Sverige
2 januari 13:23
Ridsportplus

Häst omhändertas efter missförhållanden

DjurskyddHästen var halt både på frambenen och bakbenen, men fick trots uppmaningar från länsstyrelsen inte vård. Nu omhändertas hästen av myndigheten.

Häst omhändertas efter missförhållanden
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var vid en kontroll som aktuell länsstyrelse i mellersta Sverige gjorde hos en kvinna i början av oktober 2023 som den haltande hästen upptäcktes.

  Den var halt på alla fyra ben och kvinnan som ägde den uppgav till länsstyrelsen att hästen hade atros, var utdömd och skulle avlivas.

  När myndigheten kom tillbaka till kvinnan sex veckor senare gick hästen dock kvar och hade nu svårt att ta sig runt i hagen.

  ”Inte acceptabelt”

  Nu har länsstyrelsen beslutat att låta omhänderta hästen: ”Ur ett djurskyddsperspektiv är det inte acceptabelt att låta din häst gå så pass lång tid utan att ge den nödvändig vård eller alternativt avliva den. Länsstyrelsen bedömer det som mycket allvarligt att du inte tagit hästen till veterinär trots att du haft vetskap om hennes dåliga hälsa samt tillsägelse efter länsstyrelsens tidigare kontroll,” står det bland annat i beslutet där myndigheten slår fast att hästen har utsatts för ett lidande.

  Länsstyrelsen bedömer också att kvinnan saknar förutsättningar för att åtgärda brister i sin djurhållning då hästens hälsa hade förvärrades mellan de båda kontrollerna.

  Omplacering eller avlivning

  Huruvida hästen ska omplaceras eller avlivas beslutas om efter omhändertagandet.

  Beslutet om omhändertagandet kan överklagas, men länsstyrelsen inväntar inte ett eventuellt överklagande utan hästen ska omhändertas direkt.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden