Hoppning
3 september 2023 12:01

EM-final: Tre svenskar vidare till andra rundan

MästerskapDen individuella EM-finalen i Milano är igång och efter första rundan är det klart att Jens Fredricson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson får fortsätta till andra finalrundan.

EM-final: Tre svenskar vidare till andra rundan
Henrik von Eckermann och Iliana visade fin finalform. Foto: Kim C Lundin

Den individuella finalens första runda började 12.00 med 24 ekipage till start. Tolv hinder och 15 språng ska övervinnas och alla rättuppstående låg på maximala 160 cm. Felen blev många men när alla hade gjort sitt fanns tre svenskar bland de tolv som går vidare till andra rundan.

Alla fyra svenskar från guldlaget tidigare under mästerskapet är med i den individuella finalen. De första fem ekipagen inför finalen låg inom ett nedslag, och Henrik von Eckermann var med sina 4,7 fel åtta inför finalen.

Första startande var Irlands Denis Lynch/Vistogrand som fick med sig 8 fel och står på totalt 22.70 fel. Danmarks Mathias Nørheden Johansen rev tre hinder och har efter första finalrundan totalt 26 fel medan Norges Johan-Sebastian Gulliksen står på 20.88 fel efter två finalnedslag.

Fler nedslag

Belgiens Olivier Philippaerts fick inte riktigt att allt att stämma och verkade inte vara helt överens i kommunikationen med sin häst. Det blev totalt tre nedslag och 22.72 fel efter första finalrundan.

Nederländernas Willem Greve hamnade i läge där han fick sätta lite väl mycket tryck på Highway TN inför trekombinationen, hinder 8. Ekipaget fick med sig en bom ner på insprånget. Men för övrigt bjöd ekipaget på kraftfulla språng och gick i mål med 4 fel, totalt 14.57 fel och bäst i startfältet hittills i detta läge.

Gerfried Puck, som ingick i Österrikes medaljlag tidigare under meetinget, hade inte sin bästa dag på jobbet och slutade på 16 fel.

Wilma Cicci-3
Wilma Hellström och Cicci BJN fick 16 fel i den inviduella EM-finalen. Foto: Kim C Lundin
R791ehjb
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero leverade en klassrunda i första finalhoppningen. Foto: Kim C Lundin
Jens Cosmo-3
Jens Fredricson och ”Cosmo” i första finalrundan. Foto: Kim C Lundin
Steve
Steve Guerdat, Schweiz, och Dynamix de Belheme tog över ledningen inför andra rundan. Foto: Kim C Lundin

Wilma Hellström möttes av jubel från den stora, tillresta svenska publiken. Det ambitiösa stoet Cicci BJN såg inte ut att ha riktigt samma spänst och mjukhet i kroppen som fredagens fina nollrunda i lagfinalen. Nedslagen började komma tidigt i banan och det blev 16 fel, totalt 25,5 fel.
– Jag tror hästarna är lite möra i dag, det var en stor bana i förrgår, säger Wilma Hellström.
– Hon saknade lite studs från marken, men det är skönt för mig att få veta hur hon känns efter så stora rundor. Det har varit lärorikt, fortsätter hon.

Nederländernas Jur Vrieling fick med sig 8 fel och totalt 17.62 fel.

”En rutinsak”

Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero levererade en riktig klassrunda där hästen fick trekombinationen att se ut som gymnastikhoppning. Det blev dock ett lite snopet tramp i vattnet. 4 fel totalt och ledning i klassen. Dock är platsen i andra finalrundan säkrad.
– Det var väldigt intressant att känna hur pigg han var när det var dags igen, säger Rolf-Göran Bengtsson.
– Det blev egentligen precis som jag ville ha det. Han har inte hoppat jättemånga så här långa vattengravar. Det kan vara en rutinsak, han är en av dem som har minst erfarenhet i det här startfältet, fortsätter han.

Första felfria ekipaget

Max Kühner, som ingick i Österrikes bronslag i fredags, visade att banan går att hoppa felfritt. Ny ledare i klassen med 6.16 fel.

Henrik von Eckermann och Iliana började i ett energiskt tempo och hade fin höjd och längd över vattnet. Det kvicka och försiktiga stoet fick trekombinationen att se enkel ut. Och det blev en felfri runda – ledning och plats i andra rundan med totalt 4,7 fel.

Frankrikes Julien Epaillard visade dock att han vill vara med i medaljjakten på allvar och övertog ledningen efter en klassens andra felfria runda. Tysklands
Philipp Weishaupt gjorde det samma direkt efter.

De sista fyra ekipagen i startfältet har inte haft ett enda nedslag under mästerskapet. Storbritanniens Ben Maher fick sitt första nedslag under meetinget och totalt 7.13 fel. Även Irlands Michael Duffy, som låg trea inför finalen, fick 8 fel.

Steve Guerdat och 10-åriga, atletiska Dynamix de Belheme fick allt att stämma och gjorde inga misstag. Det blev 0 fel för ekipaget. Jens Fredricson och ”Cosmo” började med fina språng och redde ut en situation där de kom lite nära, men nedslaget kom på nästa linje. Det blev 4 fel och en andra plats inför andra rundan, 3,57 fel efter ledande Steve Guerdat.

Det innebär att Jens Fredricson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson är klara för andra rundan.

Svenska ekipagens startnummer

8) Wilma Hellström/Cicci BJN
12) Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero
17) Henrik von Eckermann/Iliana
24) Jens Fredricson/Markan Cosmopolit

Den andra rundan är öppen för de tolv bästa ekipagen och startar 14.05. Ryttarna startar även här i omvänd startordning och tar med sig fel från tidigare rundor.

Ekipaget med lägst antal fel efter alla rundor vinner. Om det behövs blir det omhoppning om medaljerna.

Ridsports samlade rapportering från EM i Milano

Liveresultat
Banskiss
Resultat, individuellt
Start- och resultatlistor
SVT Play börjar sända 11.50
FEI-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden