Världen
9 mars 2021 21:14
Ridsportplus

”En död häst är en för mycket”

Virusutbrottet"Att skydda våra hästar, se till att de får komma hem och stoppa smittspridningen." Det är FEI:s främsta fokus i nuläget, sa FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez vid en digital presskonferens under tisdagen. FEI:s svenske chefsveterinär Göran Åkerström svarade på frågor om allt från den pågående smittspårningen, virusets aggressiva natur och möjligheten att återgå till tävling som beräknat. Läs allt här.

”En död häst är en för mycket”
Det har varit en dramatisk händelseutveckling. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: FEI/Shannon Brinkman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Blott 17 dygn har passerat sedan FEI:s veterinära avdelning fick till sig att det fanns hästar med feber på hopptouren i Valencia. Då hade smittan redan tagit fart – och följer man den tidslinje som FEI har ritat upp står det klart att förloppet snabbt eskalerade med många sjuka hästar på kort tid. Trots snabba åtgärder från FEI.

För att berätta om händelseutvecklingen, det aktuella läget och hur man ämnar gå vidare kallade FEI under tisdagseftermiddagen till en digital presskonferens med journalister från hela Europa närvarande.
– Det har varit extremt svårt för alla. Ingen vill se sjuka och döende hästar. En död häst är en för mycket – och beklagligt nog har vi nu tio döda hästar, inledde FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez.

– Att ställa in alla internationella tävlingar på det europeiska fastlandet är bara en faktor i den här mycket utmanande situationen. Vår främsta prioritet är att skydda våra hästar. Att se till att de blir friska och kan få komma hem – och att se till att den här sjukdomen inte sprids vidare, fortsatte Sabrina Ibáñez.

Hon berättade vidare att erbjudanden om hjälp har strömmat till från alla håll, avseende allt från att leverera mobila boxar och hö till att bidra finansiellt och köra hästar. Samtidigt poängterade hon vikten av att inte drabbas av panik, utan behålla lugnet och göra allt det som krävs för att förhindra smittspridning.

Sabrina Ibáñez delade också med sig av goda nyheter från Valencia, där det i nuläget finns cirka 160 hästar kvar på tävlingsplatsen enligt senaste avstämningen.
– Den kliniska situationen i Valencia har förbättrats dramatiskt, och kommunikationen på plats fungerar bättre, sa hon och tillade att det har varit mycket desinformation kring läget.
– Men jag kan berätta att det finns tillräckligt med hö till hästarna och det finns mat till både hästskötarna och ryttarna.

Biosäkerheten går först vid tävlingsstart

FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström summerade den detaljerade tidslinje som FEI satt ihop, där han bland annat pratade om det komplexa i att även behöva förhålla sig till spanska myndigheter i det spanska krisarbetet. Samtidigt nämnde han att det har fungerat väldigt bra i portugisiska Vilamoura.
– Vi gör vårt bästa för att hjälpa hästar som är på väg hem, speciellt tillsammans med det franska ridsportförbundet som har lyckats ordna säkra stopp längs vägen. Vi har även akut veterinärhjälp vid ett av de här stoppen.

– Vi kommer snart också att ha hästar som får lämna karantänen i Valencia. Här väntar vi bara på ytterligare PCR-tester, sa Göran Åkerström.

– Vi tittar också på hur vi på ett säkert sätt kan återgå till tävling igen. Något vi gör tillsammans med ledande epidemiologer och FEI:s veterinärer med expertis inom biosäkerhet. En i mitt team undersöker just nu bästa möjliga sätt att återgå till tävling.
– Men allt är beroende av hur alla nu tar hand om sina hästar, det vill säga att man hanterar sina hästar på ett biosäkerhetsmässigt sätt. Att man rapporterar alla positiva tester till sitt nationella förbund och även att FEI meddelas så att vi kan följa upp hur det ser ut, fortsatte Göran Åkerström.

Han höll det inte alls för osannolikt att återgå till tävling som utfäst den 29 mars, förutsatt att alla håller sig till de biosäkerhetsprotokoll som finns på plats.

Vidare berättade han att FEI tittar på möjligheten att skärpa dagens biosäkerhetsprotokoll när det gäller tävling och sa att frågan ligger på bordet inför nästa möte med veterinärkommittén.
– Situationen på de här tourerna skiljer sig mycket från vanliga tävlingar. Men vi kommer även att se över vanliga tävlingar för att säkerställa att våra redan strikta regler kring biosäkerhet efterlevs överallt. Våra regler har varit extremt strikta från början och utan dessa hade situationen varit ännu värre, sa Göran Åkerström.

Innan det nuvarande biosäkerhetsprotokollet kom på plats för fem år sedan hade det exempelvis inte varit möjligt att blockera de 752 tävlingshästarna som tävlat i Valencia från tävling. Inte heller smittspårningen som just nu görs hade varit möjlig på samma sätt.

Under presskonferensen ställdes frågan om hur det är med de hästar som isolerats vid Sunshine Tour och Göran Åkerström berättade då att en häst har återvänt hem till Belgien.
– Den har rest i en hästlastbil där man lyckats bygga en enda stor box. En veterinär har också funnits med längs vägen. Hästen får just nu veterinärvård i Belgien.
–  Den andra hästen är på kliniken i Madrid. Vi har lyckats få till en isoleringsavdelning med högkvalitativ veterinärvård i Madrid.

Frågan om det verkligen är möjligt att genomföra dubbla världscupfinaler i Göteborg återkom flera gånger. Någon undrade om ryttarna verkligen ville dit med tanke på läget.
– Med strikta biosäkerhetskontroll på plats är intentionen i allra högsta grad att genomföra världscupfinalerna, svarade Sabrina Ibáñez bestämt.
–  Vi kommer bara att genomföra tävlingen om vi kan säkerställa att den är säker, kompletterade Göran Åkerström.
– Vi vet att ryttarna vill att världscupfinalerna ska genomföras, speciellt med tanke på att så mycket av förra årets tävlingar ställdes in. Ingen har sagt till oss att de är oroliga över världscupfinalerna, fortsatte Sabrina Ibáñez och tillade att biosäkerheten förstås är viktigast.

Intensivt smittspårningsarbete och polisinblandning

En mycket intressant fråga gällde smittspårningen och arbetet med att spåra den ursprungliga smittkällan, det vill säga indexfallet. Här svarade Göran Åkerström att smittspårningen påbörjades direkt och pågår för fullt för att spåra kontakthästar baserat på det som kallas indexfallet.

Utgångspunkten för arbetet är när touren tog sin början, det vill säga 1 februari, som också betecknas som startdatum för virusutbrottet. Utifrån detta har man sedan spårat tillbaka i tiden. Prover samlas också in för att genetiskt identifiera själva virusstammen i syfte att ta reda på om den är ny och mer aggressiv.

Under presskonferensen återknöt Ridsport till det komplexa i att även behöva förhålla sig till spanska myndigheter i samband med krisarbetet i Spanien. Uppgifter till Ridsport gör gällande att spanska myndigheter initialt försvårat smittskyddsarbetet och att polis har varit inblandad både i Valencia och Vejer de la Frontera. Här bekräftade Göran Åkerström att så var fallet, och att det i Valencia handlade om att övervaka flödet av människor in och ut.
– I Vejer de la Frontera har polisen inte varit involverad vad vi vet. Men våra tre veterinärdelegater som skickades dit ombads lämna tävlingsplatsen och tilläts inte komma in igen. Om de ändå gjorde det skulle polis tillkallas.

Huruvida allt har gått rätt till eller inte avseende när första fallet upptäcktes, alternativt meddelades av ryttare vars hästar insjuknat efter hemkomsten, och när FEI först fick kännedom om utbrottet återstår att se. Såväl FEI som Svenska Ridsportförbundet har bekräftat att vare sig krisberedskapen eller krishanteringen har fungerat tillfredsställande i Valencia. Enligt uppgifter till Ridsport finns det ett antal försvårande omständigheter som kraftigt har förvärrat situationen, och på sikt finns det sannolikt också ett ansvarsutkrävande att vänta.

– Vi kommer att genomföra en noggrann utredning gällande hur vi kom dit där vi är idag – och den kommer att vara fullständigt transparent. Men viktigast just nu är att skydda våra hästar, sa Sabrina Ibáñez.

Fotnot: Efter presskonferensen noterades elva döda hästar till följd av virusutbrottet. Detta enligt FEI:s uppdatering.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden