Hoppning
25 februari 2019 10:30
Ridsportplus

Efter krokig väg: Annika Axelsson ny i landslagets OBS-trupp

Utlandsbaserad hoppryttareSjukdom och studier har emellanåt satt ridningen på halvfart, men nu är Annika Axelsson i full gång. Efter att ha arbetat som beridare i bland annat Danmark och Dubai, har hon idag ett starkt eget stall i Holland. Ridsport har pratat med ryttaren som i år för första gången blivit uttagen till landslagets observationstrupp.

Efter krokig väg: Annika Axelsson ny i landslagets OBS-trupp
Svenska Annika Axelsson driver eget tävlings- och försäljningsstall med hopphästar i Holland. Här ses hon med vid sidan av Quinlouette och på ryggen på sin topphäst just nu: W Diva Rosa MFS. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svenska Annika Axelsson lever ett intensivt hästliv nere på kontinenten. Bostaden har hon i Belgien, men hästarna och verksamheten är stationerade i Holland.
– Jag bor precis vid den holländska gränsen så jag har bara fem minuter till stallet. Det ligger även nära den tyska gränsen, förklarar Annika för Ridsport.

Sedan några veckor tillbaka är Annika och tävlar vid Mediterranean Equestrian Tour i Spanien.
– Jag brukar åka hit till februaritouren, det är ett bra sätt att sätta igång utesäsongen.
– Sedan blir det en liten paus hemma, vår egen utesäsong börjar i april.

190225_annikaaxelsson3
Annika Axelsson på Cartouche vd Cumel. Foto: Privat

Annika driver sin egen verksamhet och har idag ett 20-tal hästar i träning och tävling. Vägen till att vara sin egen har inte varit spikrak. Både sjukdomar och studier har emellanåt gjort att ridningen har fått läggas åt sidan en tid. Men hästar, det har funnits i Annikas liv sedan hon var liten.
– Jag började på ridskola när jag var sex år, den låg bara fem minuter från där vi bodde. Mina föräldrar hade aldrig haft något att göra med hästar innan jag blev intresserad, säger Annika.

Tävlade inte under ponnyåren

Något tävlande i egentlig bemärkelse var det aldrig tal om för Annika under ponnyåren, inte heller någon egen ponny.
– Nej det hade vi inte råd med. Jag lånade ponnyer och red de som ingen annan ville rida. Men snart blev jag för lång, och jag fick sluta rida ponny när jag var tretton år.
Hästlivet fortsatte på större hästar, bland annat med fullblodsstoet Magic Harp xx (f-91 e Prince Mab-Stradavinsky) som Annika tog några föl på.

Idag har jag väldigt mycket fina hästar och bra ägare. Det har tagit lite tid, men det gör ju det när man gör allt själv

Vid sexton års ålder började Annika arbeta hos Royne Zetterman. Först som sommarjobbare, men snart blev det heltidsanställning.
– Vi bodde bara 20-30 minuter från Royne, och jag fick snabbt möjligheten att börja rida hans hästar igen.
Annika stannade i flera år, sedan blev det bestämt att hon skulle fortsätta vidare med hästarna till USA. Då fick Annika ett ovälkommet avbrott i ridningen.
– Jag fick cancer när jag var nitton år. Jag gick på cellgifter i ett halvår och det tog tid att komma tillbaka.
– När jag blev frisk valde jag att läsa in gymnasiet och även plugga på universitetet. Jag red bara på halvtid under den perioden.
Annika är utbildad systemvetare och har utbildat sig i programmering.
– Det känns skönt att ha en utbildning i botten att kunna falla tillbaka på, berättar hon.

Magic Harps avkommor byggde upp verksamheten

Efter utbildningen startade Annika upp sin egen verksamhet i mindre skala här hemma i Sverige, och här fick hon hjälp av Magic Harps avkommor att bygga upp karriären. Coco Chanel (SWB f-00 e Aerline H) är den äldsta och hon har idag placeringar upp till svår hoppning. De två följande: Cesar Chavez (SWB f-05 e Indoctro) och Costa Curta (SWB f-06 e Cardento) tävlades också upp i klasserna.
– Coco Chanel finns kvar i Sverige, men de två andra är sålda till USA, berättar Annika, och tillägger att hon inte har kvar något från Magic Harps blodslinje idag.

190225_annikaaxelsson4
Annika Axelsson på Galegra. Foto: Privat

När hästlivet var full gång igen fick Annika möjligheten att flytta utomlands och rida. Hon hamnade först hos Absolute Horses i Danmark, och tog sig vidare till Dubai där hon arbetade för en egyptisk man.
– Det var en helt annan upplevelse att arbeta i Dubai. Där fick jag mycket kontakter, och arbetet där har bidragit mycket till att jag kunnat bygga upp min egen verksamhet idag.

Det var en helt annan upplevelse att arbeta i Dubai

Efter Dubai hamnade Annika för fyra år sedan i Belgien, där hon arbetade hos Neil Jones tillsammans med bland annat Lorenzo de Luca.
– När Lorenzo slutade valde Neil att flytta till Florida, och fick jag plötsligt allt fler hästar att rida, berättar Annika, som då såg möjligheten att dra igång sin egna verksamhet igen. Och det har rullat på bra för Annika, även om hon beskriver perioden som kämpig med många upp- och nedgångar.
– Idag har jag väldigt mycket fina hästar och bra ägare. Det har tagit lite tid, men det gör ju det när man gör allt själv.

190225_annikaaxelsson5
Annika Axelsson på Cleo Z. Foto: Privat

Mest killar som gör buisiness

Det är många tjejer som rider och tävlar ute i Europa, men Annika förklarar att det är ovanligt att de driver sina egna företag. Därför tror hon att hon har en viss fördel i att vara en ensam tjej som rider bland de stora ryttarna.
– Här i Belgien och Holland är det mest killar som gör buisiness, förklarar Annika.
– Nu kör jag i en mindre skala, vilket gör det mer personligt för hästägarna som annars lätt kan bli en i mängden. Dessutom litar många hästägare på att tjejer tar väl hand som sina hästar.
Annika konstaterar att svenskar dessutom överlag är poppis på kontinenten.
– Vi är kända för en bra hästhållning, alla känner till att vi tar hand om våra hästar väl redan från det att vi börjar rida på ridskola.

I år har Annikas framgångar lett till att hon ingår i landslagets observationstrupp, och därmed kan bli aktuella för landslagsuppdrag.
– Det känns jättekul, jag har aldrig varit upptagen på landslagslistan tidigare, säger Annika.
– Nu gäller det att vi tar en paus och lägger upp en bra plan när vi kommer hem från Spanien.

W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion)
W Diva Rosa MFS är Annika Axelssons topphäst just nu. Foto: Privat

Diva Rosa säkrad i två år

Annikas främsta häst är för tillfället den 11-åriga W Diva Rosa MFS (BHHS sto e Wallenberg-Emilion), som hon ridit upp till trestjärnig Grand Prix. Stoet ägs av en shejk i Abu Dhabi, och Annika har kontrakt på att få rida hästen i två år.
– Det är en väldigt fin med alla bitar på plats, jag tror hon har kapacitet för att gå lite större tävlingar, som hoppas på att kunna få rida några nationshoppningar med henne.
– Hon har gått många fina rundor, men det är en stor och lång häst med mycket blod och hon har blivit lite för stark i de högsta klasserna. Jag vet att hon har många kvalitéer och jag hoppas jag kan hitta alla knappar på henne.
– Det vore roligt att få komma till Falsterbo, jag har bara ridit unghästklasser där tidigare, säger Annika.

Det vore roligt att få komma till Falsterbo, jag har bara ridit unghästklasser där tidigare.

Utöver W Diva Rosa har Annika flera unghästar som är på väg upp i klasserna. Genom ett samarbete med Zangersheide har hon fem hästar i sitt stall, en av dem är en klon till Levisto Z.
– Jag är så glad för att ha ett så stort och bra stall, och med bra ägare som vill behålla sina hästar.
– Samtidigt så lever vi på det, det är buisiness så vi måste sälja, men att veta att jag ska få behålla Diva Rosa är skönt.

Fakta

Fakta: Annika Axelsson

Ålder: 36 år

Familj: Mamma, pappa samt syster med man och tre barn.

Bostadsort: Maaseik, Belgien

Kommer från: Vinslöv

Sysselsättning: Egen företagare med tävlings/försäljningsstall i Holland.

Tidigare sysselsättning: Beridare hos Royne Zetterman, Absolute Horses (Schou), bosatt i Dubai, Tyskland, Danmark etc.

Hästar just nu: Annika har cirka 20 hästar i träning/tävling – de flesta av dem är till salu. W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion) är Annikas främsta häst för tillfället. Men hon har även Quinlouette (OS sto f-07 e Quintender-Balou du Rouet), La Belle Dame Z (ZANG sto f-11 e Levisto Z-Grannus), Levisto Alpha Z (ZANG hingst f-09 e Leandro-Carolus I, klon av Levisto Z), Cleo Z (ZANG hingst f-12 e Clintissimo Z-Lord Z) samt många unghästar som tävlar internationellt.

Främsta meriter: Tagit fram ett stort antal hästar från unghästar till GP-nivå. Placerad i 3* i Bonheiden och Sommersted. Ridit nationshoppning i Lissabon. Varit i final vid unghäst-VM.

Framtidsmål: Annika hoppas kunna rida nationshoppningar under sommaren. Siktar på att rida ett större mästerskap under de kommande åren.

Förebild: Det finns så många duktiga ryttare så Annika har svårt att säga enbart ett fåtal. Men några som hon beundrar ridmässigt är Lorenzo de Luca, Marlon Zanotelli, Beezie Madden och Steve Guerdat.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden