Distansritt
30 augusti 2020 08:23
Ridsportplus

Lagguldet i distans-SM till Simlångsdalens RF

MästerskapNär lag-SM i distansritt 80 km avgjordes på Övedsritten i Skåne tog två arabhästar och ett varmblod från Simlångsdalens RF hand om guldet. Tävlingen drabbades av problem eftersom skyltning försvunnit på första sträckan, och det därför blev tal om att stryka den.

Lagguldet i distans-SM till Simlångsdalens RF
Guldlaget i årets lag-SM i distans, Simlångsdalens RF. Foto: Emmy Persson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nästan 80 procent av SM-banan gick genom historiska marker hos familjen Hans Ramel på slottet Övedskloster där familjen Ramel sedan 1753 driver ett av Skånes större lantbruk med skog, odling och köttproduktion. Arrangör var Anklams Distansryttarsällskap och Öveds Jakt och Fältrittklubb. Tävlingscentrum var på sågen nere vid Vombsjöns kant som länge hörde till slottet men numera är privatägd.

Övedsritten utanför Sjöbo i Skåne är en teknisk bana med flera olika underlag och vägbyten med 80 meters höjdskillnad. Även en lite historisk bana där banan två gånger passerade brant uppför en inte så lång backe upp till toppen och stigen på den slocknade vulkanen Frualid intill sjön Vassens södra strand som är Övedsrittens signum.

Sena strykningar

Årets upplaga av lag-SM samlade 28 ekipage och 8 lag. Timmarna innan start blev Annelie Eriksson sparkad av en häst och Dalarnas DRF tappade ett av sina starkaste kort. Växjö DRS, som var ute efter sitt tredje raka guld på lag-SM fick en sen strykning, och tre av Roslagens hästar stoppades av veterinärerna i förbesiktningen.

200830 Starten Lag-sm 2020 Foto Emmy Persson
Starten har gått i lag-SM i distansritt i skånska Övedskloster. Foto: Emmy Persson

Österåker i täten

Österåkers lag tog ledningen efter den första sträckan. Genom åren har lagledare Ingrid Boströms taktik på lag-SM ofta varit att försöka hålla ihop laget väl samlat så länge det går.

Det är liten fördel att kunna göra så eftersom hästarna tränat ihop och känner varandra väl. I vetgate 1 efter 30 km var alla Österåkers hästar inom 30 sekunder och först in till puls där tiden stoppas.

Mellan en och tio minuter bakom fanns åtta klubbekipage från i tur och ordning: Anklam, Simlångsdalen, Dalarna, Anklam, Dalarna, Roslagen, Mariestad och Dalarna. Dalarna hade alltså ett litet grepp på loppet. Växjös lag sprack med bara två kvar, och Mariestad tappade ett ekipage och hade bara tre kvar. De flesta uteslutningar under dagen berodde på hälta.

Kaos efter dålig skyltning

Under den andra sträckan blev det tyvärr kaos på årets lag-SM.

Domarna på plats fick protester om att många ridit fel väg och på en dåligt märkt bana på en del av första sträckan. Banan ska vara väl märkt eftersom distansritt aldrig är en orienteringstävling. Att man rider fel väg förekommer ändå på nästan alla distansritter, men innebär inte automatisk uteslutning om man vänder tillbaka och rider rätt väg från platsen man red fel – till exempel i en vägkorsning – men ridtiden ökar givetvis. Ryttarna har en karta där banorna är inritade som stöd och tillåten hjälp.

Besked via lappar

Domarna behandlade protesterna så att man strök hela första sträckans 30 km. Lag-SM blev plötsligt 50 km, och startades om från och med andra sträckan. Beslutet meddelades bland annat genom att ett bud överlämnade en lapp till flera av lagledarna ute på någon av de fasta groomplatser som fanns på andra sträckan.

Bland annat Österåkers lagledare gick i taket. Hon undrade hur de som ändå ridit rätt väg och hittat runt klarade den uppgiften, och dessutom regnade det.

Efter andra sträckan samlades lagledarna för en diskussion med domarna och beslutet att stryka sträcka ett återtogs och lag-SM blev 80 km igen. Alla lagens taktik blev givetvis rejält påverkad och därmed också i viss mån medaljstriden på ett SM, så den här händelsen lär utredas och diskuteras i efterhand.

– Självklart påverkades laget och min taktik, men trots debaclet så hade vi ändå en klar ledning före Dalarna, Simlångsdalen och Anklam inför slutsträckans 20 km, sa Österåkers lagledare Ingrid Boström.

På den andra sträckans 30 km gick tempot ned lite för Österåkers lag medan flera andra höjde tempot ett snäpp. I vetgate 2 tappade Österåker och Roslagens RKK var sitt ekipage, men Österåker behöll sin ledning före Dalarna som hade både Simlångsdalen och Anklam i hasorna. Mariestads tre ekipage gjorde tre individuella lopp där lippizanern Siglavy Sessan och Augusta Rava Ulriksen var snabbast.

Avgörande i det sista

Det börjar bli lite tjatigt att skriva det men faktum är att i svensk distansritt så avgörs ofta loppen eller medaljerna på slutsträckan och/eller i veterinärernas slutbesiktning. PQs Solero/Jessica Holmberg , Simlångsdalen slår Wiliy Wonka/Lena Eriksson, Dalarna med en sekund i mål. El Qatar/Ebba Bota, Anklam, är nästan minuten bakom. Österåkers tre ekipage är möjliga guldmedaljörer men MZ Zou Zou stoppas för hälta och laget spricker. I slutbesiktningen spricker också Roslagens och Dalarnas lag.

Medaljörerna

En av Sveriges äldsta distansrittsarrangörer och årets SM-arrangör Simlångsdalens Ryttarförening utanför Halmstad är årets guldmedaljör på Lag-SM 2020. I laget red PQs Solero/Jessica Holmberg, Chocolatt/Josefine Sohlman och All American Candy/Hanna Jönsson. Ridtiden blev 14.49,06 tim.

Silver till Anklams Distansryttarsällskap 15.15,17 tim. Laget var det enda som hade alla fyra godkända i mål. (Essemess/Görel Sigurdsson, El Mc Donald/Liv Burdett, Marron Saint Croix/Lovisa Geraldsson och El Qatar/Ebba Bota.)

Brons till Mariestads Ridklubb 17.07,01 tim. (Siglavy Sessan/Augusta Rava Ulriksen, Wielke Willow/Louise Eriksson, Wilya/Wilma Kjelkvist och Mr P/Ann Sofie Svensson.)

– Vi är glada över vår tävling och att det trots allt fungerat. Vi blev utsatta för ett sabotage när en lokal förmåga plockade ned skyltar och snitslar på en träningsslinga för travhästar i början av första sträckan. Givetvis hade vi tillstånd från travtränaren som ansvarar för banan och vi ska polisanmäla sabotaget, sa tävlingsledaren Ulrika Lönnqvist.

25 år med lag-SM

I år är det 25-årsjubileum för lag-SM i distansritt. Premiären var på Vasaritten i Rättvik 1996 och Skånsta Ryttare från Åkersberga i norra Storstockholm vann. Laget hade bara tre ekipage av fyra möjliga och bestod av Stene/Ingrid Boström, Lilla My/Anna Hellström och Animusz/Ingrid Aldervik.

Lag Ingrid Boström har fram till och med år 2014 ridit hem tio guld på Lag-SM! Alla hästarna har ägts av Ingrid och ridits av hennes medryttare och så har det varit genom alla åren. Sedan en längre tid tillbaka har Ingrid byggt upp en större verksamhet på Gillmyra Gård i Åkersberga och där finns också Österåkers Fältrittklubb. I årets lag red Ingrid Alderviks dotter Anna MZ Zou Zhou som var först in till vetgate 1.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden