Hästägartips
5 november 2021 12:25
Ridsportplus

Fem tips om hur du gör din anläggning mer hållbar

Miljö & hållbarhetLurbo Ridklubb vann i våras Ridsports och H&M We Love Horses tävling om Sveriges mest hållbara ridklubb. Här delar de med sig av sina bästa tips.

Fem tips om hur du gör din anläggning mer hållbar
Anna Jonsson och Alexandra Eriksson från Lurbo Ridklubb ger hållbarhetstips. Foto: Carin Wrange

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1. Skapa en grupp

Miljöarbetet kan inte läggas som en extra pålaga på anställda eller på dem som redan är ideellt engagerade på andra sätt. Våga efterlys miljöintresserade medlemmar, som kanske också har sakkunskap att bidra med.

I en miljögrupp kan ni stötta och peppa varandra, och det kan behövas, för ibland kan det kännas tungt och händelselöst i processen. Samtidigt är det viktigt att få med alla på tåget, såväl personal som övriga medlemmar, så att alla känner sig delaktiga, och förstår att miljö-arbetet även ger en bättre miljö för hästarna.

2. Kartlägg behoven och prioritera

Vi gjorde en lista där vi satte upp näringsläckage, eftersom anläggningen ligger nära en å med utrinning till Mälaren, energibesparande åtgärder, hur banorna bevattnas, källsortering och gödselhantering.

Länsstyrelsen sponsrade oss med en vattenplan över anläggningen att ha till grund för bidragsansökningar, som lett till att vi grävt kalkfilterdiken och
hårdgjort vinterhagarna för att möjliggöra mockning.

Vi har sett över all belysning och bytt ut till ledbelysning med timers och rörelsestyrning, och vi samlar upp regnvatten att vattna ridbanorna med.

3. Ta hjälp av andra

Låt kommunen och länsstyrelsen veta vad som är på gång i miljöåtgärder. Be om tips på bidrag att söka, liksom hjälp med ansökningar eftersom det är krångligt och tidsödande.

Det finns bidrag att söka för att till exempel minska närings-läckage och förbättra dagvattenhanteringen. Ta fram kommunens egna miljömål och använd dem i dialogen med kommunen.

Ni kan också få stöttning av organisationer som Life IP Rich Waters, Greppa näringen och Varje skit räknas.

4. Skapa en vision och prata om den

Sök inspiration från andra. Gör studiebesök eller bjud in dem som kommit längre. Ordna föreläsningar för alla medlemmar och dra in så många som möjligt i arbetet. Ungdomarna är jätteviktiga att få med.

Låt andra få veta vad ni håller på med, och visa att vi inom ridsporten är redo att ta vårt ansvar. Hästnäringen har ingen dispens när det gäller miljöfrågor. Med en öppen process skapas nya kontakter och samarbeten kan utvecklas.

Sök stipendier och delta i tävlingar. Det är en fantastisk sporre om man vinner ett miljöpris!

5. Tänk hållbart och långsiktigt

Tänk hållbart även ekonomiskt och socialt. Fundera kring den ekonomiska insatsen och risken – är det värt det? Kan vi motivera investeringarna av tid och pengar? Kan det till och med öka våra möjligheter i vår framtida häst- och ridsportverksamhet? I ett globalt och samhälleligt perspektiv – har vi egentligen något val?

När det gäller hästarna är vi alla deras ambassadörer för en sund och hållbar hästhållning.

Det är ny mark som ska brytas och ofta är det motigt. Därför är det också viktigt att ha roligt på vägen och att fira sina delmål.

Fakta

Lurbo Ridklubb

Ligger i Uppsala och har 520 medlemmar. 2004 flyttade klubben i en helt ny anläggning som byggdes och ägs av Uppsala kommun.

Ordförande är Anna Jonson och verksamhetschef är Alexandra Eriksson.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden