Sverige
6 januari 19:07
Ridsportplus

Fem hästar omhändertas: ”Hästägaren inte gjort tillräckligt”

DjurskyddHästarna var mycket magra, hade inte tillgång till ligghall mitt i vintern och var dessutom utan vatten. Nu omhändertar länsstyrelsen de fem hästarna hos en kvinna i mellersta Sverige.

Fem hästar omhändertas: ”Hästägaren inte gjort tillräckligt”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/SophieHarrisPhotography

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det aktuella ärendet började med att ansvarig länsstyrelse skulle kontrollera om kvinnan hade gjort det som hon förelades i maj 2023. Det handlade bland annat om brister i hovvård och skaderisker i stallet.

  När länsstyrelsen kom tillbaka för sitt uppföljande besök i oktober 2023 var kvinnans sex hästar mycket magra, stallet var inte iordningställt för installning av hästarna och hade flera skaderisker.

  Kvinnan förklarade bland annat att hon hade haft problem med få hö levererat men att det nu var löst för månader framåt. Hon och representanterna för länsstyrelsen diskuterade vidare hur hästarnas hull skulle kunna förbättras, avmaskning och tandkontroll vara några sådana åtgärder. Länsstyrelsen underströk för kvinnan att om avmaskning och fri fodertillgång inte skulle vara tillräckligt för att få upp hästarnas hull så skulle hon vidta ytterligare åtgärder.

  Allmänheten klagat

  I mitten av december var länsstyrelsen tillbaka för att kontrollera hästarna då kvinnan inte hade uppdaterat myndigheten med bilder på dem trots att det var överenskommet. Dessutom hade det kommit in klagomål på hästarnas skick från allmänheten.

  Samtliga hästar var då i kraftigt underhull och länsstyrelsen bedömde att de hade tappat ytterligare i vikt sedan besöket innan. Det saknades också spår i snön till och från stallet, vilket tyder på att hästarna varit utomhus dygnet runt utan skydd, åtminstone sedan snötäcket lagt sig. Två av hästarna hade dock täcke på sig.

  Det fanns inget vatten i hagen och åtminstone tre av hästarna hade överväxta hovar.

  En veterinär var hos kvinnan för att avliva en av de äldre hästarna kort efter länsstyrelsens besök i december. Hon intygade att hästarna hade foder av god kvalitet, men uppgav också att hästarna var mycket magra och bedömde att utevistelsen i kylan kunde påverka hullet.

  ”Inte gjort tillräckligt”

  Nu beslutar aktuell länsstyrelse dock att omhänderta de fem återstående hästarna: ”Att inte kunna tillgodogöra sig tillräckligt mycket näring för att upprätthålla en normal kroppsvikt bedöms som ett lidande. Trots tidigare tillsägelse om att förbättra hästarnas hull har de på de två månaderna som förlöpt, sedan den senaste kontrollen, tappat ytterligare i hull. Vid kontrollen i oktober uppgav du att du hade en plan för att förbättra hästarnas hull. Länsstyrelsen bedömer att du inte har gjort tillräckligt för att få hästarna att komma upp i och behålla ett godtagbart hull,” står det bland annat i myndighetens beslut där de anser att hästarnas situation är akut.

  Beslutet kan överklagas, men kommer att verkställas omedelbart och inte vänta in ett eventuellt överklagande.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden