Sverige
25 december 2023 13:56
Ridsportplus

Hästföretagare får djurförbud efter hård piskning av häst

DjurskyddEn hästföretagare i västra Sverige får nu djurförbud. Detta efter att aktuell länsstyrelse har tagit del av filmer där företagaren upprepade gånger med stor kraft piskar en häst.

Hästföretagare får djurförbud efter hård piskning av häst
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/DebraCarrPhotography

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var i februari som länsstyrelsen fick en anmälan gällande hästföretagaren. Anmälan innehöll filmer där hästföretagaren upprepade gånger och med stor kraft piskade och slog en häst under ridning.

  Slagen var av den typ där handen går över axelhöjd därifrån slogs ner på hästens
  bakdel, sidor och ansikte. Hästen piskades fram till och igenom hinder.

  Denna anmälan ledde till att hästföretagaren blev med sitt tillstånd för att yrkesmässigt hålla och sälja hästar från annans uppfödning i mars.

  Orsakade stress och lidande

  Nu har myndigheten även gett hästföretagaren djurförbud som gäller alla slags djur: ”Länsstyrelsen bedömer mot bakgrund av det som framkommer i de filmer som inkommit i anmälan att du fysiskt och psykiskt gravt misshandlar en häst. Du drev en häst med spö mot en uppgift som den av någon anledning för tillfället inte klarade av. Detta har orsakat hästen stress och ett lidande som varit onödigt. Länsstyrelsen anser att du med den långa erfarenhet som du själv beskriver av att jobba med djur och framför allt hästar, måste ha praktisk kunskap om hästars signaler och beteenden som visar när de är utsatta för mental stress, rädsla och frustation,” står det i beslutet om djurförbud.

  Ångrade sig

  Hästföretagarens förklaring till händelsen är att hen var inne i en period där hen var bland personer som hade en negativ påverkan, att dessa kontakter var brutna och att hen ångrade sitt beteende och ville bättra sig.

  Hen har också i kommunikation med länsstyrelsen gällande djurförbud framhållit en önskan att få arbeta med djur under ledning av en annan person som ansvarar för djuren, alltså om att få ett begränsat djurförbud.

  ”Djur kan fara illa”

  Det du beskriver i ditt yttrande kring att du blivit påverkad av en annan person att utföra misshandeln samt ditt mående efteråt anser länsstyrelsen visa att du i stunden för misshandeln måste ha varit medveten om det lidande du orsakade hästen. Att i en sådan situation med våld ändå försöka pressa hästen att utföra en uppgift som den för tillfället inte klarar av att utföra, gör att länsstyrelsen bedömer att djur kan fara illa om du har hand om dem och att du därför saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen på egen hand eller under någon annans ansvar, ” är myndighetens kommentar till denna önskan.

  Hästföretagaren har sedan tidigare avvecklat sin verksamhet, och har nyligen fått näringsförbud i tre år efter att ha dömts för grovt bokföringsbrott.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden