid nässvabb, men sedan positivt vid blodprov. Rekommendationen var att hästen ska testas om både via nässvabb och blodprov.

Vissa tävlingar som planerats de kommande veckorna har ställts in på grund av att arrangörerna inte lyckats leva upp till de nödvändiga biosäkerhetsåtgärderna, vid sidan av restriktionerna kopplade till covid-19.

I FEI Veterinary Epidemiology Working Group ingår bland andra Sveriges statsveterinär Gittan Gröndahl samt FEI:s svenska chefsveterinär Göran Åkerström.

Läs hela rapporten hos FEI här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden