Veterinärt
1 juli 2021 17:04
Ridsportplus

”Finns inga belägg för att föl kan få saltförgiftning”

Vi talar om földiarréDe flesta föl blir lösa i magen i samband med att stoet går in i den så kallade fölbrunsten. Nu finns nya rön om vad fölbrunstdiarrén beror på.

”Finns inga belägg för att föl kan få saltförgiftning”
För att undvika att pälsen fräts bort av diarrén, som fölet vispar runt med svansen, bör man tvätta rent ett par gånger per dag och smörja in med något vätskeavstötande. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport har pratat med veterinären Elisabeth Hemberg om varför föl blir lösa i magen, hur man ska hantera det, när veterinären bör kontaktas och om det går att avhjälpa helt.

    Är denna diarré vanlig hos föl?
    – Det förekommer hos många föl i samband med stoets första brunst, och kallas då fölbrunstdiarré.

    Img_2461
    Elisabeth Hemberg är veterinär sedan 1983. Hon har mottagning hemma för fölning av högriskston och behandling av deras föl i de fall de föds sjuka, utredning av problemston och insemination. Hon har europeisk specialist-examen i hästreproduktion (European College of Animal Reproduction, subfield equine).

     När är det?
    – Fölbrunstdiarré inträffar ungefär sju till tio dagar efter fölningen.

    När bör veterinär kontaktas?
    – Om fölbrunstdiarrén varar mer än tre till fyra dagar, om fölet inte diar, diarrén är ymnig, och eller fölet får feber som är högre än 38,4 grader Celsius. Det är viktigt att fölet diar.

    Hur länge kan ett föl gå med diarré och verka piggt innan veterinär ska tillkallas?
    – Fölbrunstdiarrén varar normalt tre till fyra dagar. Om diarrén håller på längre än så bör du kontakta veterinär; du vill inte att fölet ska utveckla magsår vilket är en risk ifall diarrén blir långvarig.

    Vad kan diarrén bero på?
    – Man tror nu att fölbrunstdiarrén beror på en normal förändring i tarmens bakterieflora och tarmens förmåga att hantera vätska. Dessa normala förändringar händer snabbt i samband med att fölets tarm mognar och sammanfaller ofta med tiden när fölet börjar äta av stoets avföring.

    Går det att förebygga?
    – Eftersom denna diarré är vanligt förekommande och man tycker sig se ett samband med tarmens mognad, kan den vara svår att undvika. Jag avmaskar stoet i samband med fölningen. Även om man inte har sett något parasitsamband, tänker jag att det måste vara en nackdel för fölet att äta stoets avföring om den innehåller en mängd ägg från inälvsparasiter och avföring måste den äta för sin tarmflora. Jag tror inte alla samband kring hur fölet drabbas av blodmask veckor senare är helt klarlagda. Jag ser till att ha god hygien runt fölet. Om avföring ligger kletat runt baken är det viktigt med stjärttvätt ett par gånger per dag. Smörj området med något vattenavstötande; jag brukar använda paraffinolja. Det tycker fölet är skönt och du undviker att huden blir anfrätt och sårig.

    Vad kan veterinären göra för att hjälpa? Behandling, medicin …?
    – Om diarrén är långvarig, det vill säga längre än normalt, kan man ge vätskebalans, diarsanyl, och om fölet har feber även antibiotika, även om det är sällan antibiotika sätts in. Eftersom föl med diarré lätt får magsår brukar jag även ge gastrogard i dessa fall. Är fölet uttorkat är det viktigt att snarast ge dropp och försöka få fölet att dia igen.

    En del säger att det är farligt med saltsten till föl. Ligger det något bakom det?
    – Eftersom diarrén medför förlust av salter är det viktigt att fölet får ersätta dessa, vilket det mest naturligt gör genom att slicka på en saltsten. Det finns inga belägg för att föl, till skillnad från vissa andra djurslag, skulle få saltförgiftning. Detta är en myt! Fölet kan känna ett behov av saltsten redan innan diarrén märks och då är det bra med denna tidiga kompensation av salter och vätskeförlust som till en början ligger och skvalpar i tarmen. Diarsanyl innehåller salter, vätskedropp innehåller också salter.

    Det finns mängder av tips på nätet. Bland annat nämns probiotika, imodium, b-jäst, filmjölk, proviva, bikarbonat och morotspuré. Fungerar något av dessa tips?
    – Det enda som är undersökt är probiotika, och det finns starka studier för att vissa probiotika inte innehåller rätt slags tarmbakterier, så att den i stället förvärrar diarrén.

    Fakta

    Då ska du ringa veterinären

    Istock-1146280986
    Ring till veterinär om fölet får mer än 38,4 grader i temp. Foto: iStockphoto
    • När fölbrunstdiarrén varar mer än tre till fyra dagar.
    • Om fölet inte diar.
    • Om diarrén är ymnig.
    • Om fölet får feber som är högre än 38.4 grader Celsius.

    Visste du att …

    • en del föl blir gasiga i tarmen om diarrén fortskrider och då kan veterinären ge lactaskapslar som hjälp.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden