Distansritt
22 augusti 2020 20:56
Ridsportplus

Trio dominerade Billingerittens 80 km

NationelltDet var en trio med en hingst och två ston som gjorde upp från start till mål i distansritten på 80 km utanför Lerdala på lördagen.

Trio dominerade Billingerittens 80 km
Helena Wass ingår SvRf utmanargrupp i distansritt med sin topphäst hingsten MM Zcapa och var sekundslagen tvåa på Billingerittens 80 km. Bilden är från Unghästfinalen 2017. Foto: Ulf Lonäs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Billingeritten var en de få svenska distansritter som hittills kunnat genomföras med restriktioner. En coronalösning var flera olika och avskilda vilområden vid start och mål, ingen prisutdelning eller servering, och bara två officiella grooms där den ena bara fick hjälpa till på banan utanför start och målområde.

Han hade sin bästa tjejkompis Franskan alldeles bakom sig på upploppet, så han var en gentleman och släppte fram den andra tjejen. Helena Wass.

Det var Karolinerritten med start och mål på Axevalla travbana utanför Skara som 1977 väckte upp svensk distansritt ur en 55 år lång dvala. Karolinerritten var under många år både den enda och länge den största distansritten i Sverige.

Dess tekniska banor som bland annat fanns både uppför och nedför det 300 meter höga och milslånga berget Billingen är fortfarande klassiska. Inför Karolinerrittens 27:e upplaga 2005 hade det uppstått en svårlöst schism i arrangörsklubben och flera av de aktiva personerna bakom Karolinerritten och distansritten lämnade klubben och bildade Billingens Distansrittklubb. Billingeritten skapade egna banor, men vissa delar av de klassiska banorna används fortfarande i terrängen runt start och mål i Lerdala.

Krock med lag-SM

Årets huvudklass var 80 km med tolv anmälda och tio startande. Hade troligen varit fler utan corona och krocken med lag-SM 80 km nästa helg i Skåne med 8 anmälda lag på 80 km. Ändå var det i startlistan ett intressant lopp med några meriterade och spännande men inte självklara segerfavoriter.

15-åringen Seringo/Jakob Hallencreutz tog SM-brons på 160 km 2019. Ponduz Boy född 2010, som numera ägs av Camilla Nilsson, var tvåa på Wången 50 km i februari. Queen of Gothica/Jessica Holmberg har placering på 120 km i bagaget med sin 145 cm och 10-åriga uppfödning ”Räserspättan”.

Rutinerade YR-ryttaren Ebba Bota var lånejockey på orutinerade stoet 8-åriga Wentyl du Bienn ”Franskan” som skulle göra sin tredje tävlingsstart och genomförde Vasarittens 80 km i februari. Hennes stallkamrat hingsten MM Zcapa och Helena Wass var ute efter revansch för uteslutningen på SM den 18 juli. På SM ville Zappe inte kissa innan veterinärbesiktningen i vetgate 2 och då kan det bli problem med stel, spänd gång och/eller pulsgräns.

Två favoriter

Det blev två favoriter och en stallkamrat som bestämde från start till mål. Första sträckans 38 km reds på beskedliga 12,7 km/tim, men på de två sista sträckorna ökade tättrion rejält till 18,8 km/tim respektive 17,5 km/tim. De tre placerade och några till hann gå i mål innan regnet började. Och det var på sista 100 meterna som loppet avgjordes.

1. Jessica Holmberg Queen Of Gothica Aug.-20
Queen of Gothica ”Räserspättan” tog sin tredje seger i distansritt på Billingerittens 80 km utanför Lerdala tillsammans med sin ägare och uppfödare Jessica Holmberg.

– Zappe och Helena var först när vi lämnade vägen och red in på upploppsrakan. Jag visste att vi skulle skutta över ett litet dike och då tryckte jag på lite och vi kom om Zappe och vann med en sekund. Segertiden blev 5.07,32 tim/15,61 km/tim, sa Jessica om segern med Räserspättan Queen of Gothica och fortsätter:
– Hon måste lära sig att tagga ned lite, men i dag har hon druckit bättre och efter diket satte hon själv full fart. Nästa helg blir det Lag-SM 80 utanför Sjöbo i Skåne med PQ Solero ”Sune”.

Best condition

– Jag är jättenöjd med båda hästarna. Zappe kissade idag och belönades med priset för Best Condition av veterinärerna. Han hade sin bästa tjejkompis Franskan alldeles bakom sig på upploppet, så han var en gentleman och släppte fram den andra tjejen. Glad också över Franskan som ju blev skrämd i maj förra året och var borta i tre dygn. Hon är en tuffing som med sitt fina lopp nu är kvalad för att starta internationella distansritter. Franskan kallas hon för att jag hittade henne i Frankrike men hon är uppfödd i Italien, sa Helena Wass, och det är inte lätt att planera nästa uppgift för hästarna under rådande coronapandemi.

Det var några ekipage som tog god tid på sig i kön, men mycket positivt att alla tio startande genomförde loppet med godkänd veterinär slutbesiktning. Det sista Svenska Mästerskapet i år avgörs den 29 augusti på Övedsritten utanför Sjöbo i Skåne. Arrangör är Anklams DRS.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden