Distansritt
13 november 2020 18:40

Flera års avstängning för distansryttare efter dopning

MigränmedicinHästen hade otillåtna substanser i kroppen när den testades i samband med en tävling. Nu har Internationella Ridsportförbundet, FEI, stängt av hästens ryttare i tre år.

Flera års avstängning för distansryttare efter dopning
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: FEI

Det handlar om hästen Moro Tianko som reds av Saudiarabiens Mohammed Alalewi i ett distanslopp över 120 km i februari 2019.

Ett dopningstest togs på hästen i samband med tävlingen, och analys visade att hästen hade den förbjudna substansen tolfenamic acid i kroppen. Denna substans är antiinflammatorisk och används främst mot migrän.

Dessutom testade hästen positivt för fyra substanser som är tillåtna att användas på häst under kontrollerade former, men inte vid tävling. Det handlar om lidocaine, flunixin, diclofenac och phenylbutazone eller ”butta” som den sistnämnda, smärtstillande medicinen kallas.

Mohammed Alalewi är även hästens tränare och han har inte kunnat ge någon förklaring till hur hästen fått i sig den förbjudna substansen.

FEI har nu beslutat att ryttaren stängs av i hela tre år. Han har redan varit avstängd sedan i mars 2019 och denna tid får räknas in. Han ska också böta ungefär 95 000 kronor och betala knappt 20 000 kronor i ersättning för utredningskostnader.

Hela beslutet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden