Världen
19 mars 2021 16:33

Franska hästar smittade med EHV-1

SmittutbrottFlera hästar i Frankrike har testats positivt för EHV-1 och ytterligare hästar visar kliniska symptom. Det handlar om två olika stall och utbrottet har samband med tävlingarna i Spanien. Samtidigt har alltfler hästar lämnat Spanien.

Franska hästar smittade med EHV-1
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är åtta hästar i Frankrike som har testats positivt för EHV-1. Dessutom visar fem hästar kliniska symtom.

De aktuella hästarna finns på två olika anläggningar och enligt Internationella Ridsportförbundet, FEI, kan utbrotten sättas i samband med tävlingarna i Spanien.

FEI berättar också att totalt 84 hästar har lämnat tävlingsområdet i Valencia där utbrottet av den dödliga smittan började. Ytterligare 22 hästar ska lämna tävlingsplatsen under fredagen och efter det är totalt 35 hästar kvar i området, varav fyra finns på klinik.

Även Sunshine Tour håller på att tömmas på hästar och där har 218 lämnat tävlingsplatsen. Ungefär 150 hästar finns kvar där och de ska stå i karantän ytterligare tre veckor.

FEI har nu också en arbetsgrupp med anledning av utbrottet av EHV-1. I gruppen ingår bland annat Sveriges statsveterinär Gittan Gröndahl samt FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström.

Mer information på FEI:s speciella webbplats för EHV-1.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden