Distansritt
19 juli 2020 20:47
Ridsportplus

Släktrevansch direkt för Ebba Bota

NationelltDe svenska ungdomarna i distansritt bangar inte för tuffa tävlingsuppgifter, och hästar i distansritt är ofta av segt virke. På Simlångsritten utanför Halmstad i går lördag tog stoet Golden Question och Ebba Bota SM-silver på tvåstjärniga internationella YRSM 120 km. På söndagsmorgonen hoppade Ebba upp på stallkamraten El Qatar för att tävla i en nationell 80 km på samma banor.

Släktrevansch direkt för Ebba Bota
Ebba Bota hade en bra tävlingshelg. Foto: Maria Nordenfeldt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det gamla ordspråket att: Äpplet faller sällan långt från trädet, besannades återigen när Ebba Bota lotsade El Qatar till seger med knappt två minuters marginal. Golden Question ox (f. 2004 e. Garizim u. Golden Hazel, uppf. Irene Andersson) är nämligen mor till El Qatar ox (f. 09 e. Elcatero u. Golden Question, uppf. Gunilla Kjellén).

Att både mor och son från samma stall, ägare och ryttare presterar högt på samma tävling är nog ganska ovanligt. Medryttaren Ebba, som ingår i ungdomslandslaget i distansritt och som fortfarande inte fått besked från FEI om det blir ett YREM i september eller inte, fick en snabb revansch ombord på släkten.

El Qatar och Ebba hade tätposition från start till mål endast uppvaktad av Tandoori ox/Sophie Alm som tog ledningen i sista vetgate med några sekunder, men slutade tvåa i debuten på 80 km. Trea och sistaplacering till SM-fyran på 160 km från 2019, Essemess/Görel Sigurdsson. El Qatars segertid blev 4.58,02tim/16,11 km/tim.

Coronarestriktionerna har hittills ställt in tio distansritter i Sverige. Enligt Tävlingsdatabasen, TDB, så finns det dock sju distansritter som kan vara möjliga att genomföra i år. Den viktigaste av dessa måste anses vara Lag-SM 80 km på Övedsritten nära Sjöbo i Skåne den 29 augusti.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden