Världen
19 mars 2021 19:38

Så vill FEI:s expertgrupp stoppa smittan

SmittspridningNu har den första rapporten från FEI: veterinära arbetsgrupp angående bekämpningen av spridningen av det dödliga viruset EHV-1 kommit. Och gruppen föreslår flera åtgärder.

Så vill FEI:s expertgrupp stoppa smittan
Göran Åkerström ingår i arbetsgruppen. Arkivbild: Roland Thunholm

I FEI Veterinary Epidemiology Working Group ingår bland annat Sveriges statsveterinär Gittan Gröndahl samt FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström.

På fredagen publicerades dokumentation från gruppen första möte för att diskutera virusets gentyp, utvecklingen av utbrottet och hur smittan ska kunna hindras.

Gruppen kom bland annat fram till att det behövs bättre möjligheter att kunna spåra smittan. Under mötet lyftes också att gruppen ser en möjlighet att svårare utbrott kan komma runt om i världen. Transporter av hästar lyftes som en särskild riskfaktor.

Rör sig långsamt

Det konstaterades också att det viruset ofta rör sig långsamt genom grupper av hästar, långsammare än till exempel den vanliga hästinfluensan, och att detta göra att det kan ta ett tag innan nyligen infekterade hästgrupper kan få lämna sin karantän.

Gruppen kom också fram till att det handlar om både villkoren för att få komma till en tävling och hanteringen av hästar inom ett tävlingsområde om smittspridningen ska kunna hanteras.

Annorlunda DNA

Laboratorietester visar att de positiva proverna på hästar som har varit i Spanien visar att virusets DNA inte ser exakt likadant ut som det DNA som har hittats i tidigare när det gäller den neurologiska sjukdomen. Arbete med att reda ut vilken genetisk grupp det aktuella viruset tillhör pågår.

Följande rekommenderas bland annat:

  • Hälsointyg innan hästar får resa.
  • Undersökning av hästar vid ankomst till tävlingsplats.
  • Möjlighet att hålla avstånd mellan hästar på tävlingsplatsen.
  • Rutinmässig hälsokontroll på tävlingar.

Gruppen har sitt nästa möte den 25 mars.

Hela rapporten

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden