Avelsnyheter
12 juni 2018 06:30

Fler hingstar WFFS-testade

WFFS-fria (UPPDATERAD)Provsvaren för WFFS fortsätter att trilla in. De flesta hingstarna är fria från anlaget men det har visat sig att Bravour är anlagsbärare.

Fler hingstar WFFS-testade
Emmerton 1024 har testats och provsvaren visar att han inte bär på WFFS-genen. Foto: Privat

Anna Nilsson vid Mannegårde i Stånga berättar att deras hingst Emmerton 1024 är testad och provsvaret var negativt – Emmerton bär inte på WFFS-genen.

De två bruksprovsvinnarna Demand 1344 och Ironman H 1351 är båda testade och provsvaren har visat att de inte bär på WFFS-anlaget, skriver Lövsta Stuteri & Seminstation på sociala medier. Detsamma gäller CCStud’s Kuba Libre 1369, Bergsjöholms Valbonne 1376, Karmel van de Watering 1332 och Heartbeat 1334.

Gocksta Stuteri har testat Contant Q 1203, Bravour 1197 och Clever Hill Q 1222, och meddelar på sin Facebook-sida att Bravour tyvärr bär på WFFS-anlaget.
”Bravour kommer fortsatt vara tillgänglig i avel men vi rekommenderar alla som tänkt använda honom att testa sina ston”, skriver Gocksta Stuteri.

Uppdaterad 180612: Hingsthållaren och uppfödaren Gustaf Johansson rapporterar att både Mr Vain GJ och Americano GJ är testade negativt för anlaget.
Flemminge Gårds I´m Very Special F bär inte heller på genen utan är friförklarad av laboratoriet Laboklin i Tyskland.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden