Hoppning
11 juli 2019 18:18
Ridsportplus

Svenska hoppryttaren efter cancern: ”Har lärt mig njuta”

Falsterbo Horse ShowAnnika Axelsson, 36, besegrade cancern och nu rider hon femstjärnigt vid Falsterbo Horse Show. "Nu ger jag ridningen en chans. Jag vill gärna rida mästerskap och femstjärniga nationshoppningar", säger hon. 

Svenska hoppryttaren efter cancern: ”Har lärt mig njuta”
Annika Axelsson är på plats och rider den femstjärniga touren i Falsterbo. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När förbundskapten Henrik Ankarcrona tog kontakt med Annika Axelsson på tävlingarna i Poznan blev hon väldigt glad.

Jag har hittat en bra balans i allting och jag har lärt mig att njuta av det. Annika Axelsson.

– Ankarcrona sa att om han kunde ordna en plats så var jag välkommen att tävla i Falsterbo. Det var fantastiskt, knappt att jag trodde det, jag som varken haft ponny- eller juniorkarriär, säger Annika.

Då hade hon varit femma i sin första fyrstjärniga Grand Prix, och veckan efter, på en speciell inbjudan, ridit felfritt i sin första femstjärniga GP, i Sopot, allt på Abu Dhabi-ägda Diva Rosa (sto, 11 år e Wallenberg-Emilion).

Nu rider hon bland de andra stjärnorna i Falsterbo men det var inget som var givet för 17 år sedan. Hon hade känt en knuta vid ena armhålan och varit allmänt dålig.

Envis mamma

Tack vare hennes mammas envishet (mamman är cancersjuksköterska) blev hon undersökt av en cancerspecialist och då upptäcktes att Annika hade massvis med elakartade cancertumörer.
– Aggressiv lymfkörtelcancer. Jag behandlades ett halvår med cellgifter och strålning och då mår man inte så bra så jag orkade inte rida. Jag, som var smal innan, gick ner tio kilo, berättar Annika.

Behandlingen var lyckosam, Annika blev frisk, byggde upp en ny tillvaro, studerade och startade ny hästverksamhet. Ett besök vid Falsterbo Horse Show blev starten på det som fört henne till Falsterbo Horse Show som ryttare, flera år senare.
– Jag lärde känna en egyptisk kille som frågade om jag ville komma och jobba med honom och Cian O’Connor, först på Irland och sedan i Dubai.

Det ville hon och därifrån gick vägarna så småningom till Nederländerna/Belgien där hon sedan fyra år har sin verksamhet.

Kan behålla hästarna

Hon har samarbete med Judy Anne Melchior på Zangersheide och med stabila hästägare från Abu Dhabi.
– Det gör att jag kan behålla några av mina bästa hästar, som exempelvis Diva Rosa, säger Annika.
– Annars är det ju så att man måste sälja bra hästar för att överleva.

Pushad av vännen och tränaren Ann-Cathrine ”Ankan” Carlsson satsar Annika nu, helst fram mot nästa EM (om två år) och femstjärniga nationshoppningar.
– Jag har hittat en bra balans i allting och jag har lärt mig att njuta av det. Och tänka på enbart positiva saker. Som att jag är helt frisk från cancern.

Fakta

Fakta: Annika Axelsson

Ålder: 36 år

Familj: Mamma, pappa samt syster med man och tre barn.

Bostadsort: Maaseik, Belgien

Kommer från: Vinslöv

Sysselsättning: Egen företagare med tävlings/försäljningsstall i Holland.

Tidigare sysselsättning: Beridare hos Royne Zetterman, Absolute Horses (Schou), bosatt i Dubai, Tyskland, Danmark etc.

Hästar just nu: Annika har cirka 20 hästar i träning/tävling – de flesta av dem är till salu. W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion) är Annikas främsta häst för tillfället. Men hon har även Quinlouette (OS sto f-07 e Quintender-Balou du Rouet), La Belle Dame Z (ZANG sto f-11 e Levisto Z-Grannus), Levisto Alpha Z (ZANG hingst f-09 e Leandro-Carolus I, klon av Levisto Z), Cleo Z (ZANG hingst f-12 e Clintissimo Z-Lord Z) samt många unghästar som tävlar internationellt.

Främsta meriter: Tagit fram ett stort antal hästar från unghästar till GP-nivå. Placerad i 3* i Bonheiden och Sommersted. Ridit nationshoppning i Lissabon. Varit i final vid unghäst-VM.

Framtidsmål: Annika hoppas kunna rida nationshoppningar under sommaren. Siktar på att rida ett större mästerskap under de kommande åren.

Förebild: Det finns så många duktiga ryttare så Annika har svårt att säga enbart ett fåtal. Men några som hon beundrar ridmässigt är Lorenzo de Luca, Marlon Zanotelli, Beezie Madden och Steve Guerdat.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden