Nyheter
16 oktober 2017 13:29

Film från clinic kan stoppa dressyrsatsning

TräningEn film från söndagens clinic med OS-ryttaren Gonçalo Carvalho kan leda till att den planerade storsatsningen för norrländska dressyrryttare avbryts.


Film från clinic kan stoppa dressyrsatsning
Alla var inte imponerade av ridningen som Gonçalo Carvalho visade under helgens clinic. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Under helgen höll den portugisiska OS-ryttaren Gonçalo Carvalho clinic och dressyrträningar i Timrå. Detta var den första delen i en planerad satsning där tio OS-ryttare kommer till Norrland under de kommande fem åren.
−Men nu är jag inne på att avbryta hela satsningen, säger Marc André Wéry, dressyrtränaren som står bakom projektet.

Orsaken är att det finns en film som visar hur Gonçalo Carvalho rider en häst på ett sätt som kan uppfattas som hårt och okänsligt. Han rider den varv på varv i ridhuset i trav och galopp.
− Han jagade på hästen, och när den knappt orkade längre så använde han ett spö. Jag tror att han ville briljera och blev besviken när det inte lyckades. Det jag såg var en behandling som ska stoppas, säger Anette Karlsson, som själv försökte stoppa ritten, men ignorerades.

Lade ut filmen

Anette rider dressyr upp till Intermédiaire och var den som lade ut filmen på sociala medier. Hästen som Gonçalo Carvalho red tillhör Erika Viklund, som för några år sedan var med om att vinna lag-SM i dressyr.
− Han sa att min häst inte var framme för skänkeln och försökte rida honom på det sätt han lärde ut. Men min häst svarade med att bli spänd. Jag kan förstå vart han ville nå, men det fungerade inte på min häst, säger Erika Viklund, som till slut fick nog och bad Carvalho avsluta.
Nu vill hon bara glömma det hela och har lämnat sin plats i dressyrprojektet.

Inget att skämmas för

Annelie Hamrin är ordförande i Timrå Hästsportförening, där dressyrträningen ägde rum.
−Jag såg Carvalho rida och reagerade inte på något. Det enda han ville var att få hästen att gå framåt, och han använde varken sporrar eller spö.
−Allt går att bryta ur sitt sammanhang, men vi har inget att skämmas för under clinicen. Jag pratade med mamman till en 15-årig ponnyryttare, som satt på läktaren och förstod precis vart Carvalho ville komma. En 15-åring kunde alltså förstå mer än vissa vuxna, säger Annelie Hamrin.

Känns orättvist

Marc André Wéry är förkrossad över det här efterspelet till den första av tio planerade dressyrclinics.
− När Carvalho ridit färdigt tog jag mikrofonen och förklarade vad han ville uppnå. Han red hästen framåt utan att röra den i munnen, och hade jag sett ridning som inte är acceptabel hade jag satt stopp. Det känns väldigt orättvist att filmen har fått en helt annan tolkning, och kommentarerna som fälls under filmandet är rent kränkande för Carvalho.

Marc André Wéry säger att han överväger att avbryta hela satsningen på tio planerade clinics.
− Jag ville göra något bra, men med det här mottagandet så går det inte.
Ridsport har sökt Gonçalo Carvalho men ännu inte nått honom.

Fotnot: Sedan artikeln skrevs den 16 oktober har ovan nämnda film plockats ned från Youtube och är inte längre delningsbar i sociala kanaler (reds. anm.). 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-