Träningstips
23 september 2020 19:09
Ridsportplus

Finlir och precision ger resultat

ProblemlösningDet är de små detaljer som gör den stora skillnaden i hoppning. Det är tränaren och VM-ryttaren Wilhelm Henrich ”Kaiser” Johannsmanns filosofi.

Finlir och precision ger resultat
”Kaiser” Johannsmann delade med sig av sina träningstips vid ett Sverigebesök i augusti. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Systemet bygger på att vara exakt hela tiden. För att lyckas behöver man nöta in detaljerna, säger Helena Lundbäck som var värd för en träning för den berömde tysken i augusti.

Wilhelm Henrich ”Kaiser” Johannsmann uppmuntrar att man som ryttare ska vara koncentrerad och ha en plan inför varje ridpass.

Under uppvärmningen ska du som ryttare alltid fokusera på att få bra förutsättningar och få ut maximalt av ridpasset.
– Det första är att planera din ridning och dina vägar på ridbanan. Tänk ett steg längre — vad händer sedan? Vad ska jag göra vid den här punkten?

Planera vad vill du göra i nästa moment och tänk ut var du ska utföra nästa rörelse eller galoppombyte.

Under uppvärmningen ska du som ryttare också säkerställa att hästen kan bära sig själv i balans. Det gäller att inte stötta den med handen. Hästen ska röra sig avspänt och det ska vara lätt att få kontakt med hästen.

Kaiser-johnnsmann-victor-melin-2-200729-rt
Hitta hjälperna med sluta Foto: Roland Thunholm

1. Hitta hjälperna med sluta

För att hitta rätt med hjälperna kan du som ryttare ta hjälp av sluta eller skänkelvikning på linje. Viktigt att det är en linje där ekipaget inte kan ta stöd av väggar eller ridbanans staket.

Under linjen ska du som ryttare variera genom att rida rörelsen för först höger, sedan vänster skänkel.

Bestäm innan hur många steg i varje riktning du ska rida, till exempel fyra undan för vänster skänkel, fyra steg rakt fram och fyra undan för höger skänkel.

Helena-lundback-antina-11-200824-rt
Hitta rytm med galopparbete Foto: Roland Thunholm

Hitta rytm med galopparbete

Efter ett mjukt och fint travarbete handlar det om att få rätt rytm i galopp innan hästarna får börja hoppa.

För att hitta precision och exakthet och rätt sätt att arbeta med hästen bör du som ryttare lära dig att räkna till tio före bytet – på vilket språk du räknar spelar ingen roll.
– Här vill jag ha rytm, lika långa galoppsprång, gärna på diagonalen och så ett galoppombyte på exakt rätt ställe där det är planerat. Ryttaren fortsätter sedan genom hörnpasseringen och bryter mjukt av till trav, säger ”Kaiser” Johannsmann.

För att få ytterligare kontroll över hjälperna, glöm inte att rida väl i hörnpasseringarna. Hästen ska vara ställd och formad runt innerskänkeln och ytterskänkeln ska vara något tillbakadragen. Variera sitsen från lodrät till lätt sits.

Helena-lundback-antina-10-200824-rt
Håll rytmen Foto: Roland Thunholm

Håll rytmen

Målet med den tredje övningen är att det ska ske mjukt och i fin rytm. Cavaletti är ett bra hjälpmedel för att hitta just rytmen. Cavalettin placeras på ett givet avstånd, tre eller fyra galoppsprång från ett lägre hinder, gärna ett koppelräck till att börja med. Detta hinder kan göras till en oxer om man senare vill öka svårighetsgraden.
– Cavalettibommen ska hjälpa ryttaren att hålla en jämn rytm fram till hindret. Vägen mellan cavaletti och hinder ska vara rak och språnget ska ske mitt på hindret.

Som ryttare är det viktigt att hålla balansen, ha mjuka händer, en stadig ytter- och innerskänkel och att hästen är ”framför” skänkeln.

Fakta

Wilhelm Henrich ”Kaiser” Johannsmann

Kaiser-johannsmann-2-200729-rt
Wilhelm Henrich ”Kaiser” Johannsmann Foto: Roland Thunholm

Namn: Wilhelm Henrich ”Kaiser” Johannsmann

Ålder: 69 år

Bor: Norra Tyskland

Meriter: Ridit i tyska landslaget i VM och EM, silvermedalj i lag 1980.

Tränaruppdrag: Hos Ludger Beerbaum till 2011. Förbundskapten i Ukraina. Anlitades i Sverige under Maria Gretzers tid som förbundskapten.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden