Sportnytt
25 mars 2021 14:14

FEI-möte om hur tävlingarna ska återupptas

EHV-utbrottetUnder onsdagen höll FEI ett möte, där fokus låg på vilka åtgärder som krävs för att göra tävlingarna så smittsäkra som möjligt när kalendern snart öppnas upp igen. Man diskuterade även hur man kan öka säkerheten på internationella tävlingar i framtiden, för att förhindra nya utbrott likt det i Spanien.

FEI-möte om hur tävlingarna ska återupptas
FEI föreslår nu en rad åtgärder för att tävlingarna ska kunna öppnas upp på ett smittsäkert sätt. Foto: iStock

Det nuvarande tävlingsstoppet för internationella tävlingar pågår fram till och med den 11 april – därefter vill FEI öppna upp för tävling igen, men på ett smittsäkert sätt. Genom en rad åtgärder som man slog fast på onsdagens möte, ska man dels minska riskerna inför tävlingsstarten i april men åtgärderna ska även leda till ett långsiktigt ökat smittskydd och ökad kunskap och medvetenhet om vad som krävs för att förhindra ett liknande utbrott som det i Valencia.

FEI:s chefsveterinär, svenske Göran Åkerström, var den som presenterade de olika åtgärderna. Det talades bland annat om obligatoriska PCR-test på vissa tävlingar och regelbundet tempande, utökade besiktningar när hästen kommer till en tävlingsplats, uppstallning och karantänstall, och minimerade möjligheter för hästar att komma i noskontakt med andra hästar. Det kan även bli aktuellt med kontroll av hundar som följer med till tävlingsplatsen.

Vaccin kan inte stoppa utbrott

Vaccinering mot EHV-1 var ett av ämnena som diskuterades. Göran Åkerström nämnde att det idag inte finns något vaccin som skyddar hästar mot den neurologiska varianten av EHV-1 – dessutom har många av de hästar som nu blivit sjuka varit vaccinerade.

FEI:s ordförande Ingmar De Vos sa under mötet att det nu kommer att göras en grundlig utredning av omständigheterna kring EHV-utbrottet i Valencia. Resultatet ska göras tillgängligt för allmänheten.
– Vårt mål är att lära oss av detta, inte att peka finger, säger Ingmar De Vos på FEI:s webb.

Han tryckte på vikten av man nu jobbar framåt tillsammans.
– De åtgärder vi har infört – både på kort och lång sikt – och särskilt hur effektiva de är, hänger på vår förmåga att samarbeta och att vi kommer överens om principer som alla stöttar fullt ut och genomför inom våra respektive ansvarsområden. Utbrottet i Europa har varit förödande. Men alla i detta virtuella rum har visat stor solidaritet hittills, och jag är övertygad om att dagens möte blir ännu en milstolpe i våra gemensamma insatser att övervinna detta virus, lära oss av det och att göra oss starkare inför framtiden.

FEI skriver att de kommer att informera om de nya åtgärderna innan månadsskiftet mars-april, för att ge arrangörer och aktiva tillräckligt med tid för att införa dem till tävlingsstarten.

Läs mer hos FEI

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden