Hoppning
12 juli 2019 15:18

Hemmafavoriten fixade GP-festen

Falsterbo Horse ShowFalsterbos femstjärniga Grand Prix-hoppning på fredagens eftermiddag fick en härlig avslutning när publikfavoriten Peder Fredricson och H&M All In levererade en seger.

Hemmafavoriten fixade GP-festen
Peder Fredricson och H&M All In på väg mot seger. Foto: Roland Thunholm

Det var ett helt gäng svenska ekipage till start i klassen på fredagens eftermiddag. En av dem var Europamästaren Peder Fredricson. Han höll för favorittrycket hela vägen.

De började med en grundomgång med bland annat en trekombination som krävde styrka för att ta sig igenom, en vattengrav och ett smalt hinder som sista knepiga fråga. Tiden var snålt tilltagen skulle det visa sig.

Den bästa fjärdedelen av de 50 startande går vidare till en andra omgång.

Linda Heed och Jarvis van d Abelendreef var först av de svenska ekipagen och bjöd på en väl avvägd runda med stabila språng även om hästen orsakade en liten bomstuds med sina bakben vid ett tillfälle. Ekipaget satte klassens första nolla till publikens förtjusning.

Svenska Mathilda Karlsson, som numera tävlar för Sri Lanka, började starkt med Casall-avkomman Chopin V, men i mitten av banan kom ett nedslag efter att ekipaget inte kom till en optimal avsprångspunkt och över vattnet började hästen sprattla lite och fick ett tramp. Det blev också ett tidsfel, alltså 9 fel totalt.

Annika Axelsson och ambitiösa W Diva Rosa MFS gjorde allt rätt men var lite för långsamma över mållinjen och fick ett tidsfel.

Italiens Emilio Bicocchi satte klassens andra nolla och Österrikes Felix Koller var felfri direkt efter.

Hannah Åkerblom och smidige Chodec började fint, men över vattnet frös hästen till och trampade i med ett framben. Sedan kom ett nedslag, ryttaren tappade stigbygel och balans på den avslutande linjen vid huvudläktaren och gick i mål med 13 fel.

Jacob Hellström och Mansini LTD hade tre nedslag, bland annat på sista hindret liksom flera andra.

När 16 ekipage hade gjort sin grundomgång var enbart tre felfria.

Emma Emanuelsson och Chaploon fick med sig en bom i trekombinationen och rev sedan båda hindren i tvåkombinationen samt det utslagsgivande sista hindret. Det blev 16 fel.

Fransk nolla

Frankrikes Mathieu Billot och Quel Filou tog sig an banan med gott förtroende och fin hoppning vilket ledde till klassens fjärde nolla.

Publikfavoriterna Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow, ”Sparven”, såg väldigt samspelta ut, men det kom ett ganska tidigt bakbensfel på ett enkelhinder, men ekipaget fick svårigheterna som trekombinationen och det sista hindret lekande lätt och gick i mål med 4 fel.

De danska gästerna på läktarna fick en del att jubla åt när landets Soren Moeller Rohde satte en säker nolla med Todt un Prince Ask.

Regerande Euopamästarna Peder Fredricson och H&M All In fick igång publiken redan när de kom in på banan. Valacken visade sin vanliga fina hoppning och fick bland annat trekombinationen att se enkel ut. Ekipaget fortsatte sedan rytmiskt och väl avvägt med ett flott språng över vattnet. Till publikens glädje blev det felfritt i mål.

Lindelöw nollade

Douglas Lindelöw och energiske Cheldon var inte helt överens hela tiden men bjöd ändå på idel fina språng och blev det sjunde felfria ekipaget.

Malin Baryard Johnssons stora tävlingskamrat H&M Indiana fick inte plats i det korta avståndet mellan första och andra hindret i trekombinationen där det blev ett nedslag. Totalt hade ekipaget 8 fel.

Kvalvinnaren Jessica Springsteen och Fleur de LÁube, USA, började med ett riktigt missförstånd mellan häst och ryttare på första hindret där hästen inte såg ut att vara riktigt med på noterna.

Douglasgp
Douglas Lindelöw stod för en av fyra felfria svenska rundor i GP-hoppningens första runda. Foto: Roland Thunholm
Jessica Springsteen Kraschar (3)
Det var inte Jessica Springsteens dag. Amerikanskan redde ut den här situationen men bröt senare i banan. Foto: Anna Nyberg

I stället för att hoppa av där ryttaren trodde lade hästen in ett extra galoppsprång och stannade sedan. Amerikanskan tog dock nya tag och hoppade större delen av banan innan hon valde att avbryta.

Rolf-Göran Bengtsson och Oak Grove’s Carlyle var sist ut av de svenska ekipagen och den rutinerade ryttaren fick jobba lite extra för att räcka ut över trekombinationen. Ekipaget fortsatte sedan med fina språng och var säker nolla i mål. Det var klassens nionde nolla.

Det blev också nio som gick vidare till andra rundan med 0 fel, Annicka Axelsson är vidare med 1 fel, liksom Sverigebaserade Nya Zeeländaren Bruce Goodin med sin VM-häst Bäckatorps Danny.

De 13 bästa efter första rundan hoppade andra rundan där felen lades ihop och tiden i andra rundan avgjorde vid lika antal fel.

Andra rundan

Annika Axelsson fick ett nedslag och slutade på 5 fel.

I ett försök att lägga upp tempot fick Douglas Lindelöw två nedslag.

Linda Heed och Jarvis van d Abelendreef började med att hoppa snett över första hindret och fortsatte sedan hitta korta vägar i ett fint tempo. Hästen var väl med på noterna men hann inte riktigt med att få upp benen och slutade på 16 fel.

Ridsport
Emilio Bicocchi gav verkligen allt i andra rundan tillsammans med Evita. Foto: Roland Thunholm
Pedergp
Peder Fredricson och H&M All In satte en säker nolla i första rundan. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Frankrikes Mathieu Billot var riktigt snabb i andra rundan.
Ridsport
Rolf-Göran Bengtsson slutade fyra i GP-klassen. Foto: Roland Thunholm

Rolf-Göran Bengtsson och Oak Grove’s Carlyle gjorde också ett bra försök att gå upp i ledning och utmana ledande Frankrikes Mathieu Billot som innan dess hade fått till en felfri och snabb runda – dock med en tid som inte såg oslagbar ut. Bengtsson var något långsammare.

Emilio Bicocchi utmanade dock ordentligt och tog ledningen efter en riktigt snabb och felfri runda.

Peder Fredricson hade ett högt tempo med långa galoppsprång redan från start. All In fick visa sin vilja att riva ett par gånger men var väl med på noterna hela vägen in i mål och slog ledarens tid med drygt två tiondelar. Det blev en svensk seger till publikens stora jubel.

Svenskarna som hoppade Falsterbo Grand Prix:

Peder Fredricson/H&M All In
Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana
Annika Axelsson/W Diva Rosa MFS
Hannah Åkerblom/Chodec
Jacob Hellström/Mansini LTD
Emma Emanuelsson/Chaploon
Stephanie Holmén/Flip’s Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Cheldon
Rolf-Göran Bengtsson/Oak Grove’s Carlyle
Linda Heed/Jarvis van d Abelendreef

Liveresultat

Betalkanalen FEI-tv sänder Grand Prix.

Klassens sänds även i SVT Play, SVT Plays FHS-sida.

SVT1 sänder hela klassen direkt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-